用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔記得同個女領洗,點算?
go

唔記得同個女領洗,點算? [複製鏈接]

1.我個女k1了
2.我老公是天主徒
3.我沒有宗教背景
4.結婚沒有上教堂
5.我個女讀天主教學校
點趕到領洗呢?
   0    0    0    0

不是由神父主持婚禮?教廷就不承認這婚姻…阿女應該要讀咗主日學先可領洗了!

詳情可以問下堂區聖堂,如你老公已領洗及堅振,在堂區補番結婚紀錄,然後再為女兒辦嬰兒領洗應該ok的。不過講明係嬰兒領洗,要3歲前辦妥的。超過5歲便要讀主日學,詳情問番自己堂區啦。

回復 1# formulababy 的帖子

每一個堂區有不同要求所以你要打去問清楚...我以前都要搞一輪手續先可以安排小朋友領洗...我老公唔係教徒...我首先要去申請一張教區確認我可以結婚的領洗紙...然後要去報名讀一個婚前course, 再係神父面前簽過一張教會的結婚書, 之後先再報嬰兒領洗...不過, 我有個朋友佢自己去另一個堂區報慕道班學道理...用左兩年時間"畢業"領洗...佢的小朋友可以同年領洗而不用做我之前的手續...而她的小朋友亦過了3歲...依然可以領洗...所以你真的要打去問一問....

我case同你一樣,
我係天生主教徒,我老婆唔係,
神父話因為我係天主教徒,所以佢一定要比我個女領洗,
但神父亦要求我地響教堂補行婚禮。
我個女領洗了,不過仲未補行婚禮。

you better ask your husband's church and hurry up. Over 5 years old need to go for classes and cannot do baby baptism.

回復 4# babyqueendom 的帖子

其實我明白你的想法是, 樓主的老公不是真心想小朋友領洗加入天主教, 只是為了另外的目的....以前我都有這樣的想法...不過, 曾經有個導師講過, 不論是有目的還是真心....都總算是更多人加入了天主教...待日後我們再薰陶他們, 或許日後他們都能成為真心的天主教徒呢!!!
‹ 上一主題|下一主題