用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 記憶班好唔好?
go

記憶班好唔好? [複製鏈接]

想比仔仔讀記憶班,有無人學過?可否分享一下?會否對讀書真係有幫助?

謝謝!
   0    0    0    1

市面有不同的記憶班, 家長所指的是那一種?

小朋友幾大?

原帖由 hatfield 於 11-1-10 12:16 發表
市面有不同的記憶班, 家長所指的是那一種?

小朋友幾大?

謝謝你回覆!
我小朋友5 yrs , 我想看看有沒有一些適合小兒ge課程。

5歲小朋友我只知道一路學中文字一路學記憶法, 唔知係咪妳心目中果種, 如果係, 妳可以試吓創憶學坊或者文字城堡。

hatfield,

謝謝!我先看看你介紹這兩所中心先。
其實我都唔知道應該比仔仔學咩記憶法好,所以咪上嚟問吓大家意見!我比仔仔學記憶法係希望對佢讀書有幫助嫁。

原帖由 hatfield 於 11-1-10 19:24 發表
5歲小朋友我只知道一路學中文字一路學記憶法, 唔知係咪妳心目中果種, 如果係, 妳可以試吓創憶學坊或者文字城堡。

hatfield,

你好!我覺得好似創憶學坊啱我d, 我打電話去問過但時間真係好難夾,要認真度度時間。你小朋友有否去過上堂,你有無咩 comment ?
謝謝!

我小朋友上過創憶學坊, 佢好鍾意, 中文字又記得好耐, 唔會轉頭就忘記, 當然唔會百份百記得, 但常用常見的都記得到。

依家佢上小學停了, 但有時佢見到新字, 都識用方法去記, 幫佢温中默無想像中辛苦。

原帖由 hatfield 於 11-1-11 13:46 發表
我小朋友上過創憶學坊, 佢好鍾意, 中文字又記得好耐, 唔會轉頭就忘記, 當然唔會百份百記得, 但常用常見的都記得到。

依家佢上小學停了, 但有時佢見到新字, 都識用方法去記, 幫佢温中默無想像中辛苦。 ...

多謝分享!創憶學坊都唔係有好多時間比我揀,我諗都幾多人讀,等我盡量安排吓先!
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題