用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 自小不給小朋友看電視,長大後會否反過來變電視迷? ...
go

自小不給小朋友看電視,長大後會否反過來變電視迷? [複製鏈接]

自小不給小朋友看電視,長大後會否反過來變電視迷?

我家沒裝電視,所以絕少機會看電視節目,但突然有以上擔憂,大家有何看法?

Re: 自小不給小朋友看電視,長大後會否反過來變電視迷?

我家都只有個十四吋電視,都只係睇新聞呀、資訊性節目,但我大囡一見開電視或係第二到睇到電視開
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

會呀! 會呀! 個人就係我啦.  
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我諗完全不給小朋友看電視似乎不太好.
2歲之前還可以,但是當小朋友漸長,識多了,就要開始給他看電視.
不過一定要家長過濾過什麼節目才讓他看及伴他一起看.

I also want to know ?

我都想知,因我個女得七個幾月,但係好鐘意睇,我吾比佢睇佢就"裝",但我每日都比bb vcd佢睇,只係大人節目吾比佢睇!
My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

一直都有給兒子每天看1小時左右VCD,他一直都看得目不轉睛。

現搬了屋兩個月,家中沒再裝新電視,只在探望家人時才給他看VCD,他“居然”每次最多看5-10鐘便跑開,情願東摸西看也不肯坐在電視機前。另一次甚至坐在電視前獨自玩玩具,只是間中看一眼便再繼續玩,好像對看電視興趣不大,不知是否已習慣了不看電視呢?

我常覺得小朋友一定喜歡看電視的,所以有點奇怪,有沒有家長有類似經驗?

twokidsmum,
咁神奇? 佢幾大呀?
你話佢之前可以睇到一小時vcd, 當時佢又幾大個?
因為我個女至多可以睇半小時 to 45mins jar!
My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

我個女自小都有俾vcd佢睇,但2歲至4歲時,家中沒有裝電視.只看vcd.佢好細歲幾已可以坐係度睇完一套幻想曲,toy story....佢只識睇英文版.跟住有番電視,佢會睇sesame street..pingu..點虫虫等兒童節目.從來吾睇亞洲兒童台.佢睇國語版(大陸台)比卡超同數碼暴龍..香港版小魔女同洛克人.有人話,如果吾俾佢地接觸番現實,會好難同人溝通.聽過有個case,小朋友當左童話中的人物是真的.內心世界好單純同變左有問題..所有野都要有限度.禁止只會反效果.

我個仔當時每日睇1小時VCD是1歲至1歲半嘅事, 係2-3隻VCD加起來1小時, 仲要分開睇, 所以係有1小時, 有時會多D.

其實現在我是因為PLASMA不斷降價, 又看得不多, 女兒上全日幼兒園, 兒子明年初又要上學, 我和先生又很晚才下班, 所以沒有太大意慾買吧了!

但想來想去總有點不妥當....

moondream3003 寫道:
會呀! 會呀! 個人就係我啦.  

我都係呀 :  :

以前除左岩佢既vcd,時事節目之外,好少開電視,而家個仔3歲lu,反而開多少少,不過佢一D都吾恨睇(除非個畫面有車),類似超人打怪獸既卡通,我仔要off tv,我吾知幾開心。如果培養好佢有健康既興趣,我吾信"自小不給小朋友看電視,長大後會變電視迷"。

我個仔同tt2001個一樣, 我連vcd都好少比佢睇,但佢一d都吾恨睇, daddy 話開,佢就問明幾點off, 仲尊制過我. 就算去親戚家,佢都寧願玩, 我都吾信"自小不給小朋友看電視,長大後會變電視迷", 因為我都係一個好少睇電視嘅家庭長大,我對睇電視也無素求。反正唔睇電視都有好多野玩,其他途徑可得到資訊和知識, 不如留番d時間講下故事,傾下計仲實際  

哦!可能我個仔就係無睇電視習慣,所以無乜興趣。反觀我大女,自小都有睇D電視,現在一見到電視眼都唔轉!!等我再留意多一段時間.

其實有時我都想睇,好似最近嘅新聞透視就睇唔到嘞!
‹ 上一主題|下一主題