用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網點排
go

48網點排 [複製鏈接]

48網點排?
   0    0    0    0

我都想問, 我暫時會揀2間李兆強或藍循, 其他我不太認識, 請分享~

另外, 請問2間李兆強的分別??

仲有路德會聖馬太

48網-樂善堂楊仲明學校-點睇?

我剛搬到此網,因住近這學校,所以想知有沒有朋友兒女在這裹讀書怎樣?老師好媽?派英中Bank1情況如何?

多謝指教!!!!

我剛搬到此網,因住近這學校,所以想知有沒有朋友兒女在這裹讀書怎樣?老師好嗎?派英中Bank1情況如何?

多謝指教!!!!

如果還來得及, 我會叫你忘記呢間學校. Bank 1? 計我話, 即使有 (按制度, 應有的), 是否能入英中確有疑問.

住近這校, 選近的, 樂華入少少有樂華天主教 ; 直落山腳有聖若翰天主教, 兩間都可一試 (唔好問我攞數據, 其中一間我都好想知, 因為......anyway, 唔會點錯 ; 同埋, 只係咁橋兩間都天主教, 同我個人信仰無關). 最近的名校就要秀茂坪的聖馬太.

原帖由 raintsy 於 11-1-27 00:48 發表

我剛搬到此網,因住近這學校,所以想知有沒有朋友兒女在這裹讀書怎樣?老師好嗎?派英中Bank1情況如何?

多謝指教!!!!

老實來講...呢區有不少水準以上既學校..但礙於大抽獎制度, 家長被迫只係可以揀一間心水....因為好多間都會出現揀第一志願申請人超過剩餘學位既情況, 結果萬一抽唔到第1志願, 其他心儀既邊有可能係第2/3/4志願抽到?

比如藍循加雙強, 你如果排晒佢地係1,2,3...我唸一係抽到第一...一係...都要有心理準備跌到好後...

所以真係好慘...家長選校要唸點"走線"...而唔係真係認識間學校....再者如要為之後叩門鋪路就更加攪到仲複雜...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

樂善堂楊仲明...舊年就係咁好彩派到呢間...簡直係晴天霹靂!

回復 2# victorf 的帖子

呢區人口多, 屋村多...適齡入學既又多...真係好大穫~

仲有多數學校都係重建之中"汰弱留強"剩低既屋村老校...大把舊生父母手執"世襲分"....

有廿分都可以自行分配派唔到...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 2boysmami 於 11-1-17 11:35 發表
我都想問, 我暫時會揀2間李兆強或藍循, 其他我不太認識, 請分享~

另外, 請問2間李兆強的分別??
g

我都想知,有沒有人可分享

原帖由 Lavendar 於 11-1-22 22:01 發表
仲有路德會聖馬太

呢間都好熱門
‹ 上一主題|下一主題