用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 你地棵大岩桐種成點呀...?
go

你地棵大岩桐種成點呀...? [複製鏈接]

呢幾日太凍, 佢已經接近死亡邊緣.... 點算好?
   0    0    0    0

唔好意思,我想問老師係比花苗(有葉)定係種子?如是種子是什麼樣子?因我沒有苗,又看不到種子。。。種了幾天,什麼也沒有。。。
謝謝你們幫忙

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6)

係派花苗啊...你收到個棵有幾片葉仔的小植物就係花苗啦.

醒目開學勳章

回復 1# Step_C 的帖子

幸好, 我果棵都仲識長大, 我見幾塊葉比上星期長大了少少.

我是沒有任何葉的。真的要問問了。謝謝。
Btw,我上網介紹要保持20 ~ 25. c 我諗一定要放於室內較暖地方才生長:)

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6)

照計冇理由冇葉既喎.應該派果時都有幾塊葉仔架,會唔會攞番屋企既途中整跌左呀,因為我見佢D根好短既咋,我返到屋企之後即刻都換左大盆啦.
可能我放響房,夜晚有開暖風機啦,所以D葉都大左少少啦,但係好似大得唔算快囉.
http://era-central.blogspot.com/

簽名被屏蔽

天氣實在太凍喇,根本唔合適棵植物生長!

回復 2# joys 的帖子

我果棵第3日已死了, 應該係凍死了.  我之後在花墟買番d花苖再種過($10), 任何時間都放室內, 間中放在陽光下, 現在都健在.

I am not sure is dead or not.

Got 2 leaves in the beginning, until now, nothing change, still 2 leaves with same size.

照計種左咁多日, 都應該會多一兩塊葉, 我而家果棵都有兩點青綠色出左來, 應該再生緊兩塊葉, 你試下放在室內溫暖的地方, 唔駛成日淋水, 我就兩日先淋一次, 同埋唔好淋到d葉, 間中放在陽光下, 但不要暴曬.

I guess is dead and will bug another one. Thanks for your sharing. This time, I will follow your way to see it works or not.

I guess ours is dead too.

我嗰棵因為姐姐放咗喺室外個花架,第二朝已經俾風吹乾咗!我前一排响花墟買唔到,你哋見到响邊間有得賣?

我在花墟的頭幾間舖買的(近繽紛花店), 花苖係放在門口的, 寫住係大岩桐, 10元咁樣的, 只得幾塊葉仔的, 我買果時都仲有好多下, 應該有得買的.

原帖由 celesta 於 11-2-14 00:24 發表
我嗰棵因為姐姐放咗喺室外個花架,第二朝已經俾風吹乾咗!我前一排响花墟買唔到,你哋見到响邊間有得賣?

原帖由 GraceLui 於 11-2-14 12:33 發表
我在花墟的頭幾間舖買的(近繽紛花店), 花苖係放在門口的, 寫住係大岩桐, 10元咁樣的, 只得幾塊葉仔的, 我買果時都仲有好多下, 應該有得買的.

Thank you!!
‹ 上一主題|下一主題