用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 很難決定,懇請宣小家長幫忙
go

很難決定,懇請宣小家長幫忙 [複製鏈接]

各位宣小家長,恕我冒昧,想請問有無家長當年是考到宣小及德望而又放棄了德望入讀宣小呢?如有,想請問放棄德望的原因,謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 小天使kiki 於 11-1-9 23:39 發表
各位宣小家長,恕我冒昧,想請問有無家長當年是考到宣小及德望而又放棄了德望入讀宣小呢?如有,想請問放棄德望的原因,謝謝!

首先要考慮下入宣小的原因,放棄德望的原因!!

回覆 2# 小天使kiki 的文章

其實每位家長考慮的原因,各自因應情況而有所不同,首先最緊要了解自己的步處和選擇。

如果唔想要經歷升中選校,德望就是不異之選,因為是直資,小學可直升中學。但是,唔希望中學讀直資,德望所在的校網,又唔及宣小的九龍塘(K3)網,咁多好的官津學校選擇(每年因應學位需求,如K3網的中學不足,更會有沙田區的學校可選)。此外,近年宣小學生升中派位成績十分理想,有較大的選校彈性,可選直資(St Paul Co-ed, DGS, DBS)及官津(協恩,華英,黃笏南)。

其實我比較了很耐,除宗教同男女校之別外,好多嘢都差不多,所以我揀了一個對我最重要的point~英文,請問六年後邊間學校出來嘅英文會勁d?

原帖由 小天使kiki 於 11-1-10 19:17 發表
其實我比較了很耐,除宗教同男女校之別外,好多嘢都差不多,所以我揀了一個對我最重要的point~英文,請問六年後邊間學校出來嘅英文會勁d?

答你問題前,想提一提Good Hope應是直屬,而非像男女拔般的一條龍,入到 Good Hope 後,仍不能鬆懈,否則並不保證能升上她的中學。

我相信無人可以給你一個客觀比較,得出誰的英語較強。最終要看每位小朋友。宣小用閱讀為本的校本課程,高年級教國際音標,有利孩子自發閱讀和學習,取得很好的英語水平。 Good Hope 的 General Studies 是用英語教,而宣小只是 Science 部份用英語,到初中時,Good Hope 的學生對較多的學術詞彙會有所認識。因此英文誰強一些,也可能視乎你所用的標準。

宣小畢業生受許多英中歡迎,是因宣小對比其他小學,包括英文小學,宣小的中英數都有很高的水平,而非單強一或兩科主科。

Thank you chichipapa

但而家讀咗宣小後諗法有無改變?

回復 1# 小天使kiki 的帖子

我就是放棄了GH 的其中一個, 當年我都好想阿女入GH, 一心諗住一條龍唔駛煩, 而當時囡囡只係GH waiting, 後來GH有offer, 我都交了部份留位費, 但我在交留位費時有一些經歷, 又見過其校長, 再徵詢過一些經常跟小學校長/老師有聯繫的教育界人士, 他們都建議我選宣小, 其中一個最重要原因是宣小老師有愛心同熱誠, 再加上咁多年我見GH實在大多負面新聞, 又search了GH過去一些有關校政的報導,各方面都令我對GH信心開始動搖, 就連我認識的有位朋友她在GH畢業, 都經常單打這學校, 衡量過後, 我覺得即使GH有更佳的升學保障, 我最終都選擇了宣小
或者咁, 我比你幾個考慮因素,再作決定

1)有直屬中學對你來說是否重要, 例如有沒有妹妹跟尾
2)小朋友運動方面有否有天份, 例如她游泳好叻, 又打算在這方面發展, 咁GH這方面的確有優勢
3)假設你小朋友真的直上中學,你就要看看其學費是否可負擔其後咁多年至畢業,因為GH中學學費唔平

以上希望可以幫到你

sisimama, 好多謝你比咗保貴嘅意見,其實我嘅方向係想再考津小插班,因有妹妹跟尾,學費暫時是可以應付,但當細妺讀埋就好吃力,我呀女運動方面唔叻,反而音樂好d, 我想問如我大前提想英文好d, 咁你覺得宣小可以拍得上德望嗎?真實除咗英文,我各方面都鍾意宣小多d,但無奈我覺得英文最重要,雖然宣小各方面都平均d.

回復 1# 小天使kiki 的帖子

我有朋友囡囡讀緊 GH 小一, 我睇過佢英文工作紙, 暫時是教快過宣小, 不過宣小都好快就教番了

我覺得邊間英文教得好 d, 我覺得不在於學校教快或教慢, 教深 d 或教慢 d, 我覺得要在於個位小朋友吸唔吸收到, 如果一"味" 教得快, 小朋友係追得好辛苦的, 教得深既學校, 對於這位小朋友來說, 是無益處, 反而教得慢, 可以給他時間慢慢吸收

相反, 如果個小朋友跟本英文底子好, 教得快, 無形中, 對於他來說, 係進步快一點

我同意 sisimama 所講 :
)有直屬中學對你來說是否重要, 例如有沒有妹妹跟尾
2)小朋友運動方面有否有天份, 例如她游泳好叻, 又打算在這方面發展, 咁GH這方面的確有優勢
3)假設你小朋友真的直上中學,你就要看看其學費是否可負擔其後咁多年至畢業,因為GH中學學費唔平

在這方面考慮, 仲實際呢

p.s. 我聽我朋友說, GH 的老師不是太有愛心, 她也發生了一些事不開心的事, 令她當時對 GH 不是太喜歡, 當然她囡囡只是剛剛小一, 又不能一竹蒿打一船人, 可能只是她不好彩呢

教育王國以外之相冊連結已被刪除

根據小學概覽資料,GH同宣小都是以中文為教學語言, 如果你要強調英文, 不妨考慮以英文為教學語言的津貼/私立小學
原帖由 小天使kiki 於 11-1-14 00:30 發表
sisimama, 好多謝你比咗保貴嘅意見,其實我嘅方向係想再考津小插班,因有妹妹跟尾,學費暫時是可以應付,但當細妺讀埋就好吃力,我呀女運動方面唔叻,反而音樂好d, 我想問如我大前提想英文好d, 咁你覺得宣小可以拍得上德望嗎?真實 ...

我知,但考唔到嘛
‹ 上一主題|下一主題