用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

but I want to ask 波仔' is band 2 or 1 ? Which rank belong to band 2 and which rank is band 3 ?

灣仔區分析
(2009)
灣仔區既英中大都係第一階段已經收夠14分既學生, 除咗瑪利曼, 華仁同鄧肇堅. 鄧肇堅屬band1尾(上年14分佔56.7%), 有位剩都唔出奇. 瑪利曼上年會考14分佔81%, 考生130人, 人均優良率係5.01. 本地升中六既佔69%, 而海外升學既比例都好高, 有26%. 如果用番上年既數據, 假設好多中五生都預咗去外國升學, 有位剩好正常. 至於華仁, 有家長post咗華仁上年有66.4%夠14分, 149人應考, 即有99人夠分, 但中六90個位剩13個, 顯示有22人冇原校升讀, 佔14.77%都算正路. 而人均優良率係4.68, 唔算差.

中中方面, 如果根據中六收生餘額推算, 6科14分既比例估計如下 (只作參考, 因為考生數目唔準確)

鄧鏡波 (28.13%)
維多利亞官立 (27%)
何東 (20.5%)
黃鳳翎 (13.13%)
孔聖堂 (11.25%)
玫瑰崗 (7.5%)

雖然孔聖堂好似好過玫瑰崗, 但係佢收唔夠生, 睇怕遲早都要殺校, 玫瑰崗反而就穩陣o的.

頭3間算係band2尾, 黃鳳翎同孔聖堂屬band3中, 而玫瑰崗屬band3尾.

歸納上面既分析, 下面係灣仔區學校既排位.

band1頭
皇仁書院 (上年6科14分佔82.5%, 人均優良率5.92)
瑪利曼中學 (上年6科14分佔81%, 人均優良率5.01)
嘉諾撒聖方濟各書院 (上年6科14分佔75.8%)

band1中
香港華仁書院 (上年6科14分佔66.4%, 人均優良率4.68)
香港真光中學 (上年6科14分佔66%)
聖保祿中學

band1尾
聖公會鄧肇堅中學 (上年6科14分佔56.7%)

band2尾
香港鄧鏡波書院 (推算今年6科14分佔28.13%)
鄧肇堅維多利亞官立中學 (推算今年6科14分佔27%)
何東中學 (推算今年6科14分佔20.5%)

band3中
佛教黃鳳翎中學 (推算今年6科14分佔13.13%)
孔聖堂中學 (推算今年6科14分佔11.25%)

band3尾
玫瑰崗學校 (推算今年6科14分佔7.5%)

以上資料只供參考.
原帖由 buddiesboyd 於 11-4-11 10:11 PM 發表
but I want to ask 波仔' is band 2 or 1 ? Which rank belong to band 2 and which rank is band 3 ?

thank you pmamylee yrs information!

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 11-4-12 06:18 發表
灣仔區分析
(2009)
灣仔區既英中大都係第一階段已經收夠14分既學生, 除咗瑪利曼, 華仁同鄧肇堅. 鄧肇堅屬band1尾(上年14分佔56.7%), 有位剩都唔出奇. 瑪利曼上年會考14分佔81%, 考生130人, 人均優良率係5.01. 本地升 ...

所謂第幾組別的中學,定義其實言人人殊。khmama 以會考五科分數來定義學校組別,是其中一種分法,不過,可能係最多人用嘅一種。但係喺新高中學制下,可能參考性有待再驗證。

其他嘅有用入大學率、學校對外比賽獎項、學校增值指數、和接收咗幾多百份比來自第一組別的小六學生等等。

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

今年英文卷真係好深,Compre 1出咗一篇Readers' Digest 的文章,好多仔見到已經驚咗。中文就比上次考試淺咗少少,不過都係深,因為上次考試中文好深。普遍兩科好有起碼半班人唔合格。

而Maths, GSI 及GSII 就比較淺,好多仔都好高分。

聽聞前年有些家長寫信返學校,話D仔攞住將成績表搵唔到學校,因為英文唔合格,D仔真係好大壓力......

原帖由 pmamylee 於 11-4-8 10:46 發表
我聽聞有d班同學講,話老師同佢地講,今次的英文卷全級有成2/3人唔合格.......

不過平心而論,上到六年級,d野係深左,功課亦多左好多,
但係test paper同exam paper的程度唔係特別深,但係唔會淺得去邊....

每次的測驗考 ...

今次英文卷好似話加番分,有d仔加到成5至6分,由唔合格變番合格......有d仔由grade c升番上grade b,咁個成績表見人時唔使咁肉酸......

其實我唔知係咪有直屬中學的小學(好似德望,瑪利諾神父,聖家......)d卷都會出深d,等d叻仔另女降grade,佢地張成績表唔夠靚就唔夠競爭能力同出面d叻仔叻女爭d超級名校.....反正中學部都會收番佢地,咁d叻仔叻女唔敢有'外務之心'......

咁band2仔女就最慘,佢地降grade,隨時變唔合格,張成績表咁肉酸,好多學校都唔收....

唔係全港中學都知自己間小學係mug程度,見到c同d,好多中學都唔睇,連人地個門檻都入唔到.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 12:35 AM 發表
今年英文卷真係好深,Compre 1出咗一篇Readers' Digest 的文章,好多仔見到已經驚咗。中文就比上次考試淺咗少少,不過都係深,因為上次考試中文好深。普遍兩科好有起碼半班人唔合格。

而Maths, GSI 及GSII 就比較淺,好多仔都 ...

無聽亞仔講話會加分,但是派晒卷、改晒分,重可以加分?

原帖由 pmamylee 於 11-4-13 06:24 發表
今次英文卷好似話加番分,有d仔加到成5至6分,由唔合格變番合格......有d仔由grade c升番上grade b,咁個成績表見人時唔使咁肉酸......

其實我唔知係咪有直屬中學的小學(好似德望,瑪利諾神父,聖家......)d卷都會出深d, ...

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 23:54 發表

但係未派成績表喎,即係未最後定案啦!
Best wish,

我聽阿仔講,佢班係英文老師逐個叫出去睇番一次自己個分數,唔係份卷,係唔係個個有分加就真係唔知......
不過其它班又真係聽到有同學話加左成5至6分.....

其實星期五晚家長聚會不妨問下老師.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-13 11:54 PM 發表

回覆 1# pmamylee 的文章

原來係咁! 咁應該我個囝無分加 !
明天家長日,有D緊張,老師會唔會講個仔屬於Band幾?

唔知係咪好次第一次咁,寫左個banding係張字條上.....

不過最新統一派位學額已公佈,灣仔區的band1英中,包括皇x同鄧x堅比起上年都少左好多位......

要填成30間咁多都唔知點填

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-14 10:58 PM 發表
原來係咁! 咁應該我個囝無分加 !
明天家長日,有D緊張,老師會唔會講個仔屬於Band幾?

唔知道有幾多學生加在調整分數後由不合格變為合格。
阿囝那一班,在派卷後都很多同學上訴(佢地叫做追分)英文、數學、Science都有同學上訴。
同班同學的英文追分結果係由加零分到超過10分都有。
唔知上訴後是否由同一名改卷老師覆核試卷

頭痛唔知點填點揀校 又唔知老師會否給個別同學意見

原帖由 pmamylee 於 11-4-14 06:18 發表
我聽阿仔講,佢班係英文老師逐個叫出去睇番一次自己個分數,唔係份卷,係唔係個個有分加就真係唔知......
不過其它班又真係聽到有同學話加左成5至6分.....

其實星期五晚家長聚會不妨問下老師.....

...

其實學校的透明度一向唔高,阿仔唯有自求多福

不過以我所知每科考試試卷是由一個老師改全級的,咁加分是否由一個老師評核真是不知,我想不如大家在今晚的聚會提出問問老師....

原帖由 elhihihi 於 11-4-15 09:55 AM 發表
唔知道有幾多學生加在調整分數後由不合格變為合格。
阿囝那一班,在派卷後都很多同學上訴(佢地叫做追分)英文、數學、Science都有同學上訴。
同班同學的英文追分結果係由加零分到超過10分都有。
唔知上訴後是否由同一名 ...

原來真的係有分加,亞仔今日話佢個班最高加6分,老師話差不多人人有分加。好彩亞仔都有份。

30間學校點填, SJC, 鄧鏡波, 跟往應該填邊間???      

原帖由 pmamylee 於 11-4-15 12:36 發表
其實學校的透明度一向唔高,阿仔唯有自求多福

不過以我所知每科考試試卷是由一個老師改全級的,咁加分是否由一個老師評核真是不知,我想不如大家在今晚的聚會提出問問老師....

...

醒目開學勳章

有冇媽咪俾個仔喺六年班仲唱歌詠團?
校際音樂節期間係咪校內要考試?
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-6-21 23:00 發表
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。 ...

其實佔用小朋友的時間不多,不會影響考試。如果小朋友喜歡唱歌,不妨讓他參加。
但如果搭校巴,練習當天就無得搭。

六年級的2次呈分試是在12月及3月尾,唔會影响校際音樂節...
上堂一星期兩次,放學後,大概1時50分至2時放學....
六年級choir每年都有奬,所以miss poon都好重視...
至於對升中,miss poon話明入choir會加分.....
所以如果要選課外活動,入choir算是佔時間少,
其他的球類活動佔的操練時間仲多......

原帖由 Derdad 於 11-6-21 11:00 PM 發表
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。 ...

回復 3# Derdad 的帖子

其實都不要太擔心, 主要是視乎小朋友的情況, 好多Band 1學生, 除了管弦樂團, 重有參加校隊。

當初我同你一樣,十五十六,想過唔比佢參加校隊及管弦樂團,後來亞仔答應我會比心機讀書,成績不會退步,我才答應佢。

Choir 唔會佔太多時間, 建議你個仔參加。

建議你個Choir

原帖由 pmamylee 於 11-6-22 09:45 發表
六年級的2次呈分試是在12月及3月尾,唔會影响校際音樂節...
六年級choir每年都有奬,所以miss poon都好重視...
至於對升中,miss poon話明入choir會加分.....
所以如果 ...

不過今年撞正運動會同一日,阿仔只可以比賽後返運動會,無得報比賽項目,但佢同部份合唱團的同學要求做 helper 參與活動,老師都安排得到。

阿仔做了5年合唱團 member,我都唔知 原來有分加。

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 11-6-22 09:45 發表
所以如果 ...

但出年首屆全日制,放下午兩點半,仲唱埋歌嘅話....
阿仔話今年呈分試考得唔好,結果自己冇選到Choir
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題