用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Any mama try 髗骶骨治療?
go

Any mama try 髗骶骨治療? [複製鏈接]

4    0    0    0

HI
My son doing this for more than one year which is very good.He improves a lot.

Quoted from web.....
髗骶骨治療【Craniosacral Therapy】可令髗骶系統恢復正常的韻律與流動。 因髗骶系統對中樞神經系統功能的影響。 髗骶骨治療【CST】可改善包括神經系統,內分泌系統及消化系統的功能。 心理及情緒上的問題亦可因接受髗骶骨治療而得以紓緩,因為它直接作用於身體儲存心理創傷的系統。 它令我們整體的健康得以恢復,從而更加享受生活與愛我們身邊的人。 有些傳統醫學解決不到的問題,常會因髗骶骨治療的幫助得到紓緩或解決。
從大部份治療師及我們實際的經驗知道,髗骶骨治療對很多的痛症與健康問題均有良好的效果,較常見的包括:

.焦慮症
.哮喘
.注意缺陷
.自閉症
.腦部與神經系統創傷
.中樞神經系統失調
.慣性疲勞
.慢性痛症
.抑鬱
.消化毛病
.讀寫障礙
.情緒問題
.眼部肌肉協調問題
.面部痛症 .失眠
.牙骹痛與不適
.學習障礙
.過度活躍
.味覺嗅覺缺失
.月經痛
.偏頭痛及頭痛
.運動協調障礙
.頸痛
.背痛
.坐骨神經痛
.創傷後遺症
.新舊傷患
.類風濕性關節炎 .脊柱側彎
.竇炎
.睡眠問題、失眠
.壓力問題
.耳鳴
.腦部與神經系統創傷
.眩暈
.抽鞭式頸部創傷
 (車禍創傷)................

請問邊度有得做?

回復 2# boc 的帖子

鮑杏儀女士(註冊物理治療師及註冊健腦操®導師)
對幼兒的體能發展、評估及治療均有豐富的臨床經驗,並積極地運用健腦操幫助有學習障礙的學童改善專注力、記憶力、情緒控制及書寫能力等等,以提升他們的學習能力。 She also ia a 髗骶骨治療師
地址:協康會  - 新界沙田沙角邨沙燕樓3樓12至16室
電話: 2648 9968

My son is before 5 yrs old 開始做此治療, now he is 6 yrs old.他於未開始做此治療之前是個充滿問題的小朋友,他是個缺乏安全感的人.....,現在此情況已改善了很多,而且他也比以前開朗了.治療師的專業和誠懇,真叫我欽佩。
在此我想與大家分享....健腦操 & 髗骶骨治療。

回復 1# boc 的帖子

我個仔讀協康, PT supervisor 提議我個仔做髗骶骨治療, 叫我排協康, 但要排成3個月以上, 我唔可以等, 所以係出面搵, 好彩比我搵到間又攝到時間, 都好貴下, 但為左個仔, 賣血都要試下~_~

回復 1# owl_2046 的帖子

請問你的兒子是什麼問題需要髗骶骨治療?效果如何? 我仔有adhd, 吾知有否幫助? 可否pm你的治療師資料給我. 謝謝.

我仔在今個月中先開始做療程, 我仔係自傾, 加上大小肌肉,言論都delay, PT supervisor 巡課而PT姑娘又好好帶我個仔比佢睇, 因我個仔今年進步比較慢. supervisor 發覺我仔眼球轉動覆度唔夠, 加上其他野...叫我比D另類療法佢, 又即堂幫仔做左一次, 發覺我仔唔抗拒所以叫我排.
至於個私人治療師, 因我未試過亦唔知佢好唔好, 只知佢有6級証書, 我要試過先敢介紹比你地, 但間野真係好full, 要有人走先可以攝到位, 我算幸運了, 有新消息我會即時分享.

回復 1# owl_2046 的帖子

係我自己上網搵, check pm please.
我都想大家可以研究下及比較下, 希望你可以快D book 到位.

原帖由 ikebukuro 於 11-2-6 00:03 發表
Hi owl_2046,

唔好意思!可否照pm私人治療師資料俾我!因為我反正都係盲中中想搵一個試吓,倒不如一齊試吓,睇吓大家做完後,阿仔有無唔同反應或效果都好!(因出面嗰啲好似多數得二至四級,有六級嘅唔多,唔知會唔會係銅鑼灣嗰間呢?)另 ...

Hi owl_2046
可否pm私人治療師資料俾我!謝謝

回復 2# owl_2046 的帖子

可否pm資料給我? Thanks.

回覆 4# owl_2046 的文章

醒目開學勳章

唔好意思!可否照pm私人治療師資料俾我!因為我都正搵緊試吓, 希望真係可以幫到?

謝謝幫忙!

ikebukuro,
你又知我個仔唔鐘意比人攪個頭? 事實上我之個仔好細個唔肯戴帽, 越大越唔比人搵佢個頭.
入正題:
入到去房, 入面環境唔錯, 乾淨! 治療師自問我個仔background, 因亞仔唔係太likely, 想喊, 就冇瞓底, 只係坐在床邊, 背脊向住治療師, 佢按住亞仔條腰, 閉起對眼用陰力, 有時又伏係亞仔背脊, 我估係聽聲 (我以為佢瞓左) 最激係個頭, 我個仔喊, 佢都好有耐性, 手法係壓住"天靈蓋"攪左好耐, 佢話遲幾堂會仲手指入口按壓, 叫我有心理準備唔好驚亞仔會叫...我話我擔心你冇左隻手指多D....待續...老闆返左.

Hi owl2046,

好耐唔見喇~
我仔都系heep hong做緊呀,都做左4個月了,上2堂都開始左做口按壓,姑娘話阿仔會多左野講同埋d發音都會正左

希望大家小朋友都努力進步啦!

‹ 上一主題|下一主題