用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師評囡囡話佢未有盡力.
樓主: 瑩瑩老豆
go

老師評囡囡話佢未有盡力. [複製鏈接]

王國會長

或者, 試埋下學期測驗再算

原帖由 lauerica 於 11-1-23 00:04 發表
咁可能唔應該太早放手,可能小三未識得咁自律。

王國會長

意思即係老師覺得再努力D可以去到A班? A班是成績最好的一班嗎?

原帖由 wwyee 於 11-1-30 08:39 發表
呢班(B班)/果班(A班)

回復 22# 瑩瑩老豆 的帖子

A班是成績最好,精英班呀!
B班係次於A班的,聯繫中學都係A班中晒,B班都有大半中架。

我好同意, 老師唔想hurt家長, 只有咁樣講, 唔通話你個女好差, 無得救咩! 老師都想d學生努力d o架o麻!

原帖由 brianshe 於 11-1-21 14:11 發表
個個老師都會話: 你小朋友應該可以做好D, 努力D成績會更好!
直情係老師口頭禪, 唔通一見到家長話: 你小朋友已經盡哂喇! OR 你小朋友已經盡哂力, 不過成績反應資質.

唔係咁講, 家長又點會更督促自己小朋友呢?! 又會 ...

王國會長

你間學校每級有幾多班? 每班人數是否一樣?

原帖由 wwyee 於 11-2-1 10:30 發表
A班是成績最好,精英班呀!
B班係次於A班的,聯繫中學都係A班中晒,B班都有大半中架。

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-2-21 13:27 發表
你間學校每級有幾多班? 每班人數是否一樣?

我同你同校架!你唔記得喇!

4年A班好似35/4
B班33/4
C班好似29
D班好似27/8
CD班好似係小班教學
想知的話,家長日去班房門口,LOOK下啦!

王國會長

好似你大仔南官畢業? 你女女也是讀南官? 小四?

原帖由 wwyee 於 11-2-22 12:52 發表

我同你同校架!你唔記得喇!

4年A班好似35/4
B班33/4
C班好似29
D班好似27/8
CD班好似係小班教學
想知的話,家長日去班房門口,LOOK下啦!

悶悶地,見到大家的反應,攪吓野先 ,對於成績各異學生,老師的標準答案,如下:
第尾:先贏別人,必須贏自己,進步空間無限(由尾上頭,有排進步).
第一:同上,但進步空間就要睇自身,雖然你勝過所有人,但更要超越自己;叻過別人有物出奇,叻過自己才是No.1;不要給別人牽著鼻子走.
中間:未盡全力,仍有進步空間.
中間:人太大意,很多地方應該曉但又錯,下次小心行事,必有進步.
....(請各方代續....)

王國會長

原帖由 Sherryko9 於 11-2-23 13:52 發表
悶悶地,見到大家的反應,攪吓野先 ,對於成績各異學生,老師的標準答案,如下:
第尾:先贏別人,必須贏自己,進步空間無限(由尾上頭,有排進步).
第一:同上,但進步空間就要睇自身,雖然你勝過所有人,但更要超越自己; ...

頭幾名的: 仍要繼續努力, 其他同學也在進步中...

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-2-22 23:16 發表
好似你大仔南官畢業? 你女女也是讀南官? 小四?

係呀!因為壓力唔大讀得輕鬆(雖然成績不是優異),個仔既品行都好好,所以個囡都係度讀。

王國會長

依家小三真係幾輕鬆, 但我聽有D 小四五家長講, 去到小四開始勁多功課, 是不是這樣?

原帖由 wwyee 於 11-2-24 10:46 發表

係呀!因為壓力唔大讀得輕鬆(雖然成績不是優異),個仔既品行都好好,所以個囡都係度讀。

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-2-24 13:14 發表
依家小三真係幾輕鬆, 但我聽有D 小四五家長講, 去到小四開始勁多功課, 是不是這樣?

唔可以話勁多,明顯係比小三多,小朋友大左責任都多了,我地學校又小測考,評估又唔多,多功課都係想小朋友唔大鬆散。
‹ 上一主題|下一主題