用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

請問個老師是什麼年紀 ?

天時咁凍+一年級, 就算做錯d咩, 最多咪罰企, 小息冇得玩 etc, 都無理由冇得食飯 …我接受唔到囉 (真係好肉痛呀)!

一定要追究.

一定要追究,
Iis impossible for kid.
If princple can not handle, pls call EB.
And request the teacher say sorry.

醒目開學勳章

原帖由 sampapa 於 11-1-11 11:24 發表
一定要追究,
Iis impossible for kid.
If princple can not handle, pls call EB.
And request the teacher say sorry.

我本人都覺得個老師有d過分, 不過對小朋友未嘗唔係好事, 可能佢已後會學乖巧左.
如果連呢d事都投訴到教育局, 又真係老師要 say sorry, 已後小朋友仲會唔會尊重老師?? 小朋友本身又係咪無錯呢? 佢睇大人點處理, 將來佢又會有樣學樣, 下下投訴, 又係咪家長想見到呢?

玩吓粉筆就罰無午飯食,如再犯一d再嚴重小小,有可能要罰做50吓掌上壓,依間係唔係少年警校嚟!

最重要係要同學校頃下, 防止同類情況出現 !

醒目開學勳章

有冇攪錯呀!!

從小朋友角度(尤其係一年級), 他可能只是好奇才玩粉筆. 老師應該係用引導方式, 而不是懲罰.

而家d學校, 間間都話自己好先進, 好開放, 但實際上比以前既年代更加嚴厲, 對小朋友要求極高, 錯小小都係十惡不赦, 老師唔識處理之餘, 更下下兇d家長.

雖然我覺得過份, 但冇必要投訴個老師囉.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kikiboy 於 11-1-11 15:34 發表
雖然我覺得過份, 但冇必要投訴個老師囉.

咁如果老師覺得佢無錯呢  (呢度都有家長覺得佢無錯啦 )

投訴只係後話, 現在要搞清楚老師/校方對呢種處理方法的意見 & 以後會點做....

原帖由 heiheimum 於 11-1-11 13:50 發表
從小朋友角度(尤其係一年級), 他可能只是好奇才玩粉筆. 老師應該係用引導方式, 而不是懲罰.

而家d學校, 間間都話自己好先進, 好開放, 但實際上比以前既年代更加嚴厲, 對小朋友要求極高, 錯小小都係十惡不赦, 老師唔 ...
一年級咁細,做錯事應該罰,但罰得5分鐘食飯就枉為人師,妳試吓叫個老師自己5分鐘食飯得唔得??

宜加d老師好醒麻~ 唔會體罰, 會玩精神, 耐性同時間....
叫你企出去吹風你都死la.....

上星期六, 我係馬鞍山的一間茶餐廳八到一個中學女老師同屋企人講自己個班有兩個難教嘅女仔.....
個女老師一味係咁話佢地d衰野...
最後佢講左句: dd女仔, 恨不得有人絞大佢地個肚, 唔好話我黑心, 咁佢地至知衰...我對dd學生冇乜抱負, 所以我唔會理佢地..."

哈哈!! 我當堂O咀....原來老師就係咁...
原來好學生至可以番學受老師尊重, 唔聽話個d 恨不得佢地衰到貼地, 老師唔係要教好學生嘅咩~??

我諗佢教個間學校應該係band 3, 教得band 3應該有心理準備點教, 就算教唔到佢地成才, 都盡力教佢地學好....

有冇老師可以發表吓意見呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題