用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係好激氣點解間學校咁架!!
go

真係好激氣點解間學校咁架!! [複製鏈接]

話說下個月亞女學校親子旅行,我第一時間報名點知學校話FULL哂,我打去了解學校話比哂(家教會)D會員優先去,我話咁樣對我地唔係(家教會)會員好唔公平,老師話叫我等下次,而家個問題係連個小朋友都無得去,講真親子旅行又唔係去D咩地方,自己都可以去只係想佢同埋其他同學一樣去MA......所以真係好激氣,又因為我唔會起間學校度讀K1所以又唔敢想打去學校投訢,又驚佢地會對我個女唔好......所以唉都係起LEE度發洩下.......真係好唔開心呀!問過其他媽咪佢地話應該唔會係咁,如果唔係咩叫學校旅行姐,比咩會員去.....如果無$入(家教員)點去......大家都有交學費都可以咁唔公平
   0    0    0    0

親子旅行是否家教會自己而不是學校搞的?

回覆 1# Cutemom0808 的文章

係學校搞架唔係(家教會)搞咁先激氣

邊間學校呀?

回覆 1# allung 的文章

可以開名咩????

邊區??

原帖由 拾仔 於 11-1-14 15:42 發表
話說下個月亞女學校親子旅行,我第一時間報名點知學校話FULL哂,我打去了解學校話比哂(家教會)D會員優先去,我話咁樣對我地唔係(家教會)會員好唔公平,老師話叫我等下次,而家個問題係連個小朋友都無得去,講真親子旅行又 ...

通告有冇寫PTA會員優先? 第一時間報名又未必到DEADLINE, 佢地就算最後一日先收既FORM, 只要係PTA會員就會優先處理都係正常。但如果通告冇寫, 就有D唔係幾清楚囉。

但題外話, 點解樓主唔入PTA做會員呢? 一年都係比一百幾十, D義工係學校都有份幫手參與活動SERVE到你小朋友, 人地買支水飲, 食件餅都要啦, 人地都唔會見你唔係PTA會員而唔照顧你小朋友呀! 入得學校, 不如就入埋PTA啦! 本人多事, 不喜請當時運高睇唔到, 唔好插我呀!

係邊間學校我都想知

回覆 2# silvia_ng 的文章

通告有講明(家教會)會員優先,不過絛理由唔入會就無得去LAW,咩叫學校旅行呀!!我唔入會係因為我唔係同個女一齊住,我又無時間去做義工所以先唔入會,如果知道係要入會先可以去旅行我就假D入會.......去唔去旅行我只係想個女開心同以同其他小朋友一齊玩,做媽咪都係想個女開心LAW.....再講如果有家長無一百幾拾入會就無得去?就唔公平啦大家都係交咁多學費,本來都唔想講自從覆左學校唔會留起度讀K1之後個女日日都唔肯返學,以前都唔係日日都好開心話要返學......真係唔想講學校名,不過又想比其他媽咪知(馬鞍山區-合X堂單家傳紀念幼稚園)

學校每年舉辦親子旅行,目的都是學生、家長和老師來一次互動溝通認識了解,依間幼稚園已失去咗親子旅行本身意義,無謂再激氣嗱!

只是一個學校親子旅行都發生這些bad feeling,學校的管理層要反省哩!

這好像不是親子旅行,而是小圈子階級運動。

世界本是如此: 孤立:cry:  or 離開 or 埋堆 :  

算啦,不要生氣了,你自己約其他非會員的家長去旅行啦。

小囡的kg都係咁,不過開學時已講清楚,所以5覺有乜問題,一百幾十我諗冇人5會5願意比

學校的親子旅行應該係全校都可以參與,呢次係咪額外架,PTA安排,因為PTA學校都係成員, 用學校出NOTICE,所以佢註明有名額, 而PTA會員優先。 如果係咁,你唔JOIN PTA而無左個優先權,都無得投訴架喎。

我小朋友嘅學校無家教會, 以住學校的親子旅行係全校都可以參與, 但今年可能收生多, 不能全部學生都可以去, (場地問題不能一次過容納所有學生+家長), 便用先到先得, 額滿即止方法, K1學生優先因為第一次, 未去過, 所以都有D去唔到嘅K2,K3家長有向學校反影, 我覺得都應該同學校講, 都係表達善意嘅意見, 等佢地作出適當嘅改善. 不過樓主唸住都唔讀, 無謂多事都明嘅.

好多謝大家的意見.......本來好想好想再SEND EMAIL投訢間學校不過諗諗下算啦.....想去下學期咪入(家教會)LAW,K1又唔會再讀算無謂再搞,不過講出黎同其他家長吐下苦水姐........間學校真係唔掂,同埋我真係覺得唔公平~~

我唸我明白點解樓主咁唔高興, 其實話到明係學校旅行, 當然係全校學生都有份去至合理, 如果pta果班人都夠人數搞個旅行的話, 咁做咩要出通告比全校學生知o者, pta果班自己圍內搞咪得lor, 感覺上好似有d比人耍, 樓主, 我明你架, 撐你

回復 1# karaqueenie 的帖子

好多謝你呀,我就係咁的意思啦,做媽咪都係想自己個小朋友開心姐~~~

樓主, 我都撐你, 學校安排有欠妥善, 就算開學邀請加入家教會時講到明係咁都一樣唔合理(何況都無), 都無唸到小朋友既感受, 個個有得去玩, 又唔明咩解自己無得去玩喎! 幾唔開心呀! 就算好多間kg係咁運作都唔代表咁係arm架喎!

‹ 上一主題|下一主題