用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教外遊請假問題 (Urgent!)
go

請教外遊請假問題 (Urgent!) [複製鏈接]

自己一時大意,睇錯咗學生手冊內過年後開課日子,報咗團去旅行. 到前兩日至發現開課o個日仲未番香港,即刻嘗試改團,但係所有團都爆哂,自己年中又冇假,延遲唔到.

而家要寫家長信請一日假,我唔想講大話o係當日請病假或者堆砌一個藉口瞞騙校方,o係個女面前樹立一個不誠實及逃避責任o既例子,但係又怕校方唔批或者處罰小女. 請問大家有咩建議?

謝謝!
   0    0    0    0
我係cheuk yu爸爸!

回復 1# cheukyu 的帖子

唔想講大話, 咪唯有照直講囉, 同校方say sorry lor, 校方又冇權唔比你去既.

醒目開學勳章

原帖由 MonaLeung 於 11-1-26 11:01 發表
唔想講大話, 咪唯有照直講囉, 同校方say sorry lor, 校方又冇權唔比你去既.

我女學校講明, 吾準請假去旅行, 連參加婚事都吾得
所有假要事先批準先可以放
如果未經批準而放既, 就當曠課
而參加比賽/考試, 要影印埋supporting, 預早一星期前寫信比校長, 學校又好認真甘, 會affix 返個approved chop 有埋校長簽名, 比返學生做records

原帖由 CrabPincers 於 11-1-26 11:56 發表

我女學校講明, 吾準請假去旅行, 連參加婚事都吾得
所有假要事先批準先可以放
如果未經批準而放既, 就當曠課
而參加比賽/考試, 要影印埋supporting, 預早一星期前寫信比校長, 學校又好認真甘, 會affix 返個approved ...

阿女又係同我講唔可以請假去旅行,我真係唔想講大話炸病,有咩辦法?
我係cheuk yu爸爸!

醒目開學勳章

原帖由 cheukyu 於 11-1-26 12:54 發表

阿女又係同我講唔可以請假去旅行,我真係唔想講大話炸病,有咩辦法?

照實去請假law, 吾approve, 唯有cancel 個trip law
返學緊要, 定係去旅行緊要, 自己衝量下

醒目開學勳章 王國長老

我女間學校寫唔明接受請假去旅行
樓主唔想講大話就
一係要放棄旅行
一係照寫請假信然後欣然接受學校常規處置
應該都別無他法啦

曠課既後果有幾嚴重? 如果你決定左去的話就照程序做,唔得都冇辦法,我諗點都會有酌情處理既~因為你都唔係故意咁做係咪先?
‹ 上一主題|下一主題