用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華夏杯是不是所有參加的小朋友都有獎的? ...
go

華夏杯是不是所有參加的小朋友都有獎的? [複製鏈接]

今天出成績 見這麽多1 2  3等獎  好想知道下
   0    0    0    0

不是的, 因為我的小朋友學校有很多同學參加, 大概只有 三分之一有獎. 據知是按比例的, 而且跟參唔參加試前訓練是沒有關係的.

我個仔有參加賽前班 --- 冇奬
亞女, 嘜都冇參加過  ---- 有奬

原帖由 angelmumy 於 11-1-24 14:09 發表
不是的, 因為我的小朋友學校有很多同學參加, 大概只有 三分之一有獎. 據知是按比例的, 而且跟參唔參加試前訓練是沒有關係的.

多人得 1 2 3等獎 > 因為有很多人參賽。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

多謝各位解答 我個仔今次得左3等獎覺得奇怪所以問一下 平時都沒教過奧數 到臨考才教左几個鈡 再講個仔剛從3年級跳上5年級讀 學校卻幫他報了華夏杯 我原先都係想比他見識一些考試場面而已 想不到的結果~

請問幼三組大概有多少人參賽呢?

回復 6# smartboy2005 的帖子

我都想知。 請問是不是幼稚園組所有參加者都有獎?

回復 7# spyplay 的帖子

按每級計算, 有獎人數為參加總人數的一半

醒目開學勳章

按照上年計算方法喺按每級計
特等獎1%
一等獎6%
二等獎12%
三等獎16%
加埋唔到40%人得獎。
佢排名喺跟分數來排,同分以年紀較小的排先。

得獎人數多原因喺參賽人數真喺好多!

回復 2# kittylam 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 11-1-27 14:22 發表
唔係woh...我打電話問了3個不同職員.他們都說只分一等 , 二等....
而1 2  3等獎  內就沒有再細分先後

我喺上年個報名章程讀睇到咖,今年就冇寫。

有無獎都無所謂啦, 呢D比賽都係志在參與, 讓小朋友積累比賽經驗. 因為後面的比賽陸續有來啊, 2月份--港澳盃, 昨天老師又派了一張表格, 係3月的數學比賽, 這次要交 80蚊報名費添.

學校老師話此比賽認受性低,因太多學生有佢哋嘅得獎証書。
得到獎嘅同學會收到信話你"好有天份",咁你哋就會乖乖哋差加收費培訓班。或付上一仟多大圓去深圳參加決賽。
再得獎又再去廣州參加總決賽,唔覺意前後用咗一萬元。
值唔值自己唸!

回復 2# angelmumy 的帖子

回復 12# kittylam 的帖子

係呀, 因為亞仔同d同學都好得二等奬, 但大家排列不出, 但又唔係以姓示排喎, 所以應該係以分數分的.

都認同此比賽代表性低, 但要去深圳比賽又貴, 所以不會去.

回復 2# lks050526 的帖子

剛剛問了女兒, 她說是: 第七屇華夏杯奧數之星創新思維初賽, 比賽日期 3月20日.

我現在手上無資料, 昨晚回家女兒睡覺了, 我草草簽了通告 zhe, 好似最後果句話, 有獎可入亞洲杯

SORRY, SORRY, 講錯晒.

回到家重新看了, 正確資料:

2011年第七屇"亞洲杯"奧數之星創新思維初賽

亞洲杯奧數之星新思維邀請賽是一個具規模的國際性數學比賽, 包括中國各省市,香港,澳門,台灣,馬來西亞,泰國,美國等國家或地區均可派代表隊參賽, 初賽三等獎以上入圍數學精英參加決賽.....

參賽對象: P2-F2

HTTP://www.21hx.net

醒目開學勳章

原帖由 angelmumy 於 11-1-28 20:59 發表
SORRY, SORRY, 講錯晒.

回到家重新看了, 正確資料:

2011年第七屇"亞洲杯"奧數之星創新思維初賽

亞洲杯奧數之星新思維邀請賽是一個具規模的國際性數學比賽, 包括中國各省市,香港,澳門,台灣,馬來西亞,泰國,美國等國 ...

多謝你的資料,不過我在個網度只是找到第六屆!

回復 2# angelmumy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題