用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ipad 當字典機用...
go

ipad 當字典機用... [複製鏈接]

妳地學校比唔比用 ipad 當字典機用? 我唔想浪費錢再買字典機, 但亞仔話D同學個個都用字典機, 上堂查字好快. 上外籍老師堂用, 佢有字典都跟本無用. 妳話點算好? 亞仔話學校應該唔比用 ipad/ ipod...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-17 12:59 發表
妳地學校比唔比用 ipad 當字典機用? 我唔想浪費錢再買字典機, 但亞仔話D同學個個都用字典機, 上堂查字好快. 上外籍老師堂用, 佢有字典都跟本無用. 妳話點算好? 亞仔話學校應該唔比用 ipad/ ipod... ...

吾好講話用, 連帶都吾比帶返學
我自己就覺得, 拿IPOD, IPHONE, IPAD 黎做字典機, 就係在樹挑戰緊佢地的控制能力

有邊個小朋友, 可以抵抗佢地的威力, 拿住呢D 機, 係屋企吾會要黎打機/上網?

回復 1# CrabPincers 的帖子

唔明, 我講緊係上堂時候可唔可以用, 唔係話準唔準帶返學校玩.

情況如下:
因我建議用字典好, 學校亦是說帶字典的, 但上堂(外籍老師堂)要用字典, 又比用字典機wor. 而且大部份同學亦是用字典機, 所以查字好快, 教學進度亦好快. 但我仔用字典, 先前一個字剛好查到, 未聽清楚, 老師已講另一個新字. 追不上程度, 當然無可能唔比人地個仔用字典機, 問題是:
1) 帶屋企個 ipad 翻去用, 每星期一次, 其餘日字當然不准帶.
2) 再用錢去多買一部字典機回來.

問題是replace/ reduce 嘛, 口口聲聲說環保 4R, 但又走去買作用不大又多餘之東西? 我堅持屋企要用字典去查字, 雖然可能會慢一D, 但用字典查字才會有更深之記憶.

*** 你地學校比人堂上用字典機/ ipad 嗎?  真的有需要用字典機的嗎? 我讀書個年代, 無人用字典機, 大家都用字典去查字, 而且大家之速度也差不多, 沒有此問題...

CrabPincer:

阿仔都系吾比帶返學, 你講的好有同感。

Joe 媽媽:
吾好諗 "浪吾浪費錢" 買字典機好似好d。
因為我認為要比信息佢查字典就系 "字典"  加上成日撘車時見啲人拿住 " IPOD, IPHONE, IPAD " 系咁上網/打机.....etc..

原帖由 CrabPincers 於 11-1-17 14:25 發表

吾好講話用, 連帶都吾比帶返學
我自己就覺得, 拿IPOD, IPHONE, IPAD 黎做字典機, 就係在樹挑戰緊佢地的控制能力

有邊個小朋友, 可以抵抗佢地的威力, 拿住呢D 機, 係屋企吾會要黎打機/上網? ...

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-17 17:51 發表
唔明, 我講緊係上堂時候可唔可以用, 唔係話準唔準帶返學校玩.

情況如下:
因我建議用字典好, 學校亦是說帶字典的, 但上堂(外籍老師堂)要用字典, 又比用字典機wor. 而且大部份同學亦是用字典機, 所以查字好快, 教學進 ...

我仔仔間學校不准學生帶ipad, iphone 4.

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-17 17:51 發表

情況如下:
因我建議用字典好, 學校亦是說帶字典的, 但上堂(外籍老師堂)要用字典, 又比用字典機wor. 而且大部份同學亦是用字典機, 所以查字好快, 教學進 ...

係吾比帶
相機, ipad, mp3, 所有值$ 既野, 吾入得學校門口
手提電話都要寫信申請, approved 先可以帶(要有足夠理由)
入到學校門口, 吾可以開(even 震機都吾得)
學校係教員室門口, 安排左幾部電話比學生做緊急聯絡用

至於電字機呢個問題, 我女小五時, 我都買左一部
買時, 係因為佢出街搭mtr 時會看書, 遇到吾識的生字, 會查字典, 無可能帶字典出街, 而我又吾想用mobile 之類的字典software 去做, 我吾想挑戰佢的自我控制能力

你話一星期先比佢帶一次返學
甘, 如果佢放學返到屋企, 係樹係甘玩, 你又點做呢?

我讚成查字典一定係最好, 但字典機都有一定既用處

回復 3# Skywan 的帖子

Hi Skywan,

Longtime no see lar, 你囝囝適應Form 1嗎? 我仔仍然甩甩漏漏...

明白了. 那一個字典機好? 是否 "好易x"? 有無好介紹?

回復 2# CrabPincers 的帖子

我是全職媽媽, 屋企8點前無大人, 如果要上網屋企會有電腦, 亦可上到, 唔擔心得gum多lar...

不過, 亦認同字典機上唔到網, 總會好一D. 不過係唔係上唔到gar? 那個model好?

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-18 13:49 發表
我是全職媽媽, 屋企8點前無大人, 如果要上網屋企會有電腦, 亦可上到, 唔擔心得gum多lar...

不過, 亦認同字典機上唔到網, 總會好一D. 不過係唔係上唔到gar? 那個model好? ...

你係吾係想講你係在職媽媽, 要返工呀?
我都係要返工, 但我個modem 同router set 左係主人房, 我返工會close door, 呀女佢地開吾到機上網

你買d 無wifi 既未得law
‹ 上一主題|下一主題