用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在順利的"聖道迦南",校風好嗎?
go

在順利的"聖道迦南",校風好嗎? [複製鏈接]

如題。
希望能提供更多此校的看法。好難找到update的資料。
謝謝!
   0    0    0    0

真心,很不錯!學校勁靚,啲學生都幾好!個位可以話係旺中帶靜

我囝囝明天去面試,我都想知學校校風係點。我朋友住附近佢話D學生好差,但我去過簡介會又唔覺得係。請比D竟見,Thanks.

我想知多d,屬於Band幾,可否分享?

囝囝問過兩個老師,一個話屬band 3(叫佢見到唔好見),一個話band 2中(可以試下)。所以想聽下有冇其他人可以比到意見。
其實,我在學校附近都見過佢地d生。印象都一般(可能同隔離匯基相比之下),聽過佢地講粗口。又聽聞佢地轉了校長,好似有d改善,但想知多d實際的評價。我黎緊都會去聽簡介會。

請大家幫幫忙呀!

以前中文中學時, 真的很差.

但在幾年前轉為英文中學後, 全革走了不合規的學生, 學校重新整頓, 喚然一新! 所以可能你見到的是高中班以前收落的比較差些, 但初中生完全是兩回事, 學生很有紀律和說讀得很開心, 舊年有個Band 2頭生都唔收.

學校是基督教英文中學, 硬件和資源充足, 活動多多, 附近又無閒雜商場, 英文班小班教學20人一班, 是一間升值高的黑馬, 一年開始比一年難入.剛剛12月時已有700多張申請, 現在更不知, 競爭是一定有的, 反正剩是英文中學已吸引到一班band one從將軍澳西貢區出來.

加上今年換上李博士做校長, 李博士是資深教育者, 他會親身打電話給每位取錄的家長, 全校也是基督徒教師, 親切和關心學生, 學校進步得很快, 指日可待.

自己親身去聽簡介會便是了!!

我不認識此校,但在網上找到此影片,內文有人說男女主角是此校的學生,由於沒有證據,為免誤會,已將超連結刪除。

tictactoe,

謝謝你的明白事理.

中一簡介會
日期: 2011年1月22日(星期六)
時間: 下午2:30 - 4:30

自己去看看吧!

上星期六我和爸爸陪阿身仔一齊去咗interview, 學校比我感覺唔錯, 一早校長已在, 我覺得校長好有熱誠去辦好學校, 如收我會比個仔入讀.:)

My son was accepted by this school.  Can anyone studying in this school share more information?

Thanks very much!

milkylok,

My son was also accepted by this school, see u in september.

我個仔都收咗,好 happy!

我上星期六都去左聽簡介會,覺得校長很平易近人,很踏實。
我問過d學生,佢地都話轉左校長後比以前嚴左,d學生都乖左好多。不過,就冇介紹學校的成績。

我都打算照申請左先。

各位媽咪,可否講下用什形式面試呢? 家長面試又怎樣呢?唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題