用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔相處之道.
go

同學仔相處之道. [複製鏈接]

如果你們小朋友p2,
佢同你講:
" 今日, 我小息時, 行去x個位, 睇人做手工, 點知, 在x位后的A同學大聲同我講, 你走啦, 依度又唔係你個位, 你走黎仲咩呀 ? "
你們會點樣教自己小朋友應付這些問題 ? 應該點樣答a同學最好 ?
   0    0    0    0
*****藍藍天空掛著我的夢*****

回復 2# brianshe 的帖子

好多謝你回覆,
我仔間學校小息係可以離開坐位的.

回復 1# 35C9 的帖子

回復 4# brianshe 的帖子

係呵 , 果個女仔出晒名咀GEL GEL,
多謝指點.

good topic.....
我都好煩d個問題......
我大仔後面有個女仔成日咀gel gel話我大仔d樣個樣....
煩到我個仔番到屋企同我講: "我真係好爭d個人"
我大仔由n1開始已經好受歡迎, 從來都冇爭過人, 我又教佢唔洗咁在意人地的惡意說話, 所以佢由細到大都同人好和睦, 但佢今次竟講得d番說話, 就正明女仔真係好煩~!!
我有諗過同老師要求轉位, 但又怕老師覺得我地麻煩....
兩個月後, 佢地定期轉位, 點知個女仔轉左係我大仔前面, 唉~冇改變~!!
點算~!!

回復 1# 恩林 的帖子

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 brianshe 於 11-1-21 17:16 發表
錄佢音, 再交俾老師處理.

直接同班主任講應該夠啦, 唔洗錄音 ge.....

原帖由 mingmingba 於 11-1-25 23:24 發表
細路仔0既事就留返佢地自己處理啦

記得睇過某兒童心理學家講過,小朋友嗌交鬥咀都係學習社交技巧既一種方式

全對呀,小朋友今日同你講個個同學唔好,又話同人地嗌交,但過几日又會同佢做朋友,小朋友就係咁!佢地有時覺得咁樣係玩的一種,總之就唔好介入佢地的爭執中,如果一有大人插手,d小朋友又會互相指責,反而令事件更麻煩!!給他們自己解決,最後因為大家都想玩,結果係會一人讓一步,和好收場。這是親身經歷。

講得啱, 你好PRO呀!

咁如果有小朋友出手打人呢?? 咁點處理好??

支持mingmingba & whywhywhywhy!

小朋友有佢地嘅世界, 真係親眼見的, 仔仔日日話同邊個邊個係好朋友, 點知運動會果日, 我見到佢地因為少少嘢就反反地面咁, 這刻我無理到佢地; 到返番學, 咪又無事! (其實可能佢地瞓醒一覺都唔記乜事囉 )

如果真係有小朋友出手打人(指唔係玩果隻), 我真係只會教仔仔同老師講, 因為如果一還手, 老師係會兩個都罰; 我有問仔仔想唔想一齊罰, 如果唔想就同老師講, 講完就只會罰打果個人!

醒目開學勳章

我仔都是P2.
早兩天我問佢近來有冇俾老師罰:
仔: "有, 我打呵欠,班長摘我名,所以我罰企."  
我: "點解打呵欠都唔得? 呢d係生理反應.佢上次都無端端摘你名喎. 係咪真?你話我知,等我話俾老師知....."
仔: "算啦. 一場同學!都係一兩次姐!"
我: "唔得!要....... (下刪數十字)"

果刻我真係火, 因個仔俾人罰, 但跟住已諗:點解我仔會答"一場同學"? 我頓時覺得有點無地自容. 自己個仔都唔計較,點解我做阿媽咁緊張?點解唔俾佢自己解決?

最後我都尊重佢,冇再問3問4,由得佢.我唔知咁樣做岩唔岩. 但起碼我覺得自己個仔大個,可自己決定某些事.

有次我大仔代做班長, 見到真正個果班長同人傾偈, 本身我大仔同佢係好朋友黎, 但我大仔都記左佢名, 點知個班長轉頭記番我大仔名, 擺明報復la....
我有諗過同老師講, 其實記名係小事, 但個行徑就錯晒,
但結果我都係冇同老師講....
最後我大仔同d個班長又做番好朋友....
小朋友dd野真係好玩野~!

阿仔今日講, A同學又同佢fd 番, 仲左送左張自己劃的畫俾佢, , 真搞野. 你估佢唔到.
‹ 上一主題|下一主題