用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

3    0    0    0

回復 1# flsmama 的帖子

有甚麼事指教?

請問想交談什麼內容?

原帖由 flsmama 於 11-1-13 03:51 AM 發表

Hihi,

你地有無填埋自行第二選擇呢? or wait for 大抽獎....

係自行收生階段通常都會取錄最優秀的一群,如果阿仔唔係band1頭,被取錄的機會基本是好微......

所以如果選了自己中學作第一選擇,第二選擇一定要好過自己間中學,至於是否放棄第二選擇好個人,有d人會一心一意,不過個人認為自行收生應該進取些......

反正阿仔都不是band1頭,都是平常心,陪太子讀書......

回復 1# pmamylee 的帖子

pmamylee,

請問band 1頭是否每班的1-5名? 需要面試嗎? 是否都要最後才知道學校已收呢? 而報了自行的2nd choice, 學校會否知悉呢? 謝謝

請問band 1頭是否每班的1-5名? 我估係啦!!!!

自行收生取錄與否都一定要等埋統一派位結果出,所以如果自行1st choice選聖若瑟,大抽獎又放聖若瑟第一位,根本唔會知自己阿仔係邊個階段被收......

至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度.......

不過我聽聞,有個別班係收表時,老師會問阿仔是否放st jo college係第一位....不過這只是'道聽途說'

如果妳阿仔係band1,唔理係唔係band1頭,而妳又淨係想阿仔入番st jo college,咁就唔好遞第二間學校,就算自行唔收,到統一派位時都一定會收番,如果妳遞了第二間學校,如果收左,咁妳就入唔番自己中學,所以我話自行第二選一定要好過自己間中學......就算入唔番自己中學都唔會可惜

Dear Pmamylee,

小兒是 Band 2. 希望你可以比D意見我, 煩緊第二選擇是否填埋, 如果填有咪選擇?
Or I should wait for大抽獎呢? 因為統一派位大概有99位留比自己小學.
謝謝

回復 2# pmamylee 的帖子

pmamylee,

謝謝妳詳細的回覆, 請問是否老師話俾妳知囝囝屬band幾呢?  班又沒有名次, 還是看平均分?  另外, 請問第一round是否需面試?  叩門有什樣需要? 筆試+面試?  有否需要特別準備?  thanks a lot!!!

回復 2# kittydam 的帖子

小兒是 Band 2. 希望你可以比D意見我, 煩緊第二選擇是否填埋, 如果填有咪選擇?

咁要看看妳兒子是否band2頭,因為band2頭都有好大機會係統一派位時入番st jo,除非個隨機number好唔靚.....

我唔知妳個第二選是指自行收生抑或統一派位?
係自行收生階段,如果妳好想係統一派位時入番st jo,咁妳就唔好博d band1 尾或band2學校,要睇妳自己的心意啦......

pmamylee,

請問六年級平均分大約幾多分才算Band 1生呢?

回復 1# ThanThan2000 的帖子

每年學生的質素唔同,試卷深淺唔同,所以唔可以話要有幾多平均分就代表band幾......
係考完第一次呈分試,在六年級上學期,大約十一月左右會有一次家長聚會,到時老師就會話俾妳聽阿仔個banding,咁妳咪知大約自己個仔係mug野位置.....
都係個句,如果阿仔唔係標青,但係叫band1,又好想入番自己中學,咁係自行收生階段咪淨係選自己中學,無謂心多....
反而個d band2仔最慘,唔知博間band1尾英中還是博番自己間中學......

Pmamylee,

謝謝你的解答,明白了!

回復 4# plus00minus 的帖子

係考完第一次呈分試後,在六年級上學期,大約11月左右,老師會話俾妳聽阿仔個banding,不過呢個只是第一次呈分試個標準,唔代表妳係統一派位個banding....

第二次的家長會會係遞交統一派位報名表前舉行,因第二次的家長會阿仔己經考完哂三個呈分試,咁大局己定,所以妳就可以根據老師話俾妳聽個banding選學校...

至於叩門有mug要求,我自己都想知.......

Dear Pmamaylee,

點知自己阿仔是否Band 2頭呢? 老師無提頭 or 尾 wor.

但是已小兒的成績, 請問有無機會考 ~ 聖公會鄧肇堅中學or 中華基金中學呢?

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 11-1-19 09:29 發表
請問band 1頭是否每班的1-5名? 我估係啦!!!!

自行收生階段有54個額,過往經驗好似每班頭五名都順利入到,但試過前年有幾個全級頭廿名嘅仔考到皇仁,令到名次較後嘅都有機會喺自行收生階段都入到

至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度.......

好似話教育局喺收哂申請表後好會有個copy俾番被申請嘅學校喎,學校方面應該知你揀咗佢擺係邊

不過我聽聞,有個別班係收表時,老師會問阿仔是否放st jo college係第一位....不過這只是'道聽途說'

通常咁問法有兩個原因:
陰謀論嘅原因,係佢哋驚Band 1 頭嘅仔有外騖之心;若果你唔擺SJC 1st Choice 而結果唔中嘅話,就算你幾叻,都冇得食回頭草(近年就試過啦);

善意啲嘅原因,就係唔想妳個仔因為填錯表,或者用錯策略而入唔到SJC。呢個應該係大部份班主任嘅想法。

其實聽日(1月23日) SJC 開放日,大家可以去問吓新嚟嘅校長多啲問題呢!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

"至於學校基本上唔會知妳放佢間中學係1st or 2nd choice,因為最後個聯係keep係自己度......."

我留意到2 條紙的編號有所不同, 如果學校夠仔細, 班主任可以mark 低兩組編號才派給d 仔, d仔交回後, 再看看自己紀錄, 就可以清楚知道誰選第一, 誰不選第一囉.

醒目開學勳章

我留意到2 條紙的編號有所不同, 如果學校夠仔細, 班主任可以mark 低兩組編號才派給d 仔, d仔交回後, 再看看自己紀錄, 就可以清楚知道誰選第一, 誰不選第一囉.

學生收到的兩份「中一自行分配學位申請表」,分別印有「選校次序1」和「選校次序2」。「選校次序1」代表學生的第一選擇,而「選校次序2」則為其第二選擇。

為了識別學生的選校次序,每份「中一自行分配學位申請表」均具獨有的申請編號。教育局會將學生的選校次序和學校的正取及備取學生名單配對。如學生申請的兩所中學均取錄該生,會按學生的選校次序分配學位,即學生會獲派其第一選擇。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

20 Feb 家長會

六年級成績表已派, 請問20/2當天老師會說些什麼?

家長日班主任竟然缺席,揾個subject teacher黎講,問佢個仔d野,mug都唔多清楚,因為佢只係教一科,淨係攞番張好似係幼稚園的自我評估表,咁都得.....

似乎老師真是極'體諒'六年級家長心情,家長mug都唔知,咪可以放鬆d啦!!!哈哈哈!!!!!!!

原帖由 julietta 於 11-1-26 09:55 AM 發表
六年級成績表已派, 請問20/2當天老師會說些什麼?
‹ 上一主題|下一主題