用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該點...
go

應該點... [複製鏈接]

只有間"次"心儀的私立收了.  所以要參加抽獎.

甲部, 我會填滿. 但乙部 .... ?

乙部係唔係可以只寫幾間比間私校好的學校就算 ?  因為其他就算派左都唔會讀.

只寫3 間, 會唔會當交白卷而比 ignore 左 ar ...

...
   0    0    0    0

你可以咁做既, 只要你肯定間私校係容許你大抽獎結果唔滿意時, 仍保證有學位給你.

不過如果我就會照樣好認真地去填滿佢, 始終仲有成五六個月時間, 好多變數既. 填左, 點都係自己選擇的順序. 你唔填, 只要你係有入申請表, 好唔好佢點都要塞一間俾你, 費事到放榜時令自己唔開心/後悔啦. 小朋友升學, 家長做多好過做少.

既然間私校都係次選, 我就會填散乙部最熱門的學校搏一搏, 萬一搏中一天都光散:

回復 1# IWAT 的帖子

我女今年小二, 只有自己幼稚園直升嗰間小學收, 其他出去考既, 全軍覆沒, 但因為所屬小學(港島區)都唔錯, 所以我當年玩大抽獎時, 甲部只填了一間, 乙部就只填了6間...最後係派咗乙部第一志願...不過最終都無去派位嗰間學校讀, 反而響放榜後再遞多次之前WAITING既私小, 最終校長親自IN, 叫我放心交嗰女畀佢地...ANYWAY....乙部唔會因為你填得少而當你交白卷的, 放心啦!  預祝派到
‹ 上一主題|下一主題