用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 回復 22# eviepa 的帖子
go

回復 22# eviepa 的帖子

Eviepa,

谢谢分享香港採用普通話教學的小插曲
!

戰後的一段時間裡,香港廣泛地採用普通話教學,但問題是,因為語言障礙,學生回家後得不到家長的支援,所以紛紛改用廣東話教學。?????

- 我想这只不过是佷小部分的原因吧. 基本广州也是家里是说廣東話,需然家長懂普通话, 但从未闻學生回家後要家長的支援的. 孩子说的普通话全是从老师和中央广播电台学回的

戰後世界
艱難, 父母要搵食, 家長支援? 是天方夜谭吧!  家長支援这个词, 我想应是六十年代后期才在港发明的词
.
我想反而是戰後初期, 大量大陆难民拥进香港, 小社区里家乡语有潮洲, 客家, 上海, 福建, 台山, 山东.....各式方言充斥,他们有真正急切要融人香港, 落地生根, 故务必尽快学广东话, 为香港提供劳动力.
是生存之道矣!

六年前遇一退休小学校长 (也是普通话中文老师). 谈我手写我口, 以绝广东话写作文法之缪误. 普遍提高香港的中国语文水平. (当时拿着两本小学教科书, 文章内容甚多语病. 甚感慨.) 然校长却说香港政府是无能为力矣, 社会上是欠缺合格的普通话中文老师的. (国内要求是各科老师须语文基准试一级) 加香港认可的教育文凭. 教育局段不可:
a)    *炒掉全港原来的中文老师, (要考基准试,须一定苦功)
b)    *当时市场上难有充足的合格老师, 投人教学.
c)     *若是少数官校首先提供全普通话授课, 便做成对其他官校学生不公平了.
以上指出是中文科普通话老师的情况汇报, 还未涉及应否用普通话教数学, 音乐, 体育, 常识等.
为官之道, 首重明保身. 谁敢惹祸上身. 大家避而不谈, 相安无事吧!

六年过了, 现在不知是何光景. 总的是能说流利普通话的香港学生, 我见是中文写作较优异. (学校无教 , 或者是教得差
阿妈又要付钱在外学, 不公啊!)

annie
p.s.
**容易寻找合格老师, 现在香港对普通话中文老师的语文水平要求 好像是 基准试二级等, 与过内相比,相差大截了.
**孩子们领悟力高, 若全科用普通话教学,(except English), 三个月内普通话便字正腔圆了,不会存在无家長支援,影响学习进度等问题.  请看宏立, 苏折等.......
其实读书是孩子的事, 点解成日要提 '家長支援'??? 每次见此词, 我会好驚!!!!!!

点解成日要提 '家長支援'???

Everytime when we try to discuss  issues with the school or attend workshops in school, " parental support " seems to be the phrase the school officials  must include  to pass some of the responsibilty to the parents.

回復 2# acdad 的帖子

acdad,

除了Eviepa 任何时候教通识与YK2 child 的英语悉心栽培外. 曾遇一双念名校子女的父母, 他们的支援是每天放工后, 妈妈在家支援儿子做功课, 温书, 爸爸在同一屋村租下小单位, 方便跟女儿在那边温习. (以防孩子分心).
几年过去, 现今不知道孩子学习进度何如.然总令我亿起 古人 ' 懸樑刺股' 的学习精神.  

可惜似乎是爸妈在' 懸樑刺股' , 不知孩子们感激否?

annie

回復 1# annie40 的帖子

Hi Annie,

今期東周有提及香港一些 Tiger dad 嘅例子, 真係睇到都有些心寒,佢哋真係犧牲咗好多嘢去爭取咁好嘅考試成績返嚟! 我比較享受同女兒一起過大海睇林峯演唱會同一起打排球嘅時間, 好爽啊。

世界好大, 行行出狀元, 睇開一點, 髮型師、園藝、厨師、修車、裝修師傅, 寵物訓練同護理都係一個專業, 也不一定要攞幾多個A才可以出人頭地, 每一份工都可以 貢獻社會, 賺取工作滿足感及合理報酬。

至少, 一個做水晶甲的都可以隔兩個礼拜令女士們開心吓, 比起一些專業爭產嘅專業人士, 對社會嘅貢獻係咪大一些呢?!

acdad

原帖由 acdad 於 11-1-31 23:20 發表
我比較享受同女兒一起過大海睇林峯演唱會同一起打排球嘅時間, 好爽啊。

恕我插一句,我覺得你所做的也是家長支援。

家長支援並不局限在學術上,也反映在小朋友的心靈/精神上。 你花時間令女兒開心,沒有不妥呀。

回復 5# Sumyeema1 的帖子

如果家長都唔支援個小朋友, 咁邊支援呀?!
留意用詞, 係支援-支持, 援助, 又不是強迫, 有咩問題?!  家長支援小朋友, 天經地義

回復 2# Sumyeema1 的帖子

無問題,最緊要家長同小朋友都開心,我自己打開波亦喜歡聽歌,同個女一齊玩唔覺有乜嘢支援、付出,可能有D家長覺得放咗工同小朋友一齊研究功課都係一種樂趣,非常令人羨慕,哈哈

今晚食完團年飯我哋又會落 Basement 練吓Karaoke, 支援吓佢嘅均衡發展

回復 7# acdad 的帖子

樂觀d 睇,你個女中意唱歌,在你o即支援下,第日可能成為大名星,好多 fans, 對社會o即影響仲大。

回復 1# Sumyeema1 的帖子

Haha, 唱歌都係比較娛已多過娛人嘅活動,我又唔係阿 Uno daddy, 屋企又冇賣白花油,边到有咁多錢嘥。

不過言歸正傳,我讀書果個年代 (我係最後一屆升中試考生),家長一個養十個八個,揾食艱難, 父母揾夠家用書薄費,唔駛晨早推你出去打工養家幫補家計,有張書枱有盞燈,你溫書時比個較寧靜嘅環境你,已经係一種好難得既支持, 學校老師亦唔要求家長做D乜嘢,總之冇欠交家課,學術上嘅學校負責,包括下課之後嘅補課,都係老師攪掂,家長要揾食况且又未必識教,我從來唔會問老豆識唔識 乜嘢係 LCM or HCF,或者要求屋企提供D乜嘢援助, 因為呢個係我同老師嘅問題。

不過如果我上堂留心聽書都唔明,其他同學都唔明,亦達唔到老師要求, 呢個多數係老師同課程嘅問題。

現在作為一個家長, 我們當然要小孩尊重老師,上堂時要留心,準時完成家課,適當時作出賞罸鼓勵,除此以外,不知各位家長和老師覺得家長尚要「應該 」在學術上作出甚麼支援,是學校或老師不應該做而留給家長做的呢?

回復 9# acdad 的帖子

嘩,你屋企有 basement, 間屋都應該好大。

以前,d 父母本身水平一般,又要忙於揾食 + 多仔女。 d 仔女真系要靠自己。 我老公細個住華富邨,佢阿哥, 就系自動自覺果種,朝朝4-5am 起身溫書,考入 St Paul Co Ed, F5 直入 Poly (因為系大仔,要早d出來做o野), 25 歲考到則師牌。 我老公就比較懶。

但現在,一來每個家庭都系1-2 個仔女,得到更多父母o即愛 + 關心,二來父母本身學歷提高,注重對小朋友o即教育, 講真,教育仔女點都唔可以單靠學校,如果學校環境唔好,父母又唔理,好易學懷。

回復 1# Sumyeema1 的帖子

有時屋企太大都未必係好事,太多私隱,少咗交流。

有個親戚嘅子女兒早幾年從 Space 轉入大學讀建築系,呢D入學例子極少, 大家都曾经替佢開心, 经濟上係唔同程度上助佢完成學業,佢唔算叫學壞,但對長輩嘅態度, 待人接物,做人嘅價值觀都好有問題。

個人始終認為父母嘅首要責任係於品格上教導好子女,對家庭社會來說, 一個樂天孝義、肯承担家庭社會責任嘅子女,比起任何學業成績都重要,俗D講,成績好品格差,都係屬於"讀屎片"一類!

acdad,

我想你也是个可爱快活的爸爸吧!

其實世界好大, 任何方法, 應按自然規律, 快乐关爱為本育儿方法佷多,除了可以選做Tiger Dad 或Tiger Mum, 才有一個Tiger Daughter或Tiger Son
也可不必做怪兽家长, 制造港孩. 我们的生命其他選擇.

以下是加拿大醫生教嬰兒戒夜奶的方法供大家参考, 这里给我一点启示.

待嬰兒約兩個月大, 身體夠強健, 夜晚十一时后不讓BB喝奶, BB自然哭叫。這時媽媽或爸爸須每5分鐘或10分鐘跟他說悄悄話, 輕拍其背或肩膀, 讓他知道自己是置身有人關心, 有人愛惜的安全環境。
當然第一夜媽媽是很辛苦難熬的, 如是者第二夜BB的哭叫期縮短了, 媽媽安撫的次數亦可減少。在第三夜BB一搬便一夜睡至天亮, 方法十分奏效。
一般中國人相信的育兒方法是:
A)
狠心的讓BB哭聲震天, 不理不睬, 如是適者生存, 夜奶自然戒掉吧!
(
Tiger mum ! 是大狠心, 不仁道)

B)
爸媽辛苦點, 每夜起床餵, 任勞任怨, 待BB幾歲人仔, 自然不喝夜奶了。(又好似怪兽家长? 太仁慈, 有寵壞孩子之嫌)

问题不是父母亲能否牺牲小我, 任勞任怨, 迁就孩子们意原办事, 令孩子们舒舒服服, 父母却忙忙碌碌, 而是BB真正需要的舒服是尽快戒夜奶, 尽快能整夜甜睡,
生理上可促进BB 脑部和身体更健康成长, 心理上亦是父母跟BB的奇妙沟通. 尝试用温柔的心跟BB say NO.
BB 做到爸妈的少许期望, 自己也是有成功感的.
这点儿成功感日渐累积, 便变成长大成才的自信了.

我們愛孩子, 当然希望他們有點兒成就, 生命有許多許多出路, 达成理想, 亦有不少方法,
爸媽和孩子们選擇(A) (B) 路之间, 我们也还有中间路的

annie

Remarks:
当女儿五岁, 才从朋友处得知加拿大醫生教嬰兒戒夜奶的方法, 本人之前, 做了两年怪兽家长.  是经一事长一智吧.

原帖由 acdad 於 11-1-31 23:20 發表
Hi Annie,

今期東周有提及香港一些 Tiger dad 嘅例子, 真係睇到都有些心寒,佢哋真係犧牲咗好多嘢去爭取咁好嘅考試成績返嚟! 我比較享受同女兒一起過大海睇林峯演唱會同一起打排球嘅時間, 好爽啊。

世界好大, 行行 ...

回復 1# BookloverJ 的帖子

Hi Booklover J,

Thanks for the inputs.

Always I know the nursery very little when I thought I knew it well.  Really I didn't aware of some better methods until it was very late for me.  

It's just an example hints me that I can do the motherhood better.   Anyway, I have only one child that I notice that my lackness in experience may have caused inevitable mistakes.

有些事物, 是小事情, 但真的是唔讲唔知的!

我比较喜欢西方的育儿态度, 只是觉得他们较按自然法則行事, 而一般孩子比东方孩子生活与思想更独立. 而这质素可尽快帮他们离开父母. 独立生存. 对自己行为负责.

annie

不是為撐什麼人, 我只想講我B 18個月大,仍未戒夜奶. 我餵人奶,我都很想同他戒,努力了十個月都未成功,我都快癲,不過,家家有本難唸的經.我可以講,係香港, 大把BB足一歲後都未戒夜奶.

原帖由 BookloverJ 於 11-2-7 16:47 發表

係香港, 真係從未聽過有人既BB足一歲後都未戒夜奶, 通常幾月就戒到啦. 而且我呀媽個代都早已經有幾好既方法幫BB戒夜奶(當然傳授埋比我), 邊會淨得(A)或(B)兩種方法架, 唔好為咬而咬, 夾硬咩唔好野都入哂中國人數! ...

原帖由 BookloverJ 於 11-2-7 16:47 發表

係香港, 真係從未聽過有人既BB足一歲後都未戒夜奶, 通常幾月就戒到啦. 而且我呀媽個代都早已經有幾好既方法幫BB戒夜奶(當然傳授埋比我), 邊會淨得(A)或(B)兩種方法架, 唔好為咬而咬, 夾硬咩唔好野都入哂中國人數! ...

我兩個仔全人奶, 佢地兩個都係大約3歲先完全戒夜奶, 當佢地介左夜奶後亦自動離乳了.

我相信只要你去母乳版看看, 不難看到很多bb 足一歲還未介夜奶的.

我個人並不覺得bb 在一歲後未戒夜奶是有問題, 當年我亦冇刻意去令bb 未戒夜奶, 我亦不覺得半夜餵夜奶是一件很痛苦的事, 可能是因為我會bb 同床的.