用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區揀緊小學既入黎傾吓計...
go

中西區揀緊小學既入黎傾吓計... [複製鏈接]

官立:
般咸道官立小學
李陞小學

津貼:
天主教總堂區學校

中西區聖安多尼學校
香港潮商學校
英皇書院同學會小學
英皇書院同學會小學第二校
聖公會呂明才紀念小學(上午及全日)
聖公會呂明才紀念小學(下午)
聖公會聖馬太小學
聖公會基恩小學
聖公會聖彼得小學(上午)
聖公會聖彼得小學(下午)
嘉諾撒聖心學校
新會商會學校
聖安多尼學校
聖嘉祿學校
聖士提反女子中學附屬小學

私立:
救恩學校
嘉諾撒聖心學校私立部
聖嘉勒小學
聖類斯中學(小學部)

直資:
聖保羅書院小學

4    0    0    0

其中頂頭大熱官津:

聖公會聖彼得小學(上午)
聖公會聖彼得小學(下午)
聖士提反女子中學附屬小學
嘉諾撒聖心學校

大熱:
般咸道官立小學
中西區聖安多尼學校
聖公會基恩小學

次熱官津:

英皇書院同學會小學
英皇書院同學會小學第二校
聖公會呂明才紀念小學(上午及全日)
聖公會呂明才紀念小學(下午)
聖安多尼學校

中西區升中 派位統計2008/2009:

聖彼得上下午班:
band 1 = 28% (52人) / band 2 =29% (53人)

基恩:
band 1 = 28% (27人) / band 2 = 19% (19人)

英皇同學二校:
band 1 =22% (21人) / band 2 = 27% (25人)

中西區聖安多尼:
band 1 = 22% (22人) / band 2 = 28% (27人)

聖安多尼:
band 1 =21% (18人) / band 2 =45% (38人)

呂明才上下午班:
band 1 = 20% (50人) / band 2 =16% (42人)

1) band 1生:
    男生:
    聖若瑟、英皇、 皇仁、華仁
    女生:
    英華女校、聖士提反女子、庇理羅士、聖保祿、
    瑪利曼、 瑪利諾

2) band 2生 ( 少數唔好彩band 1生至會跌落二線英中):
    男生:
    聖類斯、聖保羅(直資)
    女生:
    聖嘉勒、大坑真光、嘉諾撒聖方濟各

3) 男女校:
    高主教、聖公會鄧肇堅、聖公會呂明才

由於中西區英中學位多於band 1生, 所以band 2生都好大機會入英中, 但係只限入band 1尾/band2頭二線英中. 如果只求入英中,男生首選聖類斯機會好大;而女生就差d,間間都只得幾個位。

*** 多謝升中派位中的 BK Mami 提供***

聯繫中、小學:
在於在中一統一派位階段,扣除重讀生學位及自行分配學位後,可為聯繫小學保留的餘下中一學位:分別為最多25%。

e.g.:

學位 total 有: 120

重讀生學位:  8

自行分配學位: 20

聯小學位(max: 25%): 23

大抽獎派位: 69 .

有錯請指點.

小學與中學有聯繫, 有23個聯繫位. 唔不代表只要考獲平均23 級名次之內就能入讀,  即係中學雖然預留咗23個學位比小學(幾間聯小一齊分) . 同時聯繫學位都要攪珠的,只是中學必定有23 個學位俾聯繫小學.

啱啱睇完般小校刊, 上年約有 60% 入到 band 1, 10個男生入英皇, 成績都唔錯。

直屬中、小學:

在中一統一派位階段,扣除重讀生學位及自行分配學位後,可為直屬小學保留的餘下中一學位:分別為最多85%。

e.g.:

小學位(max: 85%): 78

大抽獎派位: 14

學生多數屬 band 1 - 2 組別:

除非連繫中學同時取錄咗校網 band 3 組別既學生,否則學生必須係屬於 band 1 & 2 ,並以其中學為乙部首選先有機留學位。

有錯請指點.

中西區得 St. Louis , St. Stphen's girl, St. cat and Sacred Heart 係. Sacred Heart 有私校, 津小會唔會好難收得足返上中學?

請問天主教總堂區學校如何?總堂區好D定呂明才好D 啊?

雖然內容好全面,但其實以目前而言,我會先希望幫小朋友選擇一間合適的小學入讀,至于將來既中學就要睇小朋友既學業成績同家長既協助.

當然,以net 11既官津同資助等等而言,有好多好選擇...
- 兩間聖安多尼
- 兩間英皇同學會書院
- 般官小
- 聖彼德上下午
- 基恩
- 呂明才上下午及全日

次選既選擇...
- 聖馬太
- 聖嘉祿
- 天主教總堂區
- 李陞

當然如果入到首選熱門既就最好啦,但我之前上過uncle-dos網站詢問,次選既亦不容忽視.

就以聖馬太/聖嘉祿為例,我之前既老細同佢既仔仔就係就分別就讀呢兩間次選小學而成績很好的,他們對這兩間學校既評語亦好好,只不過係被人忽略咗啫.佢個仔仔都升咗入King"s上大學,黎梗會去英國讀書tim.

我想net 11既校網,基本上都係唔錯既,但唯一既係佢地唔係英小...

呂明才都有好多 fans, 自行額通常都 full. 天總上 2 年自行只收到3 幾個學位, 自己衡量啦.

原帖由 AthenaCheng 於 11-1-8 00:25 發表

唔.....but 先揀咗熱門, 唔得先再叩冷門既好學校, 相信亦並唔難入.

of coz, 好認同你所講只要有好老師, 唔 hit 既學校都會出狀元, 但學額不足殺校危機呢個亦係事實....所以都要小心選擇   

原帖由 gor_gor 於 11-1-8 10:47 發表
雖然內容好全面,但其實以目前而言,我會先希望幫小朋友選擇一間合適的小學入讀,至于將來既中學就要睇小朋友既學業成績同家長既協助.

當然,以net 11既官津同資助等等而言,有好多好選擇...
- 兩間聖安多尼
- 兩間英皇 ...

唔係英小唔緊要, 最緊要 net. 11 多英中.. 只要保持band 2 內成績就掂.

原帖由 gor_gor 於 11-1-8 10:47 發表
我想net 11既校網,基本上都係唔錯既,但唯一既係佢地唔係英小.....

都唔係架 中西區大多數英中都有直屬小學呀 直屬位就話band2都好大機會 唔係直屬既話就爭好遠啦

原帖由 artroboy 於 11-1-10 11:29 發表
唔係英小唔緊要, 最緊要 net. 11 多英中.. 只要保持band 2 內成績就掂.

聖心如果唔係讀聖心小學就唔使諗啦 大抽獎只有2個位放左出來 其餘全部收聖心小學呀 連自行都係只收自己小學添

原帖由 artroboy 於 11-1-7 13:15 發表
直屬中、小學:

在中一統一派位階段,扣除重讀生學位及自行分配學位後,可為直屬小學保留的餘下中一學位:分別為最多85%。

e.g.:

聯小學http://adex.baby-ki ...

回復 5# artroboy 的帖子

當然呂明才會係比天總熱門啦,但聽聞天總都投放咗好多資源,今年小一,佢地開咗一條international stream既小一班,唔知又會唔會好呢?

St. Louis 唔係比哂 小學, 以往年計有多於45% 留比區內官津小, 隔離間聖安多尼特別多.

St. Jo 留約 25 -30% 收外校 band 1 生 .
RC 今年小六聽講只收回 約 60% 小學, 反而收唔少 SH 女. (有錯請指出)
Paul boy 往年亦有約20 % 收外來生
King's 收哂各官津直私等band 1生

so band 2 仔係 net. 11 升英中較其他區多機會了.

不過 net . 11 for 女仔就差少少, 英華, 聖反等名津真係好搶

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-10 12:44 發表
都唔係架 中西區大多數英中都有直屬小學呀 直屬位就話band2都好大機會 唔係直屬既話就爭好遠啦

佢有津小 + 私小,個額飽和都好正常.

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-10 12:54 發表
聖心如果唔係讀聖心小學就唔使諗啦 大抽獎只有2個位放左出來 其餘全部收聖心小學呀 連自行都係只收自己小學添

咁香港邊個NET最啱女仔呢?

原帖由 AthenaCheng 於 11-1-8 00:25 發表

呂明才好好多, 呂明才每年自行收滿人, 女生升中派位又唔錯 (佢網站有登), 但總堂只收得十個八個, 係今年情況好D, 邊間較好, 你自己揀啦.

醒目開學勳章

但天總既教學質素同埋老師愛心程度不要奢望太高....
管理學生品行方面稍遜

呂才與它相比,當然前者優勝

縱使天總與同等級同區的新會商會,來年度已經收左13個學生~據聞除電子白板(天總也有)外,某些課堂用I Pad學習~論愛心及學生品行成績,天總與新會商會,本人認為後者高之以愛心見稱行之

不過論傳統中西區有名~當然以基恩~為高~
(個人意見而已)

一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

真係有好多學校都未聽過, 例如 : 聖加祿, 聖馬加太等, e區男仔真係競爭真係好大.

‹ 上一主題|下一主題