用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 沙田或馬鞍山 - 學習奧數 (小一)
go

沙田或馬鞍山 - 學習奧數 (小一)

想問沙田或馬鞍山那裡有"比小一的小朋友學習奧數呀?  Thanks!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

我個囡囡係馬鞍山學緊唔錯. 如果你有興趣我比D資料你啦 ^^

Hi Waicwai,

Can you pm me the information as well?

Thank you!

Can you pm the info. to me too, thanks!

回復 3# waicwai 的帖子

請問你囡囡幾年班呀?
我個囝囝小一,普通加減數冇問題,
但一到文字推理題就教到嘔血,
是否適合學奧數呢?

Please kindly PM me the info. Thanks  a lot.

Can you pm me the info too, thanks a lot!!

Please PM me the information also! Thank you very much!

Please PM me the information also! Thank you very much!

各位家長, 以下是我的經驗:
小女K2 開始珠心算, 進度一路都OK, 上到小一數學科成績亦非常凸出, 所以老師就以拔尖選她入奧數班。最初我滿心歡喜, 去珠心算度退學並說出原因。但珠算老師說, 小一學奧數太早, 應該小三才開始。我以為佢地為左留住學生才說出這樣的說話, 所以我沒有理會。小女開始上奧數班, 但一直無進步, 仲係全奧數班中成績最低, 令到佢無哂自信, 最後我地三年級時放棄了。
現在六年班, 我有點後悔, 因為奧數對升中面試, 同優才計劃都好有用。我後悔唔係三年級時放棄奧數, 而係太早俾佢學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

切勿於版面留下與本討論區討論內容無關之文章(Off Topic)及不停在版面留下私人傳訊(PM)或電郵索取或提供資料,而沒有可讀性之文章, 如佔比率較多時, 一律關閉文章, 敬請留意, 多謝合作!