用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知唔知點解華英中學今年收表數目趺了差不多一百份? ...
go

知唔知點解華英中學今年收表數目趺了差不多一百份? [複製鏈接]

知唔知點解華英中學今年收表數目趺了差不多一百份?其他同區學校如迦密則變動不大?

部分名校收表情況
放大圖片
   0    0    0    0

我估因為華英要收$20,和有人在討論區唱衰華英的老師。

咁d學生去晒邊間呢,華英都已經在區內算前列學校!

原帖由 君媽 於 11-1-27 21:14 發表
我估因為華英要收$20,和有人在討論區唱衰華英的老師。

Really ?  I haven't read it.  Where I can find it ?

回復 1# ElizabethLAI 的帖子

報章分析,話:最top(傳統英中)的不受影响,例如雞肶女,皇家香港...;升呢英中是受適齡學生減少影响最明顯,因為學生人數少了,分薄了!話今年學生升上心儀中學比較容易(如果對象唔係傳統勁英中)----星島大意.

原帖由 Sherryko9 於 11-1-28 15:22 發表
報章分析,話:最top(傳統英中)的不受影响,例如雞肶女,皇家香港...;升呢英中是受適齡學生減少影响最明顯,因為學生人數少了,分薄了!話今年學生升上心儀中學比較容易(如果對象唔係傳統勁英中)----星島大意. ...

問題是華英不是升呢英中,而同級數的迦密報讀人數又沒有減少(如適齡兒童人數下跌,大家的走勢應不會相去那麼遠),那除君媽的解釋外,還有甚麼可能原因呢?

大家比較保守,一間非常進取,一間比較保守。

回復 1# chanpa 的帖子

同意
華英原是我心目中杯茶,很適合我囝囝,但我見今年學生人數下跌而博高了一級。
‹ 上一主題|下一主題