用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區, 自行仍未交表....急問
go

中西區, 自行仍未交表....急問 [複製鏈接]

Hi 各位,

好煩惱, 第二次呈分太緊張失手, 老師話唔好考直資, 全港計Band 1尾至2, (心想中西區計可能是b2), 仲未交表, 又想博第三次呈分追回, 但如果自行唔報, 第三次又追唔到, 結果更糟, 請問報唔報英中?
   0    0    0    0

報,當然要報啦!掂都要搏吓!起碼試吓band1尾的中學,你的小朋友係男定女呀?一定要給他一個機會,你都識得講:“如果自行唔報, 第三次又追唔到,結果更糟!”快D用這一兩天想吓去邊間,下星期一就去交表啦!OK

搏啦 唔搏咪無機會

回復 2# SARIDON 的帖子

Hi SARIDON,

英中都未必收, 況且報就只有St.Louis, 收咗無得抽啊仔想入的學校, 唉!

有無睇下其他區呀 自行唔限區架

原帖由 MUMMYSIK 於 11-1-21 16:25 發表
Hi SARIDON,

英中都未必收, 況且報就只有St.Louis, 收咗無得抽啊仔想入的學校, 唉!

原帖由 MUMMYSIK 於 11-1-21 14:05 發表
Hi 各位,

好煩惱, 第二次呈分太緊張失手, 老師話唔好考直資, 全港計Band 1尾至2頭, (心想中西區計可能是b2), 仲未交表, 又想博第三次呈分追回, 但如果自行唔報, 第三次又追唔到, 結果更糟, 請問報唔報英中? ...

聖公會呂明才 & 聖公會鄧肇堅

咁點解你唔去你啊仔想入的學校交表??有2個機會,聖類斯都唔差,聖公會呂明才同聖公會鄧肇堅都係好學校,你話你個仔估計係2b,入到1c都無壞!

中西區本區有12學校,1間直資2間band3,3間係女校,他區果D多數係垃圾,少量係好的,真係好少量,elbar所講個2間其實係好好啦,當然如果你想睇高一線就無說話講!不過你都講:“英中都未必收,........收咗無得抽啊仔想入的學校”,其實你又有無想過如果真係抽唔到咁到時點算?搏掂都要搏,但都係要面對現實!

****唔arm聽當我無講過

我都係中西區, 不過呀仔讀區內直資學校, 有直屬中學(但都係要睇呈成試成績至知收唔收).

我個仔同你小朋友一樣, 佢第一次呈分失左手, 直屬中學唔一定收番. 佢第二次呈分試OK返, 入返直屬中學機會大左.

因為我仔學校係直資, 學校都assume小六畢業生上返自己中學, 所以只係好簡單同我地介紹"自行收生"既野, 冇其他support比我地.

其實我仔學校有好多成績達中學部要求既都唔會再報自行(但唔排除最top既會報DBS/QC呢D), 但好似我呢D"邊緣人", 唔報自行就可能死路一條. 所以我幾辛苦都要攪掂佢profile去報2間.

我有去過其他學校簡介會 (直資), 最後我揀左一間區內, 一間區外, 同埋一間唔跟派位既直資.

我覺得, 試左唔一定有機會, 但唔試就一定冇機會. 既然係no cost no harm既, 點解唔報?

回復 1# Teresa 的帖子

Agree!

回復 7# SARIDON 的帖子

Hi SARIDON,

咁點解你唔去你啊仔想入的學校交表??
(因這間是名校, 機會是0, 想入只有B1+抽獎)
我極力說服他不要浪費機會, 更將你們的回覆讓他看, 最後揀了其中一問, 在星期六交表,仲人人都有面試機會,雖然都可能機會極少, 但感覺好開心。
在此多謝各位!

其實我個case基本同你差不多,同樣係中西區,同樣係失咗手,入番自己間中學有D渺茫,花了九牛二虎之力才讓我小朋友願意去in另一間中學,再加自己心水(亦跟你想要的一樣,那一間係名校,機會是0, 想入只有B1+抽獎),其實真係唔知點選擇,真係好想好想去自己的心水學校,無奈要接受現實!

祝願你我都好運!

回復 11# SARIDON 的帖子

Hi SARIDON,

你應該有直屬中學, 大抽獎band 2是有得抽自己中學, 機會是有的, 而且中西區有直屬中學的小學, 成績唔錯, 自行如果揀對成績相配的中學又心儀也好。
我仔仔的老師說在第三次考翻正常水平便是Band 1, 所以現在才令人痛苦, 交了Tang Siu Ken的感覺都好好, 但另一間總是太開心
我思前想後, 如果自行<不太開心>的英中收咗, 即是band 1尾啦! 咁我不如大抽獎, 又何必現在考呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 MUMMYSIK 於 11-1-24 18:07 發表
我思前想後, 如果自行<不太開心>的英中收咗, 即是band 1尾啦! 咁我不如大抽獎, 又何必現在考呢?以 ...

所以有人會報一間
亦有人兩間都好進取
真係睇你點選擇

我個人可能比較保守,凡事都有正反兩面,“得”當然皆大歡喜啦,咁有什麼意外掂算?

我個小朋友由細到大一直名列前茅,又唔須要去補習班,去到5年級都無令我担心過,但到呈分試前6日發高燒,104度燒咗4日,第5日剛剛99度,就係咁第一次呈分試亦係佢人生第一次讀書的成績站在band 2線上;到6年級第一次測驗,成績正常番,科科九十幾,心底裏又有希望啦,係第2次呈分試前,歷史又再一次重演,今次係腸胃炎,成績由平均分九十幾,跌到八十幾,唔須要呈分的就90+,要呈分的就80+,咁我重有什麼好講呢?

所以話任何事都唔好咁肯定,有直屬中學, 大抽獎band 2是有得抽自己中學, 機會是有30%左右的,我都講過抽唔到咁到時點算?如果你驚自行<不太開心>的英中收咗,你就無咗心儀個間的機會,咁only 去鄧肇堅考咪得law。

原帖由 MUMMYSIK 於 11-1-24 18:07 發表
Hi SARIDON,

你應該有直屬中學, 大抽獎band 2是有得抽自己中學, 機會是有的, 而且中西區有直屬中學的小學, 成績唔錯, 自行如果揀對成績相配的中學又心儀也好。
我仔仔的老師說在第三次考翻正常水平便是Band 1, 所以 ...

Hi SAIDRON,

考試前發燒病了幾天的經歷我也試過,不是在小五、六,當時我人都癲咁,見咗好多次醫生,最後一次仲唔收錢。所以
很明白你的心情,我相信你的機會是錯的,萬一真是Band 2,有30%都很好,到時唔得叩門直屬中學,也有機會。
我必要時也預咗放榜後到處叩門。

我係家長會跟副校長頃談過,他的意思係自己學校有上下午班,中學方面始終係band one學校,就算有位,首選都係band one 的學生,直屬中學要睇black and white 的成績,唔係你話失咗手,佢就比機會你,而且上午班的成績一向比我地下午班好好多,所以都係取決於第三次能否起死回生,話就話30%,上下午校分的話就有點渺茫!就講去年都好似未有band two 的自己小學學生成功求助,多數band two的學生,學校都會推薦去屬會band two 的中學。所以我重担心,果間band two中學又遠,口碑都係麻麻地!唉!我個小朋友不致要就讀一間咁樣的中學,我真係唔甘心!

原帖由 MUMMYSIK 於 11-1-25 09:04 發表
Hi SAIDRON,

考試前發燒病了幾天的經歷我也試過,不是在小五、六,當時我人都癲咁,見咗好多次醫生,最後一次仲唔收錢。所以
很明白你的心情,我相信你的機會是錯的,萬一真是Band 2,有30%都很好,到時唔得叩門直屬中學,也有機會 ...

原帖由 kswiss 於 11-1-25 09:04 發表
Teresa,

你仔仔讀直資, 第1輪揀其他學校, 咁自己學校仲會唔會收番?

"自己學校"係冇派位 (我諗你地都估到邊間) , 所以我自行階段報2間學校係唔計"自己學校".  當然, "自己學校"收"自己人", 把尺鬆手好多, 我個仔其實好大機會.

但另一方面, 如果連"自己學校"都唔收, 即係成績一定屬Band 3, 咁就....

‹ 上一主題|下一主題