用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行&大抽獎
樓主: Sandra0711
go

自行&大抽獎 [複製鏈接]

哦 !  你上網 check 吓(該校的班級結構)以下深水涉Band 1 中學中一有幾多班, 大約每班乘 35 人就接近 該區 Band 1 學額的總數。

寶血會上智英文書院
中華基督教會銘賢書院
長沙灣天主教英文中學
聖母玫瑰書院
香港四邑商工總會黃姍紀念中學
滙基書院

區內Band 1 生約 1,100-1,200 人左右

原帖由 littleyan10 於 11-1-14 10:38 發表
ricetaster,
       我是深水埗區的.我想問從哪裡得知區內有多少band 1位 ,同埋band 1學生呢?謝謝.

梁式芝是band 1 尾.

同意, 是由2010-11 年開始升 Band 1 英中

我兒子是band1尾bank2頭,葵青区的選陳兆民有機會嗎? 是否選全完機會大些呢?

ricetaster

你好!
我女兒就讀沙田圍呂明才小學,昨天見家長,老師話佢成績係Band 1,試區內任何一間絕對無問題包括呂中及曾肇添,我再問佢區外我想試協恩,老師又話可以試,因為有兩個機會,但老公就屬意沙田以上兩間,但係我就想試協恩同呂中,因呂中有聯繫。如何是好呢!
註:成績表評語非常好,優點又有幾個。
lmy

請給予置評

請問可否對以下3間中學比些意見

九龍城嘉諾撒聖家書院 vs 將軍澳基督教宣道會宣基中學 vs 東區嘉諾撒書院

回復 45# cherry媽咪 的帖子

我贊成你老公嘅想法, 報協恩真係變砲灰, 如果你全班首五名就可能有小小機會, 你所謂嘅聯系太普通和關係疏, 要相同宗教, 母親係舊生就差唔多。  你想想在九龍區頂級女校除了 DGS, St.Mary 和 MCS 之後 已經數到上智和協恩, 你不如問吓那位隨口嗡嘅老師, 近幾年有無本校畢業生入過協恩, 有的話再問佢那位師姐之前嘅校內成績。

Sorry !  Duplicate

Sorry, duplicate

Thank you!
lmy

Hi Ricetaster,

小女就讀黃大仙區幾好既小學, 50% band 1學生。兩次呈分試分別考4X及3X/190人。曾取品行獎及有堆服獎。操行期期都是A-.

自行準備第一)聖傑靈女子中學 第二)順利天主教中學。

請問有機會嗎?

ricetaster ..TK YOU SO MUCH...

回復 51# bik1229 的帖子

兩所學校都配合你囡囡嘅 Banding, 好正路, 先後排位都問題, 起碼有interview, 得唔得就睇臨表現, 依最就要操定面試了。

Dear Ricetaster,

Thank you very for your prompt reply.  Hope she will try her best.:

咁我又想問問,如小女平均名次為全級頭15名以內,全班10名內。

自行選協恩機會大嗎?? 如果唔選協恩又有沒有其他band 1好選擇?? 何明華會督屬band 1 頭/中/尾??

另外,培道屬於band 1尾定band 2呢?

還有...還有,伊利沙伯 / 何文田官中 / 賽馬會官中 - 3間有無話邊間好D,banding 係咪都一樣?? band 1 Sec?? 如果小學係同呢3間聯繫,咁自行係咪唔好選呢3間比較好??

sorry for so many questions here.

回復 55# March 的帖子

你可唔可以先提供是那所小學及全級人數 和在那一區居住, 如果唔方便可pm比我。

Thanks ricetaster,

我女小五下學期名次係 - 6/36, 14/131 而小上上學期就係6/36, 13/130.

至於學校名已經pm 咗你, 萬分感謝.

ricetaster:

我想pm你,可以嗎?thx

回復 58# sally314 的帖子

你想問北區選校問題 ?  見大家都係北區人, pm 我喇!

原帖由 ricetaster 於 11-1-17 20:16 發表
你想問北區選校問題 ?  見大家都係北區人, pm 我喇!

Dear ricetaster,

我也是北區媽咪,我都想 pm 向你請教,可以嗎?
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題