用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝被勸轉讀其他學校. 點算
go

囝囝被勸轉讀其他學校. 點算 [複製鏈接]

囝囝現在K1, 讀了間半日的幼稚園, 這家幼稚園是出了名有愛心. 1班30人, 有2個正教&1個助教.

由開學至今, 每次老師也會投訴囝囝不專心, 遊雲, 不肯坐在小禮堂, 走圍走........

昨晚, 老師告之她也不知怎樣做囝囝才有所改善, 她建議囝囝轉讀其他全日制的幼稚園, 她解釋因為全日制的幼稚園會有較長時間做各項活動, 如食茶點, 做手工等, 可以加強訓練他的自理態力.

聽完後, 心情很沉重, 我也不知可怎樣才可幫到囝囝. 即使轉了全日制, (其實我也不知下學期可否找到學校,)他的不專心, 遊雲, 不肯坐定的問題也還是未解決, 好煩, 真的好唔開心. 成晚也睡不到. 唉.

請給我一些建議好嗎? 會否有一些特別的學校/ 坊間的私人機構會處理/ 訓練這方面的小朋友?

P.S. 囝囝於12月己到CRE評估, 結困是專注力和安坐力弱, 故此沒有其他的服務/ 資源給他.
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

雖然你而家唔係由政府轉介去兼收位, 但你可以從一般申請入讀呢D學校, 雖然無政府治療師跟進, 但呢類學校慣左處理學習能力較慢既學生, 耐性一流http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_integrated2/

我知政府好多時都會等小朋友P1至認真會做ADHD評估(我仔K3見CLIN PSY被懷疑ADHD, 都要等到P1至做評估同開藥), 如果你覺得有需要提早, 試下叫老師寫信, 交俾CAC要求提早做評估(你寫無用的, 要老師/社工寫, 你請佢地幫下手啦)
現階段, 你可以考慮轉唔轉校(無耐性既學校, 不讀也罷), O係屋企, 你可以自己買D專注力既練習同佢做, 我自己都有買"5分鐘玩出專注力", 都係D紙上遊戲, 小朋友都鐘意的
http://parents.pixnet.net/blog
除此之外, 可以留意下小童群益會/救世軍/協康等機構, 都有D GROUP CLASS俾小朋友, 訓練專注力, 社交, 自理等, 有D價錢好合理都係幾十蚊一堂, 質數都唔錯
慢慢黎, 唔好亂左陣腳, 加油!
原帖由 crabtree08 於 11-1-19 02:30 PM 發表
囝囝現在K1, 讀了間半日的幼稚園, 這家幼稚園是出了名有愛心. 1班30人, 有2個正教&1個助教.

由開學至今, 每次老師也會投訴囝囝不專心, 遊雲, 不肯坐在小禮堂, 走圍走........

昨晚, 老師告之她也不知怎樣 ...

多謝晒

多謝Charlottemon的資料. 真係雪中送炭 .

我會趕快試下這些兼收位, 希望還有學位啦. 不過我也有擔心囝囝要再適應新環境. 但現在老師已講到在這裡幫他的空間很少. 留在這裡也沒有意思, 可能還浪費了囝囝的時間. 倒不如出去博下啦. 但由nursury 到現在 K1, 也開始對老師有些失望. (不過, 可能是囝囝自家的問題)

另外, 請問你兼收位會否課程會比一般學校會慢些, 使小朋友容易有成功感?

在家訓鍊

其實現在也有跟囝囝玩玩連線. 我明白要慢慢來, 最緊要有耐性, 不好偷懶.

多謝你介紹"五分鐘玩出專注力的書, 我也會買來同囝囝錬習.

醒目開學勳章 王國長老

當然, D兼收學校都係非牟利機構, 唔會好似九龍塘果D咁"堅"架喇
不過你講淺, 又唔算特別淺, 始終佢要顧及一般學生需要, 我仔今年小一, 之前讀既係基督教服務處, 中文唔淺, 數學一般啦, 英文無正式教PHONICS, VOCAB LEVEL係唔多夠, 不過我仔都認到唔少字, 好在, 出去搵地方學英文唔係咩難事
俾心機搵下, 始終全日制幼稚園(仲有延展服務)係有一定市場, 好多在職家長需要呢種服務, 不過亦有D全年收生(例如好似我仔果間, O係名校網, 太多選擇又未必係家長首選)
唔好客氣, 果個係你個仔, 點都要鍚住, 唔好咁易俾人打沉, 努力努力!
原帖由 crabtree08 於 11-1-19 04:39 PM 發表
多謝Charlottemon的資料. 真係雪中送炭 .

我會趕快試下這些兼收位, 希望還有學位啦. 不過我也有擔心囝囝要再適應新環境. 但現在老師已講到在這裡幫他的空間很少. 留在這裡也沒有意思, 可能還浪費了囝囝的時間.  ...

回復 2# crabtree08 的帖子

版主 Charlotte_mom 的意思應該係叫你試下轉去有 I 位幼稚園, 的普通學位. 所以課程都係同一般學校 K1 相似.

好處應該係
1. 佢地d 老師係見慣學障兒, 不會說不懂處理.
2. 學校比較包容.
3. 會有其他學障兒一起學習, 不會感到孤單.

你問的: 即使轉了全日制, 他的不專心, 遊雲, 不肯坐定的問題也還是未解決!?
- 我相信問題不會因此而解決, 只是對你和兒子的壓力有所舒緩吧.

我們做父母當然會試着去解決問題. 但在問題未解決之前或不能解決, 或者需要嘗試去接受同適應了.

放條生路

Pipi331: 多謝你的分析, 你講得好好, 不要理學校是否兼收, 要多看看其他的軟件/硬件...等: 要多方查證是否是好學校.

其實我囝囝現在讀那間幼稚園, 是口碑載道的, 教師好有愛心, 管理很好. 而每班人數不算太多, 只是30人. 所以老師咁坦白講, 我真的很down. 打沈了我對訓練的努力,

唉. 昨天還在囝囝面前喊, 我努力叫自己坦然面對, 同積極些去想, 換學校可能是幫到囝囝. 但心裡又不期然去怪老師, 埋怨他們真的太自私, 只是半個學期, 咁快就放棄學生, 佢地一定想收番D醒一些的學生, 起碼不用太麻煩.........很多負面的想法, 心裡很愧對囝囝, 為何自己咁唔識教囝.....

今天看到你的留這, 多謝你, 你講的"放條生路", 也令我心裡舒服很多. 多謝.

醒目開學勳章 王國長老

互勉之....真係!

樓主
唔開心就喊下, 喊完再努力, 我地都行過(行緊)呢條路, HARD TIME真係唔少, 我同自己講, 呢D係ATTRIBUTE, 唔係問題, 就好似有人數學叻D有人學極都唔明, 有人天生畫畫好核突, 做阿媽既, 因材施教LOR, 天生我才, 我信的

原帖由 pipi331 於 11-1-21 01:41 PM 發表
人望高處, 學校亦如是.  
口碑載道, 教師好有愛心, 管理好.... 是否包括到特殊學習需要ge小朋友呢?  
教學程度夠深, 注重英普, 小朋友夠醒目, 升小入名校比率高.... 對大部份人嚟講, 呢d學校就系好學校. 有"射"自然 ...

各位媽媽都好叻, 祝樓主早日找到好學校

請問什麼是S位, I位幼稚園?  
如果讀普通幼稚園+私人training 可行嗎?
請指教

Hi crabtree08,
Would u mind to pm me which kindergarten is?  thanks

如果老師開到口提議轉校 ... 我會盡快轉校囉!~

不過,在轉校的過程要做好些,別叫孩子感到是自己有問題,學校不要他...

我提議:
先去查探那所學校有位和對比較坐不定的學生的態度,
我會直接問校長,看看她的接納情度和態度.

找到你有信心的學校後,才跟自己的孩子說:有間xx學校很好玩的,你要唔要去看看?不如媽媽同你去看看......

參觀前,再請他自己去發現新學校的好玩處.問他要不要去新學校?
如果仔仔都感覺不錯才正式轉校

其實有愛心的學校不只一間的,努力!別讓一個小難題打倒.

加油!

回復 1# mungmung 的帖子

Agree, 唔好浪費小朋友的時間,快啲幫小朋友揾過間學校,佢可能更開心添!

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

crabtree08
我個女讀o個間幼稚園比較有耐性, 我個女既性格都比較難服侍...初初我個女一到2歲, 就左去左呢間幼稚園讀n1...原全比佢地收服哂. 到我姑仔個仔又係.
而家讀緊k1...全日..中間試過去另一間幼稚園讀. 可惜女女唔鐘意. 最後返回原校讀.

你pm電話比我, 等我講多些呢間學校資料比你聽.

‹ 上一主題|下一主題