用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終極抉擇!{英華}自由講!!
樓主: fanwong29
go

終極抉擇!{英華}自由講!! [複製鏈接]

ccsswww22:
我當年都有你先生的想法,但男女仔發展的階段很不同,單性學校是可以針對他們的發展而教育他們,我很欣賞林校長是她不斷去找些不同的方法去讓男孩子學好d,你先生有沒有去聽過簡介會?
而在男女社交方面,我會讓阿囝參加童軍(有男有女的),還有親戚朋友多相聚,讓他學習男女相處之道!

原帖由 ccssww22 於 11-3-24 10:03 發表
老公是英華書院畢業. 佢唔想啊仔讀返英華, 因為佢話讀男校好慘, 唔識同女仔溝通.

而且當年英華書院是用英文課本, 廣東話授課.....依家就唔知啦!

um.....我識得一班响英華畢業嘅男仔,應該係"佬"先啱,佢哋同女仔嘅溝.........通能力OK喎,不過一係好早結婚,一係好遲婚.....

不過,上星期因工作關係接觸一班英華仔(小學),佢哋嘅專注能力真係令人跌眼鏡

原帖由 ccssww22 於 11-3-24 14:47 發表
佢中學係男校, 大學又是只有男生的學系, 出來工作, 公司又係得一斑佬.........

佢冇乜女性朋友, 除了幾個小學女同學....

佢一d都唔識照顧女仔, 冇乜風度, 行路食飯都超快唔會等我 law. 仲有一d都唔浪漫law! 講完!
...

回覆 1# crystalwsm 的文章

(不過,上星期因工作關係接觸一班英華仔(小學),佢哋嘅專注能力真係令人跌眼鏡 )

究竟發生咩事呀?跌眼境!!!

當年的男囝生活圈子甘窄,唔係學校就屋企,與現在的小孩子巳經很不同,現在的小孩有甘多課外活動和playgroup,唔洗擔心佢地唔識與異性相處!(當然家長要精心安排)

我只曷想說有很多單性學校都辦得很好(當然英華是其中一間)如果只是因為這個原因而不投考便有些可惜了!

依家男仔多咗機會同女仔相處,在各方面的課外活動裏,隨時女多男少,唔駛怕會少接觸女仔呵!

攪咗個訓練班,有好多唔同學校嘅小朋友嚟上堂,一自以為當中嘅英華仔應該晌班中最乖最定,但事實係調轉囉

不過果班仍然係上一代派位派入去,而事實上我問過D friend (我有幾個朋友都响英華教書同帶課外活動組),佢哋話直資考入去果班係真係乖D聽話D嘅............不過大部份都係中產,學生背景無以前咁多元化,亦令到家境無咁好嘅小朋友好難入到嚟讀書,都唔知係好定係唔好??

原帖由 fanwong29 於 11-3-24 20:52 發表
(不過,上星期因工作關係接觸一班英華仔(小學),佢哋嘅專注能力真係令人跌眼鏡 )

究竟發生咩事呀?跌眼境!!!

[quote]原帖由 crystalwsm 於 11-3-25 11:52 發表
攪咗個訓練班,有好多唔同學校嘅小朋友嚟上堂,一自以為當中嘅英華仔應該晌班中最乖最定,但事實係調轉囉
不過果班仍然係上一代派位派入去,而事實上我問過D friend (我有幾個朋友都响英華教書同帶課外活動組),佢哋話直資考入去果班係真係乖D聽話D嘅............不過大部份都係中產,學生背景無以前咁多元化,亦令到家境無咁好嘅小朋友好難入到嚟讀書,都唔知係好定係唔好??]

呢個就是現今香港教育制度,好嘅學校轉吓又一間,遲d變哂直資/私校,爭崩頭競爭大呀!!!!

But you chose him anyway...so he must have some advantages over others.:)

One of the best things of having such a husband is that it is highly likely for him to have an extra-marital affair...hahaha
原帖由 ccssww22 於 11-3-24 14:47 發表
佢中學係男校, 大學又是只有男生的學系, 出來工作, 公司又係得一斑佬.........

佢冇乜女性朋友, 除了幾個小學女同學....

佢一d都唔識照顧女仔, 冇乜風度, 行路食飯都超快唔會等我 law. 仲有一d都唔浪漫law! 講完!
...

My son could not sit still in front of Principal Lam during the last (family) interview, but he was given an offer anyway. I think an important attribute the principal looks for is the ability to listen to and follow instructions, rather than purely sitting still when the topic is boring to the boy (such as our final interview).
原帖由 crystalwsm 於 11-3-25 11:52 發表

不過果班仍然係上一代派位派入去,而事實上我問過D friend (我有幾個朋友都响英華教書同帶課外活動組),佢哋 ...

你講得啱,"能力"比起"乖巧"更加重要,我唔係想講佢哋壞話,佢哋嘅表現唔算太差,但有時會騷擾到其他同學仔上堂,咁樣就...........

不過我發覺同年齡嘅小朋友,女仔嘅表現係會好過男仔,唔知男仔幾時會發力呢?

thomasha,你囝囝可能係活潑型,唔知第日有無幸見到呢,如果佢係揀"果樣'課外活動嘅話

原帖由 thomasha 於 11-3-25 17:40 發表
My son could not sit still in front of Principal Lam during the last (family) interview, but he was given an offer anyway. I think an important attribute the principal looks for is the ability to list ...

我個仔唔算活潑,只係坐唔定,做o下引體上升(用手禁住張檯上落o個種),無搞其他野。

我比較鍾意有生氣但唔太頑皮o既男仔,咁樣好似我個仔比較怕醜都會學得精靈d。

好難講話男仔比女仔表現差d,只係有d野男仔好d (例如冒險精神,數學,邏輯思維等),有d野女仔好d (例如乖d,聽話d),根本係男女仔本質上唔同,無得比較。
原帖由 crystalwsm 於 11-3-25 19:48 發表
你講得啱,"能力"比起"乖巧"更加重要,我唔係想講佢哋壞話,佢哋嘅表現唔算太差,但有時會騷擾到其他同學仔上堂,咁樣就...........

不過我發覺同年齡嘅小朋友,女仔嘅表現係會好過男仔,唔知男仔幾時會發力呢?

thomasha,你囝 ...

就係因為"不過我發覺同年齡嘅小朋友,女仔嘅表現係會好過男仔",所以男仔在小學時多數是比老師鬧,只因女仔坐得定,男仔坐唔定,而且男仔大多數中四才會定性,所以一條龍的學校,可以給男仔多d空間慢慢發展!
林校長講過,小時候父母花很多時間心機教孩子講說話,走路,但他們一上小學,父母和老師就叫他們在學校不準走,不準說話!我們是否都應深深反醒一吓!

原帖由 mayc 於 11-3-28 11:45 發表
就係因為"不過我發覺同年齡嘅小朋友,女仔嘅表現係會好過男仔",所以男仔在小學時多數是比老師鬧,只因女仔坐得定,男仔坐唔定,而且男仔大多數中四才會定性,所以一條龍的學校,可以給男仔多d空間慢慢發展!
林校長講過,小時 ...
同意!!揀男校其中一個原因就係避咗d女仔,因女仔在小學期間有絕對優勢!

齋男校係會比較活潑or百厭d,  而女仔語言能力等係比男仔強, 到中學, 大學, 都係女仔成績較為優勝

原帖由 RRNG 於 11-3-28 15:07 發表
齋男校係會比較活潑or百厭d,  而女仔語言能力等係比男仔強, 到中學, 大學, 都係女仔成績較為優勝
何以見得呀?
‹ 上一主題|下一主題