用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南VS崇真主流班
go

九龍塘迦南VS崇真主流班 [複製鏈接]

九龍塘迦南VS崇真主流班
邊間好D?
小學的目標係聖方濟各英文小學或其他直資小學
   0    0    0    0

醒目開學勳章

崇真主流班,因為多net,多課外活動。

但迦南入聖方濟各的都ok喎…今年我識的都有3個…
如果TT又唔係英普班,你又唔係貪TT有半條龍,KT cannan其實都係好選擇…TT行政… ,程度不是特別深…

比我我會揀KT迦南!環境好,校車和一般行政都可取,雖然冇TT咁多"課外活動",但應有的學校/親子活動絕不比TT少!起碼生日會都有主題,特別節日都有學習主題,但TT就…(我所知TT的情況是由朋友口中知悉的,她揀TT係諗住多野玩,但好失望…校車仲搭到唔敢再搭,由工人姐姐自己接送…佢亞囡係K1,但唔知K2會否不同)。如我聽的有誤,請修正。

唔係呀...... 搭校車會亂... 唔見0左個b 點算呀...

回復 1# winavis 的帖子

唔好誤會,我朋友唔係唔見左個b,只係放左學兩個鐘個b都未返到屋企…打電話去學校問連老師都放左學啦…
我再重新一次,這些都不是我的親身經歷,如你們要知多點校車(其實係保母車),不如問下TT家長,等佢地比多d意見同分享下經驗,咁可信性會高d…

你個朋友住邊區?我住九龍東囡囡都是搭校車大約一個鐘回到家。只有一次因為校車途經的路因撞車導致塞車,校車ee打來要遲30分鐘才到。
另外我曾經試搭校車,我反而覺得搭校車安全,因我見搭校車的小朋友會由老師or校車ee帶到校車,上落校車時ee會放張木"鄧"仔在梯間待小朋友上落不會太辛苦,開車時小朋友全部都有用安全帶,家長會有校車ee電話,如有什麼事可以致電給她。

原帖由 sheffield 於 11-1-19 22:45 發表
唔好誤會,我朋友唔係唔見左個b,只係放左學兩個鐘個b都未返到屋企…打電話去學校問連老師都放左學啦…
我再重新一次,這些都不是我的親身經歷,如你們要知多點校車(其實係保母車),不如問下TT家長,等佢地比多d意見同分享下經驗 ...

我同你煩緊同一個問題.因我個仔好喜歡迦南,迦南的老師對仔仔好好,但我真的心儀崇真,同你target的小學又一樣,迦南二月中就要交留位費了,有無人可以再比下意見呀!

回復 2# ireneyklo 的帖子

4小龍個度,其實好近…朋友女女初初成日喊,返學冇事係放學喊…朋友了解後,原來係小朋友放左學會到一個地方等車黎接,日日都要等成半個鐘,但冇任何安排,小朋友見其他小朋友慢慢走晒,自己都冇得走,所以就喊…上次試過成兩個鐘都來返到,最終話係塞車,但有冇電話通知…朋友了解過,原來架車返學同放學都會遲到去接小朋友。朋友試過靜靜搭的士跟保母車返學,睇下到底佢點行,(因為遲左10分鐘去接佢個女,但又話已經係尾站…),最終發現保母車仲去接其他小朋友,返到學樣遲左15分鐘…經朋友投訴後,學校後來就開d音樂同CD比放學時等車接嘅小朋友睇,女女放學都冇喊。但因為認為時間過時不穩定,又唔想個女浪費時間在等,最重要是有問題,有問題時學校就說那是保母車,不是校車,不多願負責任,但學校又會幫小朋友安排搭果架保母車,朋友沒多大信心…還是在10月时已改由工人姐姐自己接送…
因為朋友亞女已經冇搭車,所以我都唔知最近的情況…之前2個鐘唔見人時,朋友問一齊等接放學的家長,佢地話佢地已習慣了保母車的遲到…
我聽到的只是我一個朋友的問題,不知道這是否是某地區才發生的問題…希望唔會引起"恐慌"

小朋友搭校車但係要等好耐,會驚嫁,驚返唔到屋企見唔到爸爸媽媽的,因為我囡囡學期初放學搭校車,個姨姨遲左小小,我囡囡見班房只剩下佢一個,於是好驚咁舉手同班主任講,佢要搭校車嫁,事後班主任打比我同我講返呢件事,驚囡囡驚左唔鐘意返學, 咁我就同校車姨姨了解了解下,再同囡囡做下思想教育,要佢放心一定返到黎屋企,同埋班主任一定會在自己班房陪佢有姨姨接佢為止...咁囡囡個心先定d....

可能真是每一部校車&地區都唔相同,其實我有時去接囡囡放學時,我見到老師同校車ee有分先後次序將小朋友送到校車,所以如果最先上校車至最後上校車的小朋友真是有機會要用上半小時。好像下午校放4:30pm,學校要先放親自接放家長入去學校,然後校車ee才能入學校接小朋友,囡囡講同佢坐同一輛校車&在一樓讀書的是由一位老師接到校車,ee就去二樓接小朋友去校車,我見囡囡所坐的校車是頭幾部開走的校車,開車時都已經4:45pm了。

原帖由 sheffield 於 11-1-20 10:15 發表
4小龍個度,其實好近…朋友女女初初成日喊,返學冇事係放學喊…朋友了解後,原來係小朋友放左學會到一個地方等車黎接,日日都要等成半個鐘,但冇任何安排,小朋友見其他小朋友慢慢走晒,自己都冇得走,所以就喊…上次試過成兩個鐘都 ...

咁迦南係提早比校車小朋友走先,之後先放家長入去接

原帖由 deen 於 11-1-21 08:32 發表
咁迦南係提早比校車小朋友走先,之後先放家長入去接

yes, 迦南係早十五分鐘安排學生上校車, 好快手, 十五分鐘所有校車都出到車, 可以準時開門比自接的家長入去.

講真,我覺得迦南的校車好好,準時,校車司機同姨姨都好好人,校車司機次次下車幫手抱小朋友,又很會逗小朋友,不時為小朋友準備神秘禮物,在學校上下車會有小椅子,大小小的自己上,細的抱住上,未入到門口就有老師接,或者姨姨或司機送到入課室
車唔算坐滿,仲有位餘下,個個有扣安全帶.
我遇到的迦南老師都好盡責,成日有報告小朋友在校情況...
茶點除了餅和包,仲有通粉同粥
N班現在日日有net同小朋友玩,又有一堆親子活動發回家,還有字卡,係無讀書報告果D野做囉!
K班的課程就不知道...我都好想知TT好,定迦南好...

原帖由 deen 於 11-1-21 16:42 發表
講真,我覺得迦南的校車好好,準時,校車司機同姨姨都好好人,校車司機次次下車幫手抱小朋友,又很會逗小朋友,不時為小朋友準備神秘禮物,在學校上下車會有小椅子,大小小的自己上,細的抱住上,未入到門口就有老師接,或者姨 ...

讀書報告要 k1 先開始有, 同埋 k1 開始要做 show & tell, 類似 presentation, 我覺得都幾好, 可以訓練到小朋友的表達能力.

謝謝你的回覆!
無記錯來年你的細仔應該申請了N班,最後有無收返呀?

原帖由 deen 於 11-1-22 23:51 發表
謝謝你的回覆!
無記錯來年你的細仔應該申請了N班,最後有無收返呀?

你係咪問我呢?  我細仔係 waiting list, 打返學校問, 個主任就收返喇.

恭喜晒!

deen,
    你的決定如何?星期三最後交通告,我仍下不定主意,假如你和我都選擇tt,孩子們將會成為同學仔,唉......好煩呀
‹ 上一主題|下一主題