用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 資優家長什樣培育小朋友?
樓主: meimei223
go

資優家長什樣培育小朋友? [複製鏈接]

回覆:資優家長什樣培育小朋友?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:資優家長什樣培育小朋友

Test黎有咩意思呢  係唔係資優你都會用心培育佢  再加上2歲test根本無參考價值  完全浪費金錢同時間

我覺得兩歲太細,做評估的參考價值不大,為何仍有這麼多家長樂此不疲??國際上,用作計IQ的評估要六歲以上做的,會為兩歲的孩子做智力評估的機構用的是什麼準則?? 評估過程中小朋友真的能夠表達到自己的能力嗎?

在小朋友才兩歲沒有特別需要時家長為小朋友做了一個沒有國際認同,只是私營機構為做生意而作出來這樣沒保障的評估,繼而一直對小朋友有誤解, 這才是我所擔心的

家長們,這理性地想清楚自己的小朋友有沒有需要去做智力評估,和應該什麼時候去做評估吧!

raymondshum84  同意!  發表於 13-8-27 14:50
傻太    發表於 13-2-28 14:15

其实我都agree应该大d先check,但是大家都知道在香港,K2下学期就开始报小学,如果没有confirm test result,可能选了不合适的小学,到时候真的又浪费时间和金钱了。

引用:我覺得兩歲太細,做評估的參考價值不大,為

原帖由 bbsonyy 於 13-02-28 發表
我覺得兩歲太細,做評估的參考價值不大,為何仍有這麼多家長樂此不疲??國際上,用作計IQ的評估要六歲以上做 ...

引用:其实我都agree应该大d先check,但是大家都知

原帖由 fasic88 於 13-03-06 發表
其实我都agree应该大d先check,但是大家都知道在香港,K2下学期就开始报小学,如果没有confirm test result ...
你寧願相信一個test   都不相信自己!?

2y3m做,那是否大些要做?因我小朋友去港大做,是要足6yr 的喇!

回覆:資優家長什樣培育小朋友?

對資優平常心,先注重小孩生活習慣,自理性更重要吧。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我個仔未到兩歲(21個月)都做咗個全面既 developmental test, cognitive development & hand eye coordination 達2歲半既能力.  佢宜家剛3歲, 好多人叫我帶佢去做TEST, CHECK吓係咪資優.  我都估可能language 係, 因為兩歲就講句子, 宜家講嘢好似大人咁 (e.g. 問人'你明唔明白呀', '佢XXX, 結果XXX').  但我都 struggle緊, check 完又點? 知道係資優同唔知又有咩分別?

我反而擔心如果係資優, 香港既教育製度會唔會唔啱. 我表弟都係資優, 結果中學就要去美國讀先OK.....

harrybb2008  Agree.知道係資優同唔知又有咩分別  發表於 13-7-9 17:27

平常心去教.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 sy1212 的帖子

Hello sy1212
請問點解你表弟點解要去美國讀至OK? 可分享嗎?謝謝!

如果發現係資優,係首要教佢情緒控制同自理能力,社交能力。

既然係資優,唔怕佢既優點發展唔到。但eq不佳,溝通能力差,好易變高分低能。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:如果發現係資優,係首要教佢情緒控制同自理

原帖由 chowqv 於 13-07-16 發表

既然係資優,唔怕佢既優點發展唔到。但eq不佳 ...
同意!!

引用:如果發現係資優,係首要教佢情緒控制同自理

原帖由 chowqv 於 13-07-16 發表

既然係資優,唔怕佢既優點發展唔到。但eq不佳 ...
同意,妳們會在哪裡學社交及EQ訓練?

回復 missk28 的帖子

我表弟小學時去CHECK, 原本係以為智商低, 因為成日將R, L倒轉寫, 點知CHECK吓出黎, 係天才中既天才.  
小學上堂唔專心, 喺香港教育制度下, 佢係一個失敗者, 因為好多學校谷ACADEMIC RESULT.  後尾佢轉咗去政府既優才學校, 小學3年班己經去北京考察, 做PROJECT.  仲記得嗰時佢養咗隻TURTLE叫家姐要定時餵, 佢要MAKE SURE家姐清楚, 畫咗個表, 寫上時間同餵邊種食物, 非常有條理.

到咗中學, 因為香港冇support talented kids既資源, 佢返返 St Paul 讀, 結果 F.1時只同 professor / F.6/7師兄溝通到, 到F.3己經超越時佢地思維, 所以send咗佢去美國, 比佢除咗學術上, 喺生活上都體驗吓唔同既文化, 學校亦唔係得課本, 好多方面比佢發揮佢既 potential.  

宜家返返香港喺醫管局做嘢, 同正常人一樣.  但如果當初冇幫佢, 可以因為佢同其他人'唔同', 所以心理上影響咗佢發展, 真係天才都變白痴.

回復 sy1212 的帖子

謝謝分享!你表弟好叻呀!
你講得對,香港教育太著重學術成績,沒有高分就沒有心儀學校收。就連中四分班都按其成績分科,所以未能完全選修自己想讀的科目。成績唔夠人叻冇辦法,但作為家長感覺有些難受。小學階段還可參加校內資優課程,上到中學便沒有相關配套,唯有自資上些資優課程,希望讓小兒繼續發展潛能,從而曾加自信!如有能力的話,真是好想送佢去美國升學,學習當地文化及最重要是〜將高分壓力減低,給他多點空間學習自己有興趣的科目!

回復 moonychan 的帖子

而家有個最新version 嘅 test , 2歲半就可以做, 仲有官方報告, 評估完有course 幫你培訓小朋友, 我下星期就做, 到時update 你個情況

靚太唔易做架 發表於 13-8-24 15:38
回復 moonychan 的帖子

而家有個最新version 嘅 test , 2歲半就可以做, 仲有官方報告, 評估完有course 幫 ...

最好可以引用下少少佢問D咩.~

比如係有D 會問數理, 有D問圖型咁.

回復 leungloklok 的帖子

2歲幾嘅 test , 問嘅內容:

聽詞指圖
圖形設計
圖畫記憶
常識
矩陣推理
物型配置
動物園
看圖命名

做完之後,報告可知: 1. 推理能力 2.語文理解  3.視覺空間感  4.短暫記憶  5.訊息處理速度
btw , 我睇左報告之後, 都覺得了解左小朋友嘅強弱項, 幫佢搵合適學校有幫助, 同埋搵興趣班都有個方向 。
‹ 上一主題|下一主題