用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦收...培正收埋....點揀呀!!
樓主: bape0001
go

林文燦收...培正收埋....點揀呀!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

因為多人報,所以收生的標準都高左,學生D質素又高左,難入左。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-25 16:56 發表
係啊,我親戚個同事今年no offer from LMC (no 2nd interview), 我親戚試吓幫忙問校長。不過校長話今年競爭好大,好講實力!
quote]原帖由 Whitepine 於 11-1-25 16:36 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/b ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我看現在只要是直資或私校英文小學,就能吸引家長報讀。2008年以後的出生率很高,看來小女、小兒選小競爭很大!!

回復 1# chei05 的帖子

醒目開學勳章

其實香港的教育制度係有問題,唔少中、小學都會選擇轉為私校或直資學校,希望可以多一D自主權。如果有留意,好多好的學校已經轉左型,舊年我在大抽獎,自行收生發覺想報的學校大多數都變為私校或直資了!!

原帖由 goodmama2003 於 11-1-26 12:33 發表
可能我老了, 跟唔上潮流了.

醒目開學勳章

chei05,

你小朋友係入左 2011-12 LMC P1,係唔係呀?

Welcome to join our LMC family!!

原帖由 chei05 於 11-1-26 14:29 發表
又因為而家英普教學比較注重(幼稚園都開始),好多學校都要追上這個模式, 學校都要改變去追上。   

醒目開學勳章

培正同 LMC ?  根本係兩間唔同類型小學.  一間係全英英文小學, 一間係傳統中文小學.

問題唔係應該樓主想小朋友行邊個方向咩?  唔同類型小學去作比較, 根本唔Fair.  

LMC - 除中文科之外, 其他科目係英語教學.  而且要有心理準備, 我入過LMC網頁, 小朋友好多國籍, 你地入去都睇倒 (不過好似無晒私隱, 連小朋友名都有埋)  韓, 日, 美, 澳, 尼泊爾, 菲律賓............. so, 小朋友平日唔止上堂, 都要用英語同同學仔溝通吧.

培正 - 中文小學, 都好出名呀, 傳統教法, 有佢一定教學質素喎.

兩間唔同教學模式, 樓主要自己決定呀.

我會選擇 LMC! 我囝囝今年在 LMC 讀 P.3 !

首先我覺得樓主應該幫你小朋友選擇最適合佢o既學校 & 佢可以應付到o既學校!

我用我囝囝做個例子, 佢幼稚園時讀國際班, 之後都係國際學校讀書, 後尾因某o的原因, P.1下學期轉返去津校, 佢讀得好辛苦, 因為只有英文科係用英文教外, 其他全部科目都係用中文教, 所以成績唔多好! 我就幫佢轉校, 好幸運 LMC 收o左我囝囝讀 P.2, 佢成績好o左好多, 除o左中文科要跟緊o的外, 其他科目佢都可以輕鬆自己攪掂!

所以我覺得你應該從小朋友o既能力選學校, 如果佢英文根底好, 我覺得應該選擇 LMC, 培正無錯係老牌名校, 但英文應該比唔上LMC! 學習言語唔係靠補習就可以, 最好係日日都在有英語環境o既學校內學習!

原帖由 iwff 於 11-1-19 13:28 發表
一定係培正啦。唔好比英文小學的名字而吸引, 因為英文其實可以出去再補課的。我朋友個女係林文燦讀緊小四, 常識用英文考試真係好難的, 若小朋友英文底唔好更加辛苦。反之常識用中文教真係容易吸收好多。

另外林文燦 ...
안 녕 하 세 요

Agreed.英文是要長時間在英語的環境長大才有進步,不是只靠補習那一兩小時會有成效

小兒在lmc 讀了一個學期, 可以時光倒流的話, 我仍然會放棄陳瑞祺啊. kekekek
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

當然是培正!!

回復 64# ccpwagon 的帖子

300%LMC!!!

原帖由 chloe117 於 11-2-16 16:56 發表
Agreed.英文是要長時間在英語的環境長大才有進步,不是只靠補習那一兩小時會有成效

非常同意!

‹ 上一主題|下一主題