用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提升小朋友的英語能力 (讀普通津小) ...
go

如何提升小朋友的英語能力 (讀普通津小) [複製鏈接]

一般津小都是中文學校,只有英文科是用英文
咁家長可以做些甚麼提升小朋友的英文水平 ?
不如大家分享一下。
   0    0    0    0

方法是看英文書,看英文電視,用英文遘通,別無他法。我女兒從小便做以上動作,英文不是問題,現在P2 英文是班中最好的頭幾名, 從來不用spell too many times, 但是針沒有兩頭利,中文就只是一般。

謝謝你
咁小朋友有無讀課餘英文班?
需要做額外補充嗎 ?
你平時在家是否全英溝通 ?

我都有呢個concern,希望呢個topic keep住有discussion。

功課考試呢d靠exercise都幫到手,但如果想練得一口流利英語,流利程度=1st language,我知多閱讀睇明珠台有幫助,但根本無咁多時間,得weekend先有dd時間可以睇電視睇課外書,所以話一日最衰就係全日制,如果只返上午班,一日用1hr煲套明珠劇集就好咯。

我同小朋友行街的時候
會跟他讀路邊的指示牌
讓他知道書本所學的,跟日常生活大有關係
提高他的學習動機

但如果要流利如 1st language
其實真係好難,我但求他不要抗拒英文就好了

回復 1# olimo 的帖子

iPhone/ iPad apps

如果你有iphone / iPad, 會發現有好多apps 有得玩又學到英文的。當然讀英文書不能少。

迴應Aryee, 我都有疑惑, 点解小学就要返全日, 小朋友好辛苦, 仲慘過大人返工, 日日七八樣功課, 全無休息.  其實而家出生率低, 上下午可以收足生机會唔大, 為何不可只讀一晝, 学生可以舒服些, 老師亦有更多時間備課.

我覺得根本冇可能要求小孩子有1st language 的英文 speaking 水準,因為他們的1st language 是中文!除非讀國際學校 and 每日有4-5小時全英文對話。每星期一次的英文班作用只是給他們接觸英文,不可能給他們訓練fluent speaking English.學語文是很長時間的事情,請各位媽媽不用心急,慢慢長路。只要他們有興趣便成。

‹ 上一主題|下一主題