用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦收...培正收埋....點揀呀!!
go

林文燦收...培正收埋....點揀呀!! [複製鏈接]

林文燦小學之前收左,宜家培正小學收埋,
各位家長,你地點揀呀!help...
一間設備不太好但係英普小學,
一間校舍大設備好但係中文小學。
(p.s.我是由培正幼稚園上到中學的家長)

1    0    0    0

100% Pui Ching

醒目開學勳章

200% Pui Ching
Congrat!!!

I like林文燦 英普小學 ...
I am afraid Pui Ching(中文小學)English not good...

But I like Pui Ching too....

Help.. How to choose....

bape0001,

Pls check PM.

培正係一條龍﹐將來煩少好多。如果你想小朋友英文好d﹐可以安排其他課餘補習班。

講真,小朋友英文叻唔可以靠哂學校,家長一定要有付出,唔通讀中文學校會唔識英文咩?只係講會差d.卵會選擇培正,因為有中學到時唔使咁煩.六年後點知佢d成績如何?政府d野又成日改,到時競爭可能仲大.

我會選林文燦,因為是英普教學。
雖然培正很著名,但我仍會選英文小學。
小朋友留在學校的時間最長,趁他年幼,學習能力最強,學好外語的黃金時間,打好英文基礎,最起碼能夠用英文溝通。
如果只是在課后補習英文,英語肯定不會太理想,試想想每天英文與一星期兩天英文,距離實在太遠。
我個人純粹從打好英語基礎出發。

一定係培正啦。唔好比英文小學的名字而吸引, 因為英文其實可以出去再補課的。我朋友個女係林文燦讀緊小四, 常識用英文考試真係好難的, 若小朋友英文底唔好更加辛苦。反之常識用中文教真係容易吸收好多。

另外林文燦仍新, 冇中學back up, 所以一定係選培正啦。

iwff

林文燦太新啦, 點同百年老校培正比呢 ?
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 cherrieshum 於 11-1-19 12:08 發表
我會選林文燦,因為是英普教學。
雖然培正很著名,但我仍會選英文小學。
小朋友留在學校的時間最長,趁他年幼,學習能力最強,學好外語的黃金時間,打好英文基礎,最起碼能夠用英文溝通。
如果只是在課后補習英文,英語肯定不會太理 ...

Hi Cherrieshum,
我之前都係你嘅想法,终於放棄左苐一輪第一志願中左果间不需交学費嘅律貼中文小学,而揀左要交費嘅"林"英小.

但"林"校舍,設備不及"培"好。中文,數学我諗"培"也好些。
就係英語问題...

还有学費問題:
"林"連車費伙食1个月3000樓下足夠有餘,
"培"全包一个月我諗要5000!(未連在外惡補英文)

交左留位費再諗@_@

I think the style of those schools are  totally different! Which kind of  education system would  be more suitable for your kid?? You need to think about that.

Deleted

回復 9# iwff 的帖子

以你的理論, 中中一定是你的選擇

回復 14# mamimummy 的帖子

丘成桐都係中中喎.以你的理論, 中中就好差咩 ?

回復 4# bape0001 的帖子

培正d 英文分分鐘深過好多英中呀, 唔好睇少培正.

回復 7# icq123 的帖子

支持 !

回復 8# cherrieshum 的帖子

完全同意...英文基礎好緊要....返學佔佢哋學習好多時間....課後出外補習不會比返學直接學英文好.......只會令小朋友更加辛苦!

如果係陳守仁同培正, 就真係要度下邊間好, 林文燦, 點同陳守仁揮呀.

回復 8# cherrieshum 的帖子

好認同!
‹ 上一主題|下一主題