用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦收...培正收埋....點揀呀!!
樓主: bape0001
go

林文燦收...培正收埋....點揀呀!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

可能播道書院會合你口味!!

原帖由 edwinho123 於 11-1-20 17:48 發表
你哋好﹕
我都係同你哋一樣放棄咗一間brand 1津貼小學而選擇咗一間我認為適合我小朋友的直資小學.....一條龍....英文、國語授課!希望小朋友唔好咁大壓力、唔好咁多功課(因為聽到有些家長話要做二、三十樣功課我和我媽咪 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

cherrieshum,

無問題。如果我知,我好樂意比D資料大家。

你有無過LMC forum 個邊睇下,其他家長應該都可以比 多D資料架!

原帖由 cherrieshum 於 11-1-20 17:08 發表
學費便宜,英文又好,林文燦我很有興趣。希望Whitepine日後多多提供林文燦的資料。 謝了!

原帖由 edwinho123 於 11-1-20 17:48 發表
你哋好﹕
我都係同你哋一樣放棄咗一間brand 1津貼小學而選擇咗一間我認為適合我小朋友的直資小學.....一條龍....英文、國語授課!希望小朋友唔好咁大壓力、唔好咁多功課(因為聽到有些家長話要做二、三十樣功課我和我媽咪 ...

直到目前,我還是不明白為何很多家長仍然覺得讀書壓力大,功課多是不好的!以我所知,香港讀書的壓力與鄰近的國家或地區,已經是很小的了!功課多有什麼不好??難道很多時間剩下讓小孩玩電腦好嗎??
就是因為家長經常將壓力大掛在口邊,才會讓孩子經不起考驗,小孩才會有藉口推卸成績差的責任。
壓力一定要有,那麼孩子才會有推動力,長大後才會盡責。

回復 1# cherrieshum 的帖子

你講既野, 完全同意!

p.s. 我會揀培正.

醒目開學勳章

我會揀 LMC, LMC 出咗名, 功課多, 一年都4次考試架, 千祈唔好以為佢易呀.

不過我揀LMC, 係想英文好, 唔關功課多唔多,因為唔想嘥咗自己小朋友讀Bilingual Kinder學嘅地道英文底子

每個人都要揀適合自己小朋友嘅學校.

不過想入LMC, 都要過倒佢用全英interview呢part.  是以如果幼稚園係中文嘅, 考入機會都唔大.

回復 40# ccpwagon 的帖子

我小朋友唔係讀LMC....但係聽到中文教學....好驚英文要出外勁報小朋友辛苦就立即唔會考慮....對我來講中文、英文、國語同樣重要!

小朋友現在己有一個外藉老師跟進英文....

以前我自己的年代都冇現在小朋友讀書壓力咁大.....功課又冇咁多.......但讀書叻的人多的是......我覺得功課多唔代表讀書出嚟會叻d....我見過好多case...就係因為太多功課而小朋友做都冇晒心機...只係草草了事copy功課又或家長代做....這樣的態度一d都學唔到嘢!

總之每間學校都有自己的優點....冇一間學校可以話係perfect..總之適合自己小朋友就係好學校!

只是個人意見....不喜勿插﹗

回覆 1# 若愚 的文章

我現巳為囝囝註冊了培正小學 ,因我知培正小學是讀得開心的,我亦打算中學會送囝囝出國.

我朋友當年於培正由幼稚園讀至中五畢業 ,之後轉了去另外一間英文中學讀預科,後來入了大學.
她曾向我說,讀預科那2年,先發覺培正的英文程度真的不夠,她說比起其他的同學,她真要發勁力才能追得上預科那2年的英中.因此她亦叫我三思.
但我想自已小朋友的小學生活愉快些!

我唔清楚培正既英文程度是否比其他小學遜色。不過﹐語文好唔好係要平衡返聽﹐講﹐寫及理解。所有國際學校並不會專教gramma﹐但國際學校的小朋友既英文一定好過local school的小朋友。

原帖由 若愚 於 11-1-25 11:45 發表
培正小學學既英文唔比其他小學遜色,佢既英文比其他小學學快d架,小兒今年p3,已經學既其他小學p4既gramma喇

醒目開學勳章

LMC D 功課唔係好多呀! 高年級可能會多D,P1就唔算多,大約1小時都做完啦!!

大家都比較著重LMC英文好,其實D普通話都幾好呀!阿仔除左在LMC學好一口流利英語外,普通話也進步好多,LMC D 普通話課程都唔係易呀!!

原帖由 眼超超 於 11-1-21 16:03 發表
我會揀 LMC, LMC 出咗名, 功課多, 一年都4次考試架, 千祈唔好以為佢易呀.

不過我揀LMC, 係想英文好, 唔關功課多唔多,因為唔想嘥咗自己小朋友讀Bilingual Kinder學嘅地道英文底子

每個人都要揀適合自己小朋友嘅學 ...

醒目開學勳章

真係呀!! LMC近年可以好多家長留意,報名人數越來越多。

原帖由 chei05 於 11-1-25 15:52 發表
LMC而家競爭好大 !!

‹ 上一主題|下一主題