用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

回復 1# honghong_ma 的帖子

honghong_ma,

在統一派位的機制下,SJC會有99個位比番直屬小學(即是SJPS)的學生, 成績好的Band 1 仔就會先派位....
然後再派比Band 2的學生,以隨機編號去派位, 即是若然編號較前,機會較大,即是看彩數.....

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:28 發表
亞仔派咗 SJC

佢嗰班, 三位最出名頑皮的學生,都派咗入去SJC.....

所以咁早就喺屋企"Un Un 腳"!    :;pppp:

阿仔有冇啲乜嘢反應?

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

好搞笑! 派完出來時,佢都無睇過張放榜紙,佢重喊到七彩咁! 嚇死人啦....
原來佢哋係班內,未派放榜紙,己經不停咁...喊

原帖由 Derdad 於 11-7-5 11:02 發表

所以咁早就喺屋企"Un Un 腳"!    :;pppp:

阿仔有冇啲乜嘢反應?

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:59 發表
honghong_ma,

在統一派位的機制下,SJC會有99個位比番直屬小學(即是SJPS)的學生, 成績好的Band 1 仔就會先派位....
然後再派比Band 2的學生,以隨機編號去派位, 即是若然編號較前,機會較大,即是看彩數..... ...

理論上,SJP 嘅 Band 1生應該多過直屬所分配嘅學額(三百幾人一級,三分一都有百幾人啦!),所以就算用埋自行收生嘅學額,加埋外校生,特殊技能生…都可能僅僅夠派,
如果連Band 2都有位俾到出嚟,咁就真係幾迷離…
Best wish,

醒目開學勳章

Hello 咁多位

想請問 SJC 中一有幾多班 & 全級幾多人呀?
第一輪收幾多人?第二輪又收幾多人呀?

唔好意思咁多問題問!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回復 103# Piglet_mamie 的帖子

我諗如果我係到,我都會喊到飛起!
Hong Hong Ma  :-)

據聞學校派比家長的紙仔內,大約有50-60個band 1學生,所以band 1學生應該全部收番,而Band 2a 其實就是band 1尾嗰班學生,所以機會好大.....

而Band 2b及Band 2c就要看彩數了.....

原帖由 Derdad 於 11-7-5 11:16 發表

理論上,SJP 嘅 Band 1生應該多過直屬所分配嘅學額(三百幾人一級,三分一都有百幾人啦!),所以就算用埋自行收生嘅學額,加埋外校生,特殊技能生…都可能僅僅夠派,
如果連Band 2都有位俾到出嚟,咁就真係幾迷離… :tooco ...

小兒也是說班上幾位頑皮兼成績欠佳的同學也入了SJC。

亞仔派咗 SJC

佢嗰班, 三位最出名頑皮的學生,都派咗入去SJC.....

回復 1# guoguosailo 的帖子

quoquosaio,

你個仔讀那一班?
會唔會同我嗰同一班?

回復 1# Piglet_mamie 的帖子

Pls check PM.

我個仔的班主任話sjc自行都收了9成sjps仔, 即系今年起馬54x90% + 99個仔

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 11:28 發表
據聞學校派比家長的紙仔內,大約有50-60個band 1學生,所以band 1學生應該全部收番,而Band 2a 其實就是band 1尾嗰班學生,所以機會好大.....

而Band 2b及Band 2c就要看彩數了.....

...

咁Band 2a (即band 1尾嗰班學生)是否同頭個50-60個band 1學生一齊抽??

我地個班主任都喊埋, 場面好感動啊!

醒目開學勳章

原帖由 THRY 於 11-7-5 12:45 發表
我個仔的班主任話sjc自行都收了9成sjps仔, 即系今年起馬54x90% + 99個仔

Best wish,

醒目開學勳章

原帖由 珠仔 於 11-7-5 14:31 發表
我地個班主任都喊埋, 場面好感動啊!

珠仔

咁你個仔入到SJC 嘛?
Best wish,

係呀...

原帖由 Derdad 於 11-7-5 14:36 發表

珠仔

咁你個仔入到SJC 嘛?

醒目開學勳章

原帖由 珠仔 於 11-7-5 14:44 發表
係呀...

可喜可賀
可以去坐飛機旅行啦!
Best wish,

應該都收咗好多SJPS仔,不過都有好多Band 2仔入唔番,我嗰仔嗰班好多人都抽唔到SJC,所以佢哋就好多人喊....

真係好慘....

原帖由 THRY 於 11-7-5 12:45 發表

阿仔問點解成績低過佢的同學入到SJC,但係佢入唔到。
我都唔知點答好

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 17:52 發表
應該都收咗好多SJPS仔,不過都有好多Band 2仔入唔番,我嗰仔嗰班好多人都抽唔到SJC,所以佢哋就好多人喊....

真係好慘....
‹ 上一主題|下一主題