用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制..... [複製鏈接]

回覆 1# kitbebe 的文章

好高興, 有呢個主題....
本人完全反對全日制..
小朋友. 2-3:00 放學後, 跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,
又要做補習社功課, 又要做補充練習 ....
有時又要温默書, 又要練琴...
無乜時間睇電視, 玩電腦, 睡午覺, 純休息...
如果無似以前, 放12:30 , 返到屋企, 1:00-仲有D 時間可以午睡一陣, 再做功課..

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kuromima 於 11-2-24 14:30 發表
本人完全反對全日制..
小朋友. 2-3:00 放學後, 跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,
無乜時間睇電視,  ...

返咗成日學都未夠, 仲要去返補習社; 學校功課未夠多, 仲要做補習社功課...

呢 d, 又關全日制事

轉返去半日制真係會幫到小朋友? 真係多 咗好多時間比家長安排更多的 補習, '興趣'班呢?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kitbebe 於 11-2-24 13:42 發表
如果有得鍊, 相信大部份小朋友都鍾意半日制啦!!

仲要好天真係咁以為會多咗時間比佢地去 打機, 睇電視, 落公園玩 etc tim....

d 家長會比咩

呢D咪係自由選擇...
有全日,有半日,你子女的路才有得間

王國會長

首先我唔會話反對全日或半日制, 始終每個人要求唔同, 我最多只會不贊成取消半日制.

"放學跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,又要做補習社功課, 又要做補充練習", 似乎係個人選擇喎, 一定要去補習到5-6點? 再做補習社功課, 又要做補充練習嗎?

原帖由 kuromima 於 11-2-24 14:30 發表
本人完全反對全日制..
無乜時間睇電視, 玩電腦, 睡午覺, 純休息...
如果無似以前, 放12:30 , 返到屋企, 1:00-仲有D 時間可以午睡一陣, 再做功課..

王國會長

香港的小朋友真可憐, 我覺得不少問題係家長造成而不是全因全日制.
就算改半日制, 難保又係被家長安排晒那些做補统練習, 默書/測驗温習,英文拼音,普通話,數學,鋼琴,小提琴, 游泳.

原帖由 jkc633 於 11-2-22 22:16 發表
現時很多小學生,尤其是初小那些,其實只得6,7,8 歲, 但也竟然要朝七晚五(因放學後才有校內活動), 回到家已累透。但可憐地還要做功課,補统練習, 默書測驗温習,練琴等 。有時更有上額外學課外活動如英文拼音,普通話,數學,鋼琴,小提琴, 游泳等等。再加上吃晚飯,洗澡時間,跟本沒有多餘時間作重要的親子活動,更莫說小朋友自己的自由時間!  香港的小朋友真可憐!!

what can you do if other parents are crazy? you have to become one of them, then you feel safe.

我都反對全日制!!

waste kids time !!!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 pizzapan 於 11-2-25 21:23 發表
what can you do if other parents are crazy? you have to become one of them, then you feel safe.

吓, 人地CRAZY 你就要跟埋佢地CRAZY

咁我情願唔 feel safe 啦

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 meimeimama1 於 11-2-27 17:45 發表
幼稚園都家長自制全日la
究竟係邊個ge錯?

千錯萬錯, 總之唔係家長GE 錯

坦白說:
我做媽媽的, 也吾想,
首先... 我自己細個吾讀書, 每日上街玩.
未生小朋友前... 我仍然系個吾黏家的人..
依家... 百無... 每日放工回家幫你睇功課, 温習.. 等等..( 所有娛樂, 全消)我吾系抱怨..但為乜??
很簡單, 我生得佢出, 就需要負責.. 而且
我的年代.. 肯做, 肯學... 中三出來. 會考全FAIL , 也有机會
(可能我見識淺薄, 我覺得) 現在, 就算大學畢業 ( 何況F6出來)... 比起當年的我們.. 机會更少... 可能有些人會話... 行行都有出頭天.., 但... 我吾識講... 總知.. 我覺得..時勢吾同了.

點解比佢咁多補習..很簡單..
我真系吾識教..( 因自己無學問.. 因後生不努力.. 老了咪明白)所以. 想說少時辛苦.. 將來條路易行些, 主要系机會多些或更多..不是要什么出頭.. 只得希望佢條路好行些 ( 當然無人可以肯定會好行) 但衣家基楚打吾好...將來...更難了.
我只系有一個簡單的想法.. 可以幫到一分. 就一分..
避免將來大家後悔或者覺得可惜.
我吾系要佢讀什么BAND 1 , 或頭10 名.
(更正: 我想佢讀BAND 1 , 但我知佢的實力不夠,無能為力)
所以. 可以多一分, 就一份..

而且,或者..
我小朋友..在讀書方面.. 真的比較弱..
佢必需不停重覆去教去做, 才可以吸收..

曾試過放手.. 吾想佢咁辛苦..
結果系.. 功課有做...大多錯..其他時間.. 打机, 看電視, 玩電腦.. 有默書.. 吾識得主動去温習.. 甚至吾記得要黙..
測驗前..都沒有想過要取書本來讀 ( 因吾識得倒數時間, 所以無計劃..無想過要先温習) ..... 考天才( 但佢並不是)

成績退了.  佢又無乜感覺.. 只系想.. 仲有些人取 0 分呢..

有些小朋友.. 吾需要推.. 可以自行自理
(佢有個同學. 自已說, 每天要温書到每晚12:00才可以睡.. 佢吾會玩..小息時也是書不離手)
有些小朋友.. 系需要有人幫忙推動 ( 佢吾系吾願讀)

我已經沒有比佢其他嘢學..
就算興趣班..全都系佢自已要求要讀的..
佢讀興趣班時.. 佢好開心.. 佢覺得RELAX...

所以, 半日制..
就算不一定午睡.. 但在精神上.. 是有鬆弛吧..

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-2-24 23:47 發表
首先我唔會話反對全日或半日制, 始終每個人要求唔同, 我最多只會不贊成取消半日制.

"放學跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,又要做補習社功課, 又要做補充練習", 似乎係個人選擇喎, 一定要去補習到5 ...

agree!!!

I believe parents with kids at primary school stage (especially lower primary P1,2,3) will feel how tiring it is for a young child to go to school from 7am till 4pm everyday.  

AND they can't rest after this 9 hours, instead they have to continue with various homework, dictation, test preparation..........  they just dont have enough rest for neither their mind or body.  

I pity the young kids so much.  
- 5 years old K3 only has 3 hours school a day.
- 6 years old P1 have 7 hours school a day!!!!!
  The jump is toooooooo much. They are just kids.

我支持全日制,夫婦倆都要上班,沒有時間照顧,當然全日制好啦!起碼有人看管。

我是中立的.不過都分享下.

以前的小學全是半日, 改全日, 可能為了提供多些就業機會.  

我以前細個, 個個放學返屋企食飯, 做功課, 睇電視, 砌積木.都有d 悶, 不過好輕鬆.4:00 to 5:30 日日追卡通片.

以前真係零課外活動.  中學放學才學琴.

時代不同. 我都會比小女學好多野.  全日制便可留在學校玩和參加課後學習班.

不過, 我都吾知依家考小學 或 中學, 小朋友學什麼課外活動會較有優勢?

(小小離題, 不過都係傾下計姐)

雖然我要返工, 但我都贊成半日制, 以前我地讀小學都係半日, 堂數比而家仲多, 家下睇番全日制d 時間表, 只不過係多左食飯, 小息, 同埋d無謂堂... (課外活動都係放係返學時間內, 但又唔係玩架喎?!), 超無聊...
仲有... 多左小息, 但係又唔准人玩, 咁做咩姐?!
變相多左爭執, 多仇恨, 小朋友之間沒友誼, 沒包容, 容不下人家一點點缺點....

全日制都好,不過唔好咁早返LAW,就算係8:30或者9:00上堂,如果有D家長要趕返工,咁可以早D送小朋友返到學校先,又唔係要搭正上堂時間先入得學校啫!
如果飯後响學校有活動,都唔錯呀,起碼有班同學一齊玩...!
講真,如果多半日,D家長一定會出去揾多幾個興趣班比小朋友...咪一樣咁忙!
我覺得學校比少D功課,返全日同半日都冇問題...!

其實有好有唔好...
時間真係唔夠洗, 唔好話補習, 想學吓琴, 玩吓籃球班都冇時間....唉~~!

但我又喜歡小朋友係學校功課堂做功課喎~ 唔識可以問老師, 又限時做功課, 做得快又做得啱又有小禮品, 都幾好~~~

我好希望學校可以好似日本咁, 有值日打掃班房, 對小朋友係好事...

我同我大仔講: 你睇吓日本d小朋友好有責任, 要值日打掃好自己班房。
佢答: 我地都有值日生架, 不過係抺黑板囉~~
haha....激 un...
‹ 上一主題|下一主題