用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 資優家長什樣培育小朋友?
樓主: meimei223
go

資優家長什樣培育小朋友? [複製鏈接]

回覆:靚太唔易做架 的帖子

咁你有無報佢d course?

回覆:chowqv 的帖子

Super agree

引用:如果發現係資優,係首要教佢情緒控制同自理

原帖由 chowqv 於 13-07-16 發表
如果發現係資優,係首要教佢情緒控制同自理能力,社交能力。

既然係資優,唔怕佢既優點發展唔到。但eq不佳 ...
Super agree

daughterkingdom 發表於 13-10-7 09:33
回復meimei223 的帖

下,兩但幾都可以做Test? 乜野 test呀? 誤錯率好高, 可信程度好低, 小心被人騙財。 ...

Totally agree, 我在另一啲post 提及六歲以下的test 很難作準,有JM 係咁追問要我,要我回覆贊同佢地的幼童有幾咁叻,最後,只好回覆他們睇吓其他講六歲以下test 未必準的post,有人覺得好似被打破美夢咁……不過就係有D家長咁,咪有D什麼什麼提升iq course !

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+13-10-7+20:58+編

原帖由 Anniemun 於 13-10-07 發表
你都收到pm?我都有。好唔明,資優=知憂;可以有得揀,我都唔令幫個仔排IQ Test。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:原帖由+Anniemun+於+13-10-07+發表本

原帖由 chowqv 於 13-10-09 發表
你都收到pm?我都有。好唔明,資優=知憂;可以有得揀,我都唔令幫個仔排IQ Test。

...
agree, 如家有資優兒,父母最痛苦的便是管理小朋友的情緒。好鬼煩!

引用:回復+leungloklok+的帖子 2歲幾嘅+test+,+

原帖由 靚太唔易做架 於 13-08-31 發表
回復 leungloklok 的帖子

2歲幾嘅 test , 問嘅內容:
呢個咩去cac做既一樣囉。不過醫生唔會出個咩"官方報告";因為小朋友咁細;有無限可能。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

終於,我都做咗評估喇~

當阿仔得2-3歲時,我都想過同佢做評估,但老公唔贊成,因為無論分數係點,佢都係我地個仔,都係咁教!
我呢幾年收集到嘅資料,都係話無乜support,特別係學校,所謂資優課程都係無料到!如果小朋友有自學能力,就幫佢一把,俾佢自學!
樓主應從少幫小朋友認字,有閱讀能力就好辦事!
家長角式可能比學校重要!我自己會多d上家長講座  ,大家一齊努力呀!

MSBOY  Which centre did you go to do the test? and what was the score of dino?  發表於 13-12-4 14:19
恐龍家

引用:終於,我都做咗評估喇~當阿仔得2-3歲時,我

原帖由 小曳人 於 13-11-25 發表
終於,我都做咗評估喇~

當阿仔得2-3歲時,我都想過同佢做評估,但老公唔贊成,因為無論分數係點,佢都係我 ...
阿仔評估結果是資優嗎?

小曳人  yes  發表於 13-11-26 08:59

引用:終於,我都做咗評估喇~當阿仔得2-3歲時,我

原帖由 小曳人 於 13-11-25 發表
終於,我都做咗評估喇~

當阿仔得2-3歲時,我都想過同佢做評估,但老公唔贊成,因為無論分數係點,佢都係我 ...
去邊上家長講座呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

zngo 發表於 13-11-25 10:10
去邊上家長講座呀?

資優教育學院,網上可報名
恐龍家

引用:回復+leungloklok+的帖子 2歲幾嘅+test+,+

原帖由 靚太唔易做架 於 13-08-31 發表
回復 leungloklok 的帖子

2歲幾嘅 test , 問嘅內容:
請問這個test 係用黎prove 屬於資優?

回覆:sy1212 的帖子

下,但我b 在16個月巳講句子:li個咩黎?我想飲奶奶!雀仔飛到好高呀!

引用:Hi,各位有經驗的資優家長,當你做完Test後知

原帖由 meimei223 於 11-01-14 發表
Hi,各位有經驗的資優家長,當你做完Test後知小朋友是資優後,你們什樣培育小朋友? 因我小朋友剛做完Test,2歲3 ...
可否PM 個test的資料?thanks!

引用:Hi,各位有經驗的資優家長,當你做完Test後知

原帖由 meimei223 於 11-01-14 發表
Hi,各位有經驗的資優家長,當你做完Test後知小朋友是資優後,你們什樣培育小朋友? 因我小朋友剛做完Test,2歲3 ...
喺邊check?地址?

‹ 上一主題|下一主題