用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 報了自行的學校而不去面試會有什麽後果? ...
go

報了自行的學校而不去面試會有什麽後果? [複製鏈接]

假設報了本區A校和他區B校。(心儀是A校;但B校較A校容易取錄,水平/Banding亦不及A校)

兩校同時有面試機會。

A校面試後自覺取錄機會不大,還想在大抽獎“博一博”,所以就不去B校面試了。

那麽B校是否就當我“自動放棄”第一輪?

那是不是會自動落第二輪“大抽獎”?
   0    0    0    0

回復 3# Teresa 的帖子

Yes, B校當你“自動放棄”第一輪;
但是,就白白浪費了一個自行選校的機會。通常自行應該選兩間都喜歡的學校,入讀任何一間都可以避免跌入第二輪抽獎,應為該環節的變數很大,結果不是自己可以控制的

原帖由 Teresa 於 11-1-14 15:08 發表
假設報了本區A校和他區B校。(心儀是A校;但B校較A校容易取錄,水平/Banding亦不及A校)

兩校同時有面試機會。

A校面試後自覺取錄機會不大,還想在大抽獎“博一博”,所以就不去B校面試了。

那麽B校是否就當我“自動放棄”第 ...

自行兩間當中有第一選擇和第二選擇,那你又怎樣填呢?
照推斷你唔去B校,你可以當是放棄。
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

我都有相同想法,想不去B校面試了,怕收了,沒沒第二輪“大抽獎,但卻擔心大抽獎如不理想,不能回頭叩B校!!!!!總之......心煩......                                                因A校是我心儀,但B校(band較低)是我仔心儀  原先是想選 A 校和 c校,但c校和A 校一樣難入,心想保守一點,便第一放我心儀A校,第二放仔心儀的B校,現在更煩,B校2月26日面試,help!!!!!!

Teresa,  
    您只是假設嗎?不是真嗎?

回復 1# Teresa 的帖子

你若真的不打算讀B校, 又怕佢自動取錄你, 你要寫信指明已選另一間學校, 取消報讀這一間, 拿回自行報名個張紙。 你有交紙佢就可以取錄你, 穩陣D好。

原帖由 sandycat 於 11-1-25 14:31 發表
我都有相同想法,想不去B校面試了,怕收了,沒沒第二輪“大抽獎,但卻擔心大抽獎如不理想,不能回頭叩B校!!!!!總之......心煩......                                                因A校是我心儀,但B校(band較低)是我 ...

都係,太進取又怕浪費左d機會,太保守又怕浪費左d運氣...

原帖由 ac602 於 11-1-31 17:11 發表

Last year my friend's daughter's schoolmate, same as your assumption, 報了本區A校和他區B校.  Later she found that she doesn't like B校 (medium good school) too much and did not let her daughter go f ...

會唔會係派位果輪入架﹖唔通真係好似樓上講,佢響non-interview果幾part攞滿分,或者間學校原來完全唔count interview分 ,咁佢最後有冇讀b校呀﹖

回復 9# ac602 的帖子

thx,稔到無稔過會甘,多謝提醒。不過,可否問問朋友係「統一」時有無填呢間呢?THX

想請問...自行第一位跟第二位..在機會上是否不同?? 假設..A 校放第一位跟第二位是否有大不同??

Hi Teresa

妳可以在大抽獎的form上, 選擇:放棄'A校'or/and'B校' or/and 直資. 但要自己發信通知那間學校(在大抽獎前).

所以我建議妳讓妳小朋友去interview, 讓他自己去了解多些這間學校, 可能有新的發現.

我選了幾間學校, 但現時已經註冊的學校, 竟是我當時排在最後的理想. 但經過兩次interview及多了解. 才發覺這才是最合我小朋友發展的學校.

如果妳真是不太喜歡B校, 我建議妳都係寫封信放棄吧, OR打電話通知B學校, 妳已有另方向. 因為如果B校真的好欣賞妳的小孩, B校是有權收妳的, 如Kenfu所說
If the interview's mark is only 25%, but your child score the highest mark in other 75%.  B school will accept your child, Congratulation   Joking only !!

Good Luck!

原帖由 Teresa 於 11-1-14 15:08 發表

兩校同時有面試機會。

那麽B校是否就當我“自動放棄”第 ...
‹ 上一主題|下一主題