用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請KV的家長幫下我!十分感謝!!
go

請KV的家長幫下我!十分感謝!! [複製鏈接]

現小兒考入KV K1 AM班,一直我都15/16不知道是不是應該轉校,原因:在網上及有些家長(不是KV的家長),都說到KV好差.....如:老人院,軍訓學校,老師好惡,唔乖的小朋友要企出花園...............聽到睇到都嚇死人.不過我個人有所懷疑,原因:1.甘差又會甘多人報??2.佢地都不是KV家長所知的是否真實??3.如甘差..一早上報紙OR電視啦.........
所以好想在KV讀的家長給我一些真實的感覺!!!十分感激!!
   1    0    0    0

You go there, study and feel it.
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=433

KV畢業的小朋友反應快, 沒有讀呆人的.

原帖由 luiflora 於 11-1-27 11:22 發表
現小兒考入KV K1 AM班,一直我都15/16不知道是不是應該轉校,原因:在網上及有些家長(不是KV的家長),都說到KV好差.....如:老人院,軍訓學校,老師好惡,唔乖的小朋友要企出花園...............聽到睇到都嚇死人.不過我個人 ...
~easybring~

回復 2# luiflora 的帖子

I think really depends on your children. KV fits some children not all children. If your child is already very quiet and passive, I think KV will only make your son more passive as KV doesn't allow the students to talk to each other during the first few months in K1 as they need the students to obey the rules and be quiet so that the teachers can teach them.
I really don't know if I had made the right choice till now... if you ask me to choose again, I may still choose KV because of its good training on Chinese and Math, but my children are just too disciplined and quiet. If your son is cheerful and bright, I think KV is a very good choice.

我都唔清楚學校上課實錄, 因學校沒有給家長觀課, 但用家(小兒)喜歡上學, 亦好喜歡教過他的老師, 反而他不喜以前讀n班和 playgroup既學校,我見小兒在kv學中文、數學、英文都不錯, 我覺得自己不沒選錯學校。以我所知好多哥哥、姐姐在kv讀,他們弟妹都會首選kv。

我會揀你仔仔而家讀緊間學校

真實的感覺!!! 一個字"正"
不過, 不要誇大幼稚園對小朋友既影響, 每天3.5個鐘教到佢會飛咩?! 所以讀邊間其實又唔係決定以後一切.

我地話好人又話賣花讚花香, 入唔既人話唔好人又話佢地吃不到的葡萄

想咁多, 不如放膽一試啦, 真係唔適合咪轉囉, 又唔會有人迫你留低 , 唔同人有唔同感受, 唔試過唔知

My son graduated from KV on Sept, 2010 and he is studying in YW now. My son loves KV and everything in there (teachers, classmates, school life, tree house, playground, etc) very much. He enjoyed the happy school life there. The teachers of my son were very nice and very care about the children. Luckily, he built up good academic foundation from KV, he goes smooth in primary school so far. I think the children in KV are WORK HARD and PLAY HARD. That's the real story for my son and just want to share with you all.

好同意,其實我自己都係KV讀。我覺得d老師非常好。咁啱,我個囡K1的班主任,就係我以前的班主任,係佢認得我,我對番的成績表先肯定。一個老師教左咁耐小朋友,好有經驗又有愛心。其實小朋友最難學就係discipline,中文同數學。呢方面佢地教得好好。我又唔覺得阿囡好死固固。

好多謝大家~~估唔到在KV讀過的家長給的意見會甘大不同.正面好多~~十分感謝!! THANKS !!!!!   

我最大的擔心是KV老師愛心不足,小朋友怕返學.......其他的中文強數學強,我早知道.我也不太擔心英文沒有外籍老師教,因為我老公英文好好,已經日日用英文同仔仔溝通,屋苑內也有很多外籍大小朋友.

而仔仔性格是可以坐定定的.愛學野.所以我最大擔心是KV老師有無愛心??

原帖由 luiflora 於 11-1-27 11:22 發表
現小兒考入KV K1 AM班,一直我都15/16不知道是不是應該轉校,原因:在網上及有些家長(不是KV的家長),都說到KV好差.....如:老人院,軍訓學校,老師好惡,唔乖的小朋友要企出花園...............聽到睇到都嚇死人.不過我個人 ...

你都話話果d唔係KV家長,重信?

大仔當年SC, KV都收,不過我地聽個係小學教中文的朋友話,一定要揀KV,因為它的課程與小學函接做得最好。家下小朋友係英華讀小一,中英數都冇乜煩惱。

細仔舊年考幼稚園,又係KV, SC都收,二話不說,都係揀番KV。

KV對訓練小朋友紀律也非常優秀,小朋友知道幾時要有紀律,幾時可以玩。我去過很多KV同學仔的生日會,大份同學仔都是活潑開朗,絕非書呆子。

見過起碼八個KV老師,再加上其他讀KV朋友的意見,老師們全都是盡心盡力教學,和藹可親。我兩個仔亦非常喜愛他們的學校、老師。

放心讀吧,妳絕對沒揀錯。

回復 9# Chingding 的帖子

你講真???好勁啊~~你樣都會變啦~~老師認得你???!!!!!真係好叻!!!甘果位老師起不是過50...會不會....無咩動力??

係真架,我自己都唔信佢真係認得我,所以我先對番自己以前的成績表,真係同阿囡成績表老師簽名一樣,哈哈。我又唔覺得佢冇咩動力喎,佢可能因為咁,又好照顧我個囡。我個囡比較慢熱,初初冇朋友仔,佢特登叫左一個比較成熟的同學仔參埋我阿囡玩,好彩有呢個小朋友,阿囡K1好開心

回復 1# Chingding 的帖子

我囡囡k3的班主任也有大學畢業的學生回來探望.  我囡囡太掛住老師, 有一個sat也回去探老師.  感動!
~easybring~

回復 5# elmolly 的帖子

why ???? 其實我也覺得現時的學校不錯.就是仔仔英文沒什麼進步(或者佢本身已經好好,所以看不出有進步)...及沒有露天花園仔.環境差過KV.不過看得出老師好用心及愛心.但是有一點我擔心的是,不知道是不是現時學校太多節目....所以老師好似忙不過來,還是什麼原因.上星期家長日,兩位老師急急講完仔仔的學習情況就離開位去拉台拉椅子.....搗到我同先生O晒嘴.有時打電話回學校問野,老師都是急急收線.不知道KV的老師會不會如此???由於甘,老公好擔心仔仔會是被冷落的一群,1.他不是女仔,有什麼跳舞比賽一定無佢份(機會不大)2.仔仔又不是太愛出風頭的人(學校甘多比賽及表演選他的機會不高),老師甘多野忙,可能仔仔會成為被放在一間房內看卡通片的小朋友(有過來人家長告訴我,她小朋友就是如此)........所以我們才考慮是否比仔仔去KV,等佢簡簡單單學野.學校簡簡單單.老師可以認真照顧到每位學生......甘仔仔反而學到更多呢??更有歸屬感呢???我都好亂~~

我2個小朋友以前係KV讀, 我覺得KV將我的小朋友教導得好好.  例如, KV教小朋友要獨立做功課, 唔好依賴家長陪住做功課.  咁多年來我的小朋友從來唔需要我哋睇功課, 執書包..等.  KV教俾佢哋的紀律已深深烙印係小朋友心中, 進而係成長與求學階段中展現出來.  KV係學業上的教導, 都令我的小朋友好順利啣接到小學的課業, 佢哋依家係SFA.

姑且不論出邊啲傳言如何, 請觀察你的小朋友係KV是否讀得開心.  如果小朋友讀得開心就無謂轉校啦.

KV的老師也是忙過不停.  不要期望經常有電話report, 看見小朋友有進步已經不需要經常和老師講電話.   出外表演機會是沒有的.  校內每位小朋友也有表演機會, 家長不是觀眾.  當然, 你有事找老師, 他們也十分友善地幫助你.  你要了解多一點kv, 接受kv對家長的方法.  kv的服務對象是學生, 不是家長.  學生生活是愉快的.

如有不對的地方, 請其他家長更正.

原帖由 luiflora 於 11-1-27 15:35 發表
why ???? 其實我也覺得現時的學校不錯.就是仔仔英文沒什麼進步(或者佢本身已經好好,所以看不出有進步)...及沒有露天花園仔.環境差過KV.不過看得出老師好用心及愛心.但是有一點我擔心的是,不知道是不是現時學校太多節 ...
~easybring~

回復 1# easybring 的帖子

好同意easybring所講, KV 的服務對象係學生. 我大仔今年K3, 即係讀埋下學期, 佢就畢業了. 回想當初考K1時, 心裡都掙扎, 又係好多道聽途說, 怕KV好谷, 老師冇愛心. 好在上BK 的, 問下KV家長們(真用家) 意見, 又同老公商量, 最終都俾個仔讀KV.
老實講, 再俾我揀一次, 我都會揀返KV. 佢地教小朋友, 自己做功課, 有紀律, 呢D 自己真係教唔倒. 仲有, 學校教學係有一套好好的方法. 無論係中, 英, 數, 唔係為教而教, 小朋友真係記倒, 並且, 由單字, 到詞詞到句子, 佢地識左好多字. 我好想知道老師用咩方法, 教到個仔認中文字, 因為我自問真係唔識教呀. 同時, 老師亦有愛心, 亦能夠培養小朋友喜愛學習.
當然, 你亦要睇返小朋友個性, 我同意Felicia726所講, 如果太靜的小朋友, 可能未必適合. 至於, 一般活潑的小朋友, 家長唔使擔心小朋友會變得沉默, 我睇我個仔就知道, 佢由未入學到而家, 仍然都係開籠雀咁, 講真, 我有時都好想學校可以教佢文靜D, 可惜冇啊! 我仲有個細仔, 今年要考K1, 如果有幸俾佢考倒, 我都會俾佢讀呀, 只係而家出世率高, 我都擔心佢唔知考唔考到呀.
我諗, 你會最清楚自己小朋友的個性, 我都同意, 未試過, 唔知道得唔得. 只係, 我當時諗, 如果, 我大仔讀KV 唔適應, 轉去D 活動教學的學校, 問題應該不大, 但調返轉, 由活動教學轉返KV, 未必可以適應. 並且, KV 一般都唔收插班生呀. 上年例外... 好長氣, 希望幫倒你.

KV is very good KG.  I will say it is big blessing if you get an offer from KV.  My 2 sons like KV so much.  The eldest is in P1 and another is K3.

Four years ago, I also had your same concern and worry.  After past 3.5 years, I just want to say big thank you to all staffs, teachers and principal of KV who really put a lot effort on my kids.

我囡囡今年讀K1,佢性格好活躍,番左學後紀律有進步,好深刻有一次去玩具部,佢見到自己想玩的玩具就衝埋去,當時有一個小朋友玩緊,一個等緊,我即時看著她,還未開口叫她排隊,她已經自動自覺去排隊,仲要手擺後面,真係好impressive:)
還有,不知道學校用什麼吸引他們做功課,下學期開始有連線功課,我一打開話做功課喇,佢就坐低自己做,我自己去左執野,好快佢就做完,仲不斷叫我睇佢寫得有幾靚,完全不用睇住佢,好surprise!
老師很細心,家長日時告訴我們囡囡有個特點,就是很喜歡爭第一,這是我們從不察覺的,她說成班小朋友,就有兩個同學仔(囡囡是其一)喜歡這樣,可見老師很有經驗又細心。
很同意每一間學校都有自己的特點,希望樓主可以揀到一間適合囝囝的學校!:)
‹ 上一主題|下一主題