用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 ...
樓主: anteater
go

三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 [複製鏈接]

原帖由 yinghung1234 於 11-1-19 09:57 發表
有時家長 label 了有學券 = 淺, 英文不夠好 , 正如 Jacky 所言 , 又好又有學劵的學校真正爭崩頭 , 祟真, 民生, 培正, 創價, 宣道, 協恩, 聖公會, 聖保羅堂幼稚園......

其實家長是否先思考幼兒教育著重的是甚麼呢.  ...

呢d幼稚園一定爭崩頭la...祟真, 民生, 培正呢d有學卷又可以升名中小學喎,不過到中小學貴呢~~~

我覺得學校有冇辦學卷係取決於間學校想唔想幫家長減輕負擔, 做到有教無類.  因為如果要有學卷, 間學校要做多好多野, 對於好似SC個D, 佢地可能覺得入讀既都係有錢人, 佢地唔怕收唔夠生, 唔需要去做D咁既野.  所以我覺得SC會有"你冇錢就唔好黎讀既心態".   但係好似PC咁, 佢地都係唔怕收唔夠學生, 但係佢地仍然希望幫家長減輕負擔, 做到有教無類, 所以佢地都有學卷.

回復 42# yellowriver01 的帖子

有學卷的學校係要跟隨正苦使用母語教學, 課程亦有一定的標準去依循.  無用學卷的學校就可以按自己的意思使用不同的語言去教學, 如英文普通話等等, 課程亦較flexible.

所以就有坊間認為無學卷的學校課程較深..

依你所見, 我估你都係揀有學卷"有教無類"的學校?

睇完討論, 更加覺得有無學卷學校家長質素一樣無保證.

"有教無類"為中國傳統智慧, 人地讀有學卷KG, 有咩好笑?

回復 44# w_y 的帖子

Totally agreed

基本上, 我認同政府對幼稚園的指引, 幼稚園課程如果同一個小朋友的生活同語境脫節, 基本上納稅人的錢同倒落海一樣, 為了小朋友有個好的學習環境幼稚園可以用好多資源去谷成積, 同埋用嚴格方式選學生, 自然效果會好. 幼稚園教育是比小朋友慢慢開始認識社會, 與不同的人相處溝通, 是社會化的第一步.

20年後出來工作, 你想僱主會在意你子女讀那間幼稚園?
基本上,正常都唔會寫幼稚園讀邊間. 點解個applicant明明係香港讀書但中文程度咁嘅?我係僱主我會請個工作態度好定係英文好掂但做事唔踢唔做嘅人?大家想遠一點就知道要點培育個小朋友.

good topics

大家千萬唔好唔會我會笑啲讀有學卷學校的人, 我自己都有報啲收學卷的學校.  只係覺得用收唔收學卷就決定間學校係咪"有教無類"好似表面咗啲啫...

呢個題目好吸引,睇完左我個觀點係:只要啱個小朋友性格又係屋企附近既幼稚園,我都會報吓試吓. !反正有冇學卷其實根本就唔影響學校教學質素.我自己心中既幾間學校都係屋企附近,最緊要方便.

我都覺得近係最緊要
其次睇下間kinder岩唔岩自己個小朋友同埋target咩小學,
跟住再依自己能力去揀有學卷定冇學卷

回復 5# alowe 的帖子

I can't agree anymore

回復 35# yinghung1234 的帖子

民生係有學卷的學校, 而又有net teacher, 因為轉了新校長, 而新校長係like請net teacher, 因為之前在一間冇學卷而又出名的英普kg做校長, 可到民生wet site 看看教師表, 所以有學卷的學校質素未必係差,小兒讀$4500pn, 有net teacher , 也是出名的英普kg, 有幸民生收了他, 家庭月入6位數子, 也會選擇民生, 因為係出名龍校.

另外唔記得講, PC 係收學卷的幼稚園, 可惜小女9月出世, 間間都有INTERVIEW的機會, 唯獨呢間連見面的CHANCE都唔俾, 講明唔收細B, 所以一啲都唔覺得呢間係間有教無類的學校! :;pppp:

原帖由 EggEgg08 於 11-1-8 17:16 發表
冇學卷的幼稚園都唔代表一定深或英文好的,冇學卷純粹係間學校唔想受教署咁多規管啫,千奇唔好simply畫個等號冇學卷=深、英文好,真係要深入了解間學校先好。 ...

讚好

回覆 14# yellowriver01 的文章

PC means which school?

醒目開學勳章

我寧願揀無學劵而學習環境好d嘅比我小朋友, 因為呢d地方, 入得去讀, 家庭背景一般都比村校好, 對小朋友投放資源都多好多,  我之前帶我小朋友去in 村校, 無錯, 老師同教職員我印象都好好, 又小班教學 (因為根本收唔足, 全年招生), 但等interview時, 見到有新移民響學校大大聲用粗口鬧仔, 我自問真係冇膽量為左學費平而送我小朋友入讀

什麼良心教育有教無類之類, 我唔會存有天真幻想, 我理得佢有學券定無學券, 對我黎講,  最緊要係小朋友讀得開心, 家長放心交小朋友比學校就係我理想學校 !

醒目開學勳章

我咪又係有報有學卷既 ..
係等in 時見盡d 大6細佬有幾乖 ...
我唔夠膽比我個小朋友同呢d細佬做同學lor...

我真係怕我個小朋友係果間學校讀唔夠2日返黎xyz 我呀 ...  

原帖由 牛精仔 於 11-1-26 09:50 發表
我寧願揀無學劵而學習環境好d嘅比我小朋友, 因為呢d地方, 入得去讀, 家庭背景一般都比村校好, 對小朋友投放資源都多好多,  我之前帶我小朋友去in 村校, 無錯, 老師同教職員我印象都好好, 又小班教學 (因為根本收唔足 ...

原帖由 zoesychan 於 11-1-26 20:45 發表
我咪又係有報有學卷既 ..
係等in 時見盡d 大6細佬有幾乖 ...
我唔夠膽比我個小朋友同呢d細佬做同學lor...

我真係怕我個小朋友係果間學校讀唔夠2日返黎xyz 我呀 ...  

...

我都有報一間村校做後備,又係全年招生o個d....
我去in時等得唔耐,冇見到d大6人.....我記得interview當日(sat下午),9成都係老人家帶黎,好少係父母帶個小朋友黎in,但in其他4間學校都只係見父母帶黎既(就算平日in都係由父母帶)
當時我感覺....報呢間學校d父母唔多理d小朋友,好似唔太著緊小朋友讀書既野....
不過....又可能人地真係請唔到假la.....
但我都希望個仔d同學既父母係著緊佢地讀書既.....

回復 1# ho_yan2406 的帖子

有邊個父母唔緊張自己子女吖!係識唔識同有無時間啫,村校多基層父母,學識唔高,手停口停,無辨法啦!
‹ 上一主題|下一主題