用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人放棄自行收生
go

有無人放棄自行收生

因我小朋友老師話佢係b2尾, 但佢平均分都有B, 想去一此好D學校好似無咩機會 又無獎如果放棄會否好sign

原帖由 lmc2005 於 11-1-10 19:30 發表
因我小朋友老師話佢係b2尾, 但佢平均分都有B, 想去一此好D學校好似無咩機會 又無獎如果放棄會否好sign

唔試就一定無機會, 無理由放棄

除非較早前直資取錄咗,而家長又去註冊咗就會放棄自行~如果唔係,當然唔好放棄自行啦~~
原帖由 lmc2005 於 11-1-10 19:30 發表

一張唔駛錢買嘅六合彩飛你要唔要?

有得搏,點解吾搏?

放棄?吾好傻啦!甘多學校比妳選擇,總有一間適合的!

點都要博一博,給小朋友多一個機會

講個事實你聽,上年我有個朋友都是你的想法唔去報自行,因為他的仔成績不好b3的,後來我跟她說就算他入b3學校都要自己選間學風好的學校,好過抽獎時入了打架的學校.他的仔現在讀了自行的學校讀得好開心,成績都好左.我的朋友跟我說好在當時沒有放氣自行.

唔使錢既, 點解唔試? 如有得面試, 又當取個經驗.
我仔當年直資收左, 我都叫佢去自行既學校面試, 當取經驗.....

机會人人都有, 机會來的時后為何不用/爭取?
每個 BANDING 都有好的學校....

我(自己)認為還要比個信息 - 小朋友凡事無論机會%如何... 最重要是努力過/爭取過/試過(參與的過程都好重要)........

加上收吾收大家都吾知... 點解要放棄机會...

無可能放棄,好過等搞珠!
b2尾,一定要選b2學校,機會好大。
唔好搏B1。

老師都係話你知你個仔嘅水平係邊姐, 唔係叫你放棄丫嘛。

快快趣去研究吓揀邊間啦,Jan 24前要交form嫁喇