用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資你會揀邊間 ?
go

直資你會揀邊間 ? [複製鏈接]

如果有幸以下三間都被取錄, 你會揀邊間 ?

1. 官塘福建中學
2. 匯基東九龍書院
3. 保良局羅氏基金.

我本身住東九龍, 交通以上三間都可接受, 唯羅氏較遠.

本人的最著重為學校的校風及學生的行為表現, 其次為學術成績及學校的包容性.

大家有何意見 ?
   0    0    0    0

我選觀塘福建中學, 英文和普通話都教得好!

匯基東九龍書院

It attracts more band 1 students than the other two.

會考成績6 科14 分 以上 ;人均優良成績

官塘福建中學
58.9% ; 3.1

於1991年轉直資,收band 2 – band 1 生,但每天要留校2小時直至會考完,唔知宜家有無改變,有一定壓力。

匯基東九龍書院
51.3% ; ?

創校於2003年,三間中收band 1 生最多,成績反而最弱,三間中增值能力最差。

保良局羅氏基金
56.9% ; 3.16

創校於2004年,收band 2 – band 1 生,從收生成績比較和全面評鑑/視學報告卻是增值最高嘅學校。

Dear lkong2005

請問保良局顏寶玲書院又如何呢?

謝謝你

原帖由 lkong2005 於 11-1-13 11:31 發表
會考成績6 科14 分 以上 ;人均優良成績官塘福建中學
58.9% ; 3.1

創校於1991年,收band 2 – band 1 生,但每天要留校2小時直至會考完,唔知宜家有無改變,有一定壓力。

匯基東九龍書院
51.3% ; ?
創校於2003年,三間中收band 1 ...

保良局顏寶鈴書院

創校於2003年,2010會考成績6 科14 分
以上
48.9%;收band 2 – band 1 生,增值能力正常嘅學校

咁請問大埔羅定邦中學如何呢??thz~
原帖由 lkong2005 於 11-1-13 11:55 發表
保良局顏寶鈴書院

創校於2003年,2010會考成績6 科14 分
以上
是48.9%;收band 2 – band 1 生,增值能力正常嘅學校。

回復 6# lkong2005 的帖子

唔該哂你呀!

回復 7# TOMATO1010 的帖子

無大埔羅定邦中學嘅資料,幫唔倒你,sorry.

原帖由 lkong2005 於 11-1-13 11:31 發表
官塘福建中學
58.9% ; 3.1

於1991年轉直資,收band 2 – band 1 生,但每天要留校2小時直至會考完,唔知宜家有無改變,有一定壓力。

匯基東九龍書院
51.3% ; ?
創校於2003年,三間中收band ...

多謝你既分析, 如果更換校長, 對學校將來表現會否有大影響呢?

請問咩為之"增值能力"?

官塘福建中學
58.9% ; 3.1

匯基東九龍書院
51.3% ; ?

簡單的講,如果你係band 2生,入咗一間學校,讀完畢業,出band 1 成績,就係高/正增值學校;出band 3 成績,就係負增值學校。

部份學校(包括直資)在網頁上嘅school report公報收生成績i.e. KPM 數據,從KPM 數據可知道學校大部份收band 1、 band 2或 band3生。  

重點係這間學校能否用數年時間(5年)將band 2/band 3 生增值到band 1/band2成績。會考成績6 科14 分 以上 高於50% 是 band 1成績。

嘅學校(包括直資)會在學校網頁上嘅school/annual report公報收生成績Key Performance Measures (KPM)
數據i.e.
Hong Kong Attainment Test (S1A) , Pre-S1A Test Results or S1A Test for the subjects Chin, Eng & Maths.

教育局於各中學考「中一入學前香港學科測驗」,作用是用來畀你子女嘅小學 學妹學弟作爲日後中央派位學校學位分配 (即Banding 比例) . 顧名思義, 分班試另一個作用亦可知道學校嘅收生成績。

「中一入學前香港學科測驗」嘅中、英、數大概在50 65分是 band 2 成績,65分以上是band 1成績.
比較差嘅學校(包括直資)是不會公報成績的。
合格是
50分。

舉例:保良局顏寶鈴

學校網頁上嘅school/annual report
http://www.npl.edu.hk/en/download/Report0809.pdf
2008/09年年報第24頁 Performance of Students,2008/09中、英、數收生成績大概是55、65、58 i.e. band 2 成績, 會考成績6 科14 分 以上大概是 43%,是band 2 成績. 所以收band 2 生,出band 2 成績。 正常,但不算是一間高增值嘅學校。

另一個方法查學校嘅增值能力是看EDB的視學報告,網頁是 :
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=7999&langno=2

例如保良局羅氏基金中學,第21頁,2.4 Student Performance :
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... foundation_coll.pdf

看看有沒有「much higher」,「exceeded」,「far exceeded」嘅字,這是高增值學校;零/負增值能力嘅,會用「met」、「slightly below」和「below」。

學校請EDB免費寫嘅視學報告較可信。  如果是學校花幾十萬外聘不知名嘅專家去寫嘅報告較不可信。
註:        * 表示該校的全面評鑑報告是由學校委聘的外界專家/機構撰寫

以下網頁資料以供參考:
部份著名中學末代會考成績
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

咁係咪即是福建同羅x 都係高增值呢?  

官塘福建中學
58.9% ; 3.1

匯基東九龍書院
51.3% ; ?

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-1-13 15:32 發表

多謝你既分析, 如果更換校長, 對學校將來表現會否有大影響呢?

這個比較難講,要看新校長嘅管理能力。常常換校長嘅學校,肯定有問题,老師都難適應,影嚮教學。

原帖由 heihei媽 於 11-1-13 16:46 發表
咁係咪即是福建同羅x 都係高增值呢?  

福建無公開收生成績,相信比羅x好,兩間都應該係高增值嘅學校

回復 4# lkong2005 的帖子

your data of npl information is 2008/9, so it need to find out the 2010's information to compare with other school.  Then, it will have a clear data.

上面#6唔係有保良局顏寶鈴書院2010會考成績嗎?

顏寶鈴09/10收生成績還未公佈,相信跟08/09相差唔大。

不喜勿插。

回復 19# lkong2005 的帖子

我想問下協青李兆基書院(天水圍),你有沒有評價呢?

另外,代友查問: 以下三間男校,請問你有如何評價呢?

英華書院
男拔書院
聖保羅書院

謝謝你的幫忙!
‹ 上一主題|下一主題