用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 原來咁早要交雜費買校服!真係需要買2套校服嗎? ...
樓主: littlecook
go

原來咁早要交雜費買校服!真係需要買2套校服嗎? [複製鏈接]

大家好,我是新来的我家囡囡也是2011K1的08。12细B,前几日也都收到通知说交杂费,也在校服和运动服是各买一套还是两套

i just called the kinder.
on this Sat we must pay $1000+$250.

for uniform, if we don't order this Sat, then we can only order in Aug when school starts. HOWEVER, they said kids must need to wear uniform on the 1st day. which means we MUST hv to order this Sat.

for snack fee, if we don't pay this Sat, then we can pay in Aug, but in Aug, our kids can't get the snack from school until Sept.

personally, i don't like their arrangement.

Sounds harsh to the parents...I got the letter too, but still juggling on whether to attend this school or not...

如果未confirm,為hold位,你咪唔好買校服住囉~ 遲d仲有openday 俾小朋友試堂,or 問下學校幾時係買校服dead line

我仔仔去年都考到K1, 去年3月份才交費+訂校服, 做了校服及運動服各一套。

但7月份有另一間學校收, 最後沒有讀金巴倫, 交了的費用退回了茶點費﹑電腦堂費及什費, 但學費及書費不可退, 書可取回(雖然至今仍沒退回), 希望幫到大家!

我相信係今年太多人報名, 仲有好多人 waiting, 所以學校要早 d 收 $ 等 d 家長早 d 決定讀/唔讀, 等 waiting o個 d 有個機會.  我上年交 $ o個陣都未決定, 咪買住一套校服先, 唔俾茶點費住, 不過阿仔而家都讀得好開心

我相信係今年太多人報名, 仲有好多人 waiting, 所以學校要早 d 收 $ 等 d 家長早 d 決定讀/唔讀, 等 waiting o個 d 有個機會.  我上年交 $ o個陣都未決定, 咪買住一套校服先, 唔俾茶點費住, 不過阿仔而家都讀得好開心

if i don't buy uniform this Sat, do i need to bring my kid?

我打電話問過, 佢話唔買校服可以不用親身到校, 將什費等支票及回郵信封寄去學校就可以了.

原帖由 c-wong 於 11-1-20 13:40 發表
if i don't buy uniform this Sat, do i need to bring my kid?

其實帶佢地返去mainly都係度下校服size (standard既 XS、S、M、L) 冇乜意思,自已都可以judge到,不過,如果可能既話,咪帶小朋友返去玩下囉。 等佢有個concept都好呀 (雖然仲有成大半年,個七月個talk又會recall佢個memory嘛)

有試堂? 請問幾時? 要自己打去報名定係學校通知我哋?

原帖由 oct07-mama 於 11-1-18 12:19 發表
如果未confirm,為hold位,你咪唔好買校服住囉~ 遲d仲有openday 俾小朋友試堂,or 問下學校幾時係買校服dead line

請問有無媽咪知道95-100CM 應該著咩碼?

原帖由 oct07-mama 於 11-1-20 15:57 發表

其實帶佢地返去mainly都係度下校服size (standard既 XS、S、M、L) 冇乜意思,自已都可以judge到,不過,如果可能既話,咪帶小朋友返去玩下囉。 等佢有個concept都好呀 (雖然仲有成大半年,個七月個talk又會recall佢個memory ...

我個女個100cm高32磅著M size

原帖由 tikhimma 於 11-1-20 16:44 發表
有試堂? 請問幾時? 要自己打去報名定係學校通知我哋?

所謂試當,係臨番學前一兩個星期,學校有個TALK(羅埋校服),有普通話老師同英文老師,O係唔同時間,入去唔同班房聽故事,玩遊戲!

請問打過去學校問的媽咪,可否CONFIRM 多次,1/22 係咪可以只俾 (1) 一套校服 + (2) ? (3)和(4) 都可以唔使俾住? 如唔俾住,開學前俾唔俾補返? 會唔會令小朋友開學時少咗D 野?

1) 夏季校服兩套+外套 $840
2) 書包餐具結250
3) 茶點費 (6個月) $1800
4) 雜費1000

回復 35# tikhimma 的帖子

must need to pay #4.
i will just pay #4 today.
for #3, we can pay in Aug, but then our kids can only have snacks provided by school the next mth (i.e. Sep)

回復 35# tikhimma 的帖子

校服 收 $840
我上佢個學校網站,
170X2 / 190X2 / 55X1  (都唔洗840蚊)

條數點黎GA ?

The school website hasn't been updated for years!

原帖由 070803 於 11-1-24 14:20 發表
校服 收 $840
我上佢個學校網站,
170X2 / 190X2 / 55X1  (都唔洗840蚊)

條數點黎GA ?

我舊年買左幫twins買左3套校服(女),運動服連書包茶具,後來轉左讀另一間學校,所以仲未開封,如有興趣可以平讓.
Twins 媽咪

我個女都係11年度學生

我覺得佢地套運動服D質地好差,好易"WEA".
我都係自己預備茶點,校服我都唔記得買左一套定兩套.唔知可唔可以打番學校話要一套呢.
另外書會唔會同YORK用的一樣?
‹ 上一主題|下一主題