用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教 : 直資(培橋)北角
go

請指教 : 直資(培橋)北角 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有沒有BK 媽咪, 有仔女讀此間?? 校風怎樣????
謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章

有無媽咪住附近, 知道學生行為好唔好, 校風怎樣????

如果你有好些的選擇, 建議你可以選擇好些的, 但好些的選擇不選擇你, 那我覺得他是一間可接受的後備, 好多升不了回直屬中學的孤兒仔女去讀, 校風近年已有改進, 但當然總有些比較差, 其實好睇你小朋友本人.

醒目開學勳章

回復 3# 11gk 的帖子

11qk
那是否 BAND 3 頭??? 有無其他知道可告知

北角蘇淅應該屬於band 2 中至尾, 又不算是band 3, 成績好的會編去英文班, 我知道他們希望能轉回英中, 當然能否亦不是話說那麼簡單, 學生方向面我自己覺得他們真的不算壞有啲仲幾斯文, 但我又真的見過有好幾個食煙和講粗口的, 所以只能好老土的說 ( 間間學校都會有好學生和壞份子, 當然我諗band 1會少些吧!)

醒目開學勳章

Thank you.

不過我可以說給你知就是其實蘇淅對學生的求要是嚴謹的.

由來以往蘇浙都係寶馬山「名校」,你話佢有無改善,我唔敢講無,不過如果有得揀建議都係揀過第二間,再者我真係唔明點解咁多學校唔洗學費,反而要俾學費讀呢類學校?

無論咩學校都好,從來都唔會有一間學校話自己校規唔嚴,包括模範、聖路琦。

醒目開學勳章

有沒有其他BK媽咪仔女讀蘇浙, 告知情況?????

點解要讀蘇浙?重要比錢?
信我呢間我好清楚,以前屬半津貼,辦學有較大自主權,但係成績校風麻麻,所以近年學生不足,早幾年可以自辦全費英文班,校內有半津貼學生(政府派),有直資生,你認為好唔好呢?
好多學校好揀。

版主

我有個舊同事係呢間做,佢話有得選就唔好選,小學都仲勉強,但中學就

醒目開學勳章

謝謝各位意見  

這樣請問北角培橋校風好唔好呢?

原帖由 Martin媽咪 於 11-1-12 17:32 發表
謝謝各位意見  

這樣請問北角培橋校風好唔好呢?

北角寶馬山培橋校風唔錯,不過成績又唔係特別好,又要收錢,點解唔等派唔到好位果時先去報呢?

有FD係蘇浙畢業, 校好麻麻!
因自行都有首選中學, 所以都打算在統一乙部時才選培僑做第二/三志願! 到時甲部填唔填埋培僑好!? 另請問培僑多收什麼組別學生?

醒目開學勳章

回復 14# power1883 的帖子

power1883,
因為仔仔成績是BAND2尾-BAND3頭, 很大機會入到BAND 3學校, 所以想在自行時博一博, 找一些校風唔錯學校博一博, 我係南區, 你有無意見那一間

原帖由 Martin媽咪 於 11-1-13 13:25 發表
power1883,
因為仔仔成績是BAND2尾-BAND3頭, 很大機會入到BAND 3學校, 所以想在自行時博一博, 找一些校風唔錯學校博一博, 我係南區, 你有無意見那一間 ...

講真培橋校風真係好好,我係附近學校做過幾年,除左要交費,真係好放心讀,應該係band2中。呢個山頭,無邊間好,聖貞德話就話band2,近年校風都差好多,其餘幾間都勁差。
南區小學校,好難選,灣仔、西區一帶都係band1多,如果成績係band中至尾,入到band1都辛苦,建議你自行同電腦派都選band2頭,東區較多2、3學校。
band2頭又校風好:劉永生、培橋、李潤田、鄧鏡波
band2中校風較差:聖貞德、顯理、小西灣福建
其它2尾同3分別不大,因為學生不足,好多3級學生去左2級尾學校讀。

我囝都係B2-B3, 張振興, 李潤田, 維官那間較好!

醒目開學勳章

回復 17# power1883 的帖子

power 1883,
我很想仔仔入培橋, 但培橋是派位直資, 我是南區, 我如果想大D機會入,
1. 是否在自行選首選???
2. 在中央派位, 甲項仍是選首選???
3. 乙項只可選回南區30間?????

另外想知有沒有扣門位?????

原帖由 Martin媽咪 於 11-1-13 14:49 發表
power 1883,
我很想仔仔入培橋, 但培橋是派位直資, 我是南區, 我如果想大D機會入,
1. 是否在自行選首選???
2. 在中央派位, 甲項仍是選首選???
3. 乙項只可選回南區30間?????

另外想知有沒有扣門位????? ...

你的策略正確!間間都有扣門位,問題只係多或小,記得留番自行收生的回條,到時扣門比培僑睇,証明你好有誠意入佢學校,機會高D。

回覆 19# Martin媽咪 的文章

‹ 上一主題|下一主題