用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現階段自行是否應該揀D全部IN晒既學校呢? ...
go

現階段自行是否應該揀D全部IN晒既學校呢? [複製鏈接]

IF 要博&跳BAND博的話, 是否應該揀D全部IN晒既學校呢? 同埋成積既%無咁高既來博呢??
   0    0    0    0

版主

好多band 1頭的學校唔係個個in,甚至冇interview,純睇成績收 就算話個個in都係呃你,呢類實有2nd in,即係有得2nd in 既先真正有機會.相反band 2 既好多都會話明全in.
同埋我都想知依家有邊間係唔以成績佔大份,band 3除外

跳BAND讀書小朋友壓力很大的,要考慮清楚呀
原帖由 多利是 於 11-1-13 00:12 發表
IF 要博&跳BAND博的話, 是否應該揀D全部IN晒既學校呢? 同埋成積既%無咁高既來博呢??

我琴晚6過沙田宣道會鄭榮芝, 成積佔45%, band 2學校, 有英文班, 寫係會in晒所有學生, 你可以考慮下

另琴日講北區縮班,唔知會否導致沙田區既學校競爭較大, 係未應該盡量唔選沙田區呢?

回復 1# 多利是 的帖子

不是個個家長想小朋友山長水遠去沙田上學的.好似沙循咁 , 要上山就真係好少喇 . 除非近 MTR 另當別請論 .問題是呢的沙田區中學真的好過自己讀開或出入開的區好 ??

而好多中學校長都知, band 2 生,是好難有小組面試給他們去搶分 .去表現

故在 interview 分數 , 如拆出多項比重 . 拉上補下的原則 , band 2 生未嘗不是一條剎出一條路來 . 所以知己知彼 , 仔細參閱一些中學 interview 的比重 , 勝卷在握好過 .

過去 一周 , 有 2 間中學的校長, 曾過話過去 2 年在自行收生中  ,  沙田比重仍很高企 的 , 是 2:8 . 原因顯然而見, 是其他區成績超好的 BAND ONE 學生 , 仍以自己校網為第一選 , 只是尾尾擔心不能成功入心儀英中的  . 退而求其次 , 想在其他校網搶灘 , 如沙田區 . 不過呢區仍有很多企在 BAND ONE 前那群 , 是呢區英中為首選 . 不是外界的朋友認為 , 成績好的 10個 8 個揀別區的中學  . 相倨信如有的頂多是沙田勁出名的 2, 3 間小學而已 . 咁多好英中 , 何須出去 ?  

而中學校長回應家長提問時, 都說只會放多一些學額在他區而已 , 給他區的家長去選擇而已. 在自行時, 揀學生都會看成績先的 .  說到影響相信是有的.  相信大部分集中在介附 BAND ONE 尾的英中 , 收取學生的質素反而更全面.

‹ 上一主題|下一主題