用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦收...培正收埋....點揀呀!!
樓主: bape0001
go

林文燦收...培正收埋....點揀呀!! [複製鏈接]

唔好比英文小學的名字而吸引.
St Paul's Co-ed is also a 中文小學.
Would you have given up St Paul's Co-ed for 林文燦? - I don't think so.
If 培正 is better in everything else (校舍,設備,中文,數学), it will be crazy to give all these up for just English.
There are many different ways to bolster the child's English, & not all need to involve a large amount of money.
For example, find your child some extra-curricular activities (eg team sports such as rugby, hockey or football) where there are large number of English speaking kids.
In order to join in to play, your child will get used to speaking & listening in English - with native speakers too!

回復 1# peter_pan 的帖子

Couldn't agree with you more. Giving a suitable environment for learning English, kids should not be disadvantage.  Let them read more English books, watch cartoons on English channels (only) also help.  If the kid is doing well at school, he/she may always apply for EMI schools in the future.

Deleted

醒目開學勳章

agree!!!

原帖由 cpcog 於 11-1-19 22:24 發表
I think the style of those schools are  totally different! Which kind of  education system would  be more suitable for your kid?? You need to think about that.
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我會揀培正

我會選LMC。

校長與老師比我既感覺相當好, 好積極攪好學校。反觀培正比我感覺有點故步自封, 不太理家長既意見。

但如果樓主唔想中學再煩多次, 就選培正啦。英文可以每日出去學既, 因為始終小朋友學語文既黃金時間, 正係小學階段, 就算讀中文小學, 都要KEEP住外面學呀!

BTW, 以上係我個人感覺, 不喜勿插呀! 年紀大, 唔係好受得人插架咋! 承讓承讓!

Pui Ching

醒目開學勳章

ccpwagon,

我估35C9意思係TSL好過LMC。

我會選LMC。因為阿仔在LMC讀左半年,讀得好好,D老師教得好好,又有愛心,師資好。

TSL都係一間好小學,好有口碑。不過最近聽聞TSL D 老師近幾年D師資無以前那麼好,教學無外間所說的。我朋友的同學在TSL教書,佢同我講TSL D 老師唔係大家所想的那麼好,反而佢睇好LMC呀!!

大家唔好誤會,我無講TSL差呀!!我都認為TSL係一間好的英文小學。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-20 13:06 發表
我的小朋友唔係TSL或LMC讀,不過我都好認同你地。LMC的34校網同師資好好,真係冇得同TSL比。LMC師資好親戚嘅女讀緊。

我聽聞讀保良局譚歐陽少芳入林文燦小學機會較高,請問你仔仔是否也讀譚歐陽少芳呢?

醒目開學勳章

我仔仔唔係。

原帖由 cherrieshum 於 11-1-20 16:03 發表
我聽聞讀保良局譚歐陽少芳入林文燦小學機會較高,請問你仔仔是否也讀譚歐陽少芳呢?

原帖由 bape0001 於 11-1-19 17:08 發表

Hi Cherrieshum,
我之前都係你嘅想法,终於放棄左苐一輪第一志願中左果间不需交学費嘅律貼中文小学,而揀左要交費嘅"林"英小.

但"林"校舍,設備不及"培"好。中文,數学我諗"培"也好些。
就係英語问題...

还有学費問 ...

那麼你的小孩現在是否讀林文燦?學校如何?小孩開心嗎?小孩英文應該很好了!!

醒目開學勳章

有呀!!

2nd round interview 會係6月左右。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-20 16:42 發表
Whitepine

請問LMC會唔會仲有一輪interview?

醒目開學勳章

反而因為LMC由P1開始以經用全英語教學,所以英文根基應該打得好好!我仔在學校都係講英文多,睇書又係英文,所以我發覺阿仔都學得好好呀!!

原帖由 iwff 於 11-1-19 13:28 發表
一定係培正啦。唔好比英文小學的名字而吸引, 因為英文其實可以出去再補課的。我朋友個女係林文燦讀緊小四, 常識用英文考試真係好難的, 若小朋友英文底唔好更加辛苦。反之常識用中文教真係容易吸收好多。

另外林文燦 ...

醒目開學勳章

原帖由 ccpwagon 於 11-1-20 16:42 發表
Whitepine

請問LMC會唔會仲有一輪interview?

仲有一輪的.  應該係4月.

學費便宜,英文又好,林文燦我很有興趣。希望Whitepine日後多多提供林文燦的資料。 謝了!

回復 32# cherrieshum 的帖子

你哋好﹕
我都係同你哋一樣放棄咗一間brand 1津貼小學而選擇咗一間我認為適合我小朋友的直資小學.....一條龍....英文、國語授課!希望小朋友唔好咁大壓力、唔好咁多功課(因為聽到有些家長話要做二、三十樣功課我和我媽咪都好驚)、讀書讀得開心、唔好咁大壓力、唔駛放學後或假日仲要勁補英文....我就非常滿意了!:)

‹ 上一主題|下一主題