用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直屬小學及無直屬小學中一學位分別?
go

有直屬小學及無直屬小學中一學位分別? [複製鏈接]

想問下,如果自行有50個位,咁有直屬小學既中學係未要同佢地一齊爭個50個位架?
   0    0    0    0

嗯~~其實一般來講有直屬小學既中學
係自行階段多數會收其他學校既學生
當然如果直屬小學有好標青既學生都會收既 因為係統一派位階段既直屬位已經有一定既數量

咁點解有D直屬既學生會係自行度報既?定係學校要佢地表態會吾會報返原校升中一?吾該晒..

老實講 讀得有直屬既 大部份人都想升直屬學校  
一係揀直屬 一係揀好過直屬既
最叻果d人緊係無問題 睇佢地想入直屬定其他學校
咁淨返果d
band1既 統一派位只要乙部第一填直屬就實派到
band2既 又點會係自行選實入到既學校呀
一定係等統一派位睇下派唔派到直屬中學
band3既 都會搏下睇下收唔收

你所講話要表態果d學校應該係唔派位/一條龍既

原帖由 ydoris 於 11-1-26 09:51 發表
咁點解有D直屬既學生會係自行度報既?定係學校要佢地表態會吾會報返原校升中一?吾該晒..

** band1既 統一派位只要乙部第一填直屬就實派到 **

If we put 2nd or 3rd priority, is it 實派到?

回復 1# candy0211 的帖子

我自行問過間有直屬小學的中學, 話自行有一半到的位會留比佢地小學學生. 即是自行放出的位不多. 在大抽獎又會留一定數量位比自己小學....

咁佢地自行留位是比自己小學的band 1生嗎? 抽獎時又留比band 1加band 2?

點解有d中學在自行唔會留比自己小學, 有d又會? 唔明.....

一定要填乙第一先會穫派直屬位 填第二第三即係放棄直屬位 即係派全區非直屬位
一般來講直屬位都收得晒band1 是乎間學校有幾多直屬位比小學

原帖由 candy0211 於 11-1-26 12:38 發表
** band1既 統一派位只要乙部第一填直屬就實派到 **

If we put 2nd or 3rd priority, is it 實派到?

係 有學校會咁做 始終自行係學校自已揀學生 不過實際究竟收幾多個直屬 都係要等佢地in晒d學生先有結果 同埋學生都唔會知道究竟係自行定統一入到直屬中學 咩收生標準都好難講 可能淨係睇成績 可能睇課外活動 可能睇interview 或者全部睇埋 睇下佢地果年想收d咩類型既學生

上年我女學校有家長問 直屬位點計 係自行+派位 定淨係派位 校長話+埋喎 係唔係真我就唔清楚

統一派位直屬位既派法同係跟統一派位方法一樣 派band1先 跟電腦篇號先後 如果直屬位多過band1生 咁band2生都有機會派到 是乎返間學校有幾多直屬位 但乙部一定要填第一先會獲派直屬位

原帖由 TINGMUM 於 11-1-26 13:30 發表
我自行問過間有直屬小學的中學, 話自行有一半到的位會留比佢地小學學生. 即是自行放出的位不多. 在大抽獎又會留一定數量位比自己小學....

咁佢地自行留位是比自己小學的band 1生嗎? 抽獎時又留比band 1加band 2?

...

咁其實有無人知邊D學校會係自行留位俾直屬小學,邊D無?OR直屬小學會叫D學生自行要報佢先確保收得晒大部份既學生?吾係統一派位既BAND2會有機會上吾到??

直屬中學本身想唔想收自己的band2生?  保留band 1 中學的成績, 要盡量只收band 1 生.

原帖由 ydoris 於 11-1-26 14:11 發表
咁其實有無人知邊D學校會係自行留位俾直屬小學,邊D無?OR直屬小學會叫D學生自行要報佢先確保收得晒大部份既學生?吾係統一派位既BAND2會有機會上吾到?? ...
~easybring~

唔係間間學校講到咁清楚架
我女學校係無講既 不過學校鼓勵我地去in直屬中學
差唔多所有人都有去in呀
但無講話會收幾多個喎
我有聽過另一間學校係講到明話要頭10名先有機會係自行階段入到直屬中學

其實點都會有部份band1/2學生揀其他學校既

原帖由 ydoris 於 11-1-26 14:11 發表
咁其實有無人知邊D學校會係自行留位俾直屬小學,邊D無?OR直屬小學會叫D學生自行要報佢先確保收得晒大部份既學生?吾係統一派位既BAND2會有機會上吾到?? ...

所有學校自行階段都會想收好d既學生啦 始終學校可以自己揀

原帖由 easybring 於 11-1-26 14:29 發表
直屬中學本身想唔想收自己的band2生?  保留band 1 中學的成績, 要盡量只收band 1 生.

Marymount 話自行階段晤收自己學生.
培正話自行階段只收(或大部分收)自己學生.

我個女的老師話叫自行唔好choose自己中學,填乙放直屬在頭3is ok

點解? 自行唔揀自己中學無問題
但乙部唔填直屬第一 咁奇怪?
咁樣無得派直屬位架喎

原帖由 candy0211 於 11-1-26 22:06 發表
我個女的老師話叫自行唔好choose自己中學,填乙放直屬在頭3is ok

如果直屬中學唔係band 1, 而學生本身係band 1, 搏其他本區band 1 中學可能好d啦!?

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-27 09:14 發表
點解? 自行唔揀自己中學無問題
但乙部唔填直屬第一 咁奇怪?
咁樣無得派直屬位架喎
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題