用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔德x狗期國際班....千簡萬簡的難燈盞 ...
go

黃埔德x狗期國際班....千簡萬簡的難燈盞 [複製鏈接]

大家好, 同囡囡左簡右簡, FINAL決定去左黃埔德X讀, 因朋友仔仔都係呢度讀過話好, 所以比我無比信心.
想問下.....小朋友返兩歲班喊既話, 老師一般會點處理既呢. 先問問大家既意見, 我再講返我地個情況.
謝.

0    0    0    0

冇人可發表一下嗎.

原帖由 klm402 於 11-1-6 13:07 發表
冇人可發表一下嗎.

我諗你既經驗唔方好

我囡囡今年9月已返兩歲班, 可能都會遇到你既問題. 請你遲d分享下你既情況.

通常小朋友喊,家長都唔在場…所以分享唔到…
但如果送小朋友返學時,小朋友已喊,老師通常都會照做"交收"將小朋友"拖"走,著家長快d離開…

先多謝你既回覆.
首先我講下我地個情況比大家睇下先.
囡囡係0811細B, 12月開始返兩歲班, 由於太遲搵學校既關係, 好多學校都FULL哂, 不過好好彩, FINAL都有3間幼稚園收我囡囡, 其中一間係黃埔幼稚園,學費約4千,  另外兩間係深水步幼稚園, 學費大慨千頭.
兩間學校背景都好唔同, 黃埔呢間SELL係國際學校, 入讀既小朋友大多係外國人, 校內全英語. 而深水步呢兩個就真係好平民既學校, 感覺係比較平實.
兩公婆思前想後確定比囡囡入讀黃埔呢間, 其實要做呢個決定真唔容易, 因我地住係荔枝角區, 車程遠又轉接, 不過基於想比囡囡較理想既學習條件, 而且有朋友囝囝讀過呢間話好, 所以就決定左呢間了.
其實收OFFER信到交留位費中間有D波折的, 事緣我明知未能按學校信內預定交留位費日期交費, 所以已先後幾次打電話同學校既副園長溝通, 對方都深明大義表示, 過期都係正常, 反正我只係要求PROSPONE幾日, 仲話月底交就OK了, 結果3日唔夠, 學校園長打電話來話因我未交留位費, 所以比唔返AM位我地, 要轉去PM, 我當然據理力爭, 表示已前後多次同副園長溝通, 而唔係我自己單方面決定的, 原來副園長RESIGN了, 而且冇留RECORD, 所以佢地唔知呢個CASE, 當時佢地仍堅持冇辦法, 我仲怪責佢地行政混亂, 當然, 佢地一慨否認呢D係佢地行政上既問題啦, 不過FINAL園長都覺得佢地要收返我囡囡讀AM, 所以我地就趕快去交費了.
12月囡囡返學既大日子到了, 整裝待發同C6,工人帶囡囡返學, 一直估計囡囡一定喊過不停, 結果喜出望外, 囡囡一到學校而直入學校, 第1,2日都冇喊, 接佢放學都唔見佢紅著眼仔, 心想應OK吧, 點知第3日開始, 一到學校門口就攬實唔放, 每日放學外藉老師機械式回應囡囡返學情況…….don’t worry, she is fine, just a little bit on & off crying, 心想老師可能趕緊照顧其他小朋友, 所以唔能詳細交待吧, 不過其實已開始感覺 老師好似對小朋友唔太care咁, 又同自己講, 可能自己多疑吧. 作為家長又點能夠要求老師好似自己咁一樣愛錫自己既小朋友呢.
有日係囡囡大比發現一大ta紅印, 同平時皮膚出紅點唔太似, 所以我已同工人講, 以後每次湊囡囡返學放學叫佢留意仲有冇類似既印.
直到有1日, 園長打電話比我, 話囡囡返學喊到唔收聲, 足足喊左半個小時, 而且皮膚起左1ta ta紅, 叫我地盡快湊囡囡去睇醫生, 我先生話都冇咁快, 20分鐘內到校, 老公見到囡囡喊咁耐同平時唔對路, 就幫囡囡除咁d衫, 囡囡就收聲了, 原來囡囡係太熱, 其實囡囡自少好少大喊, 而且喊好快就會收聲.
放工返到屋企, C6同我講話囡囡應該係太熱所以先咁喊, 仲叫我唔好同囡囡著太多衫, 冇耐, C6問我……….老婆, 你覺得呢間學校D老師同校長點, 我就答啦……un…………感覺佢地好似對小朋友唔係真係太有愛心囉, 不過又唔知係唔係自己多疑. 仲問C6點解咁問, C6話…….今日去湊囡囡, 校長明明見到我去湊佢的, 但冇同我講囡囡既情況不突止, 連一個招呼都冇打, 好怪咁囉. 呢次係我同C6第1次互換對學校既感覺.
學校既X*MAS PARTY到了, C6亦請左假陪囡囡一齊出席, 我以為囡囡會因為今次既X*MAS PARTY而愛上學校, 點知極端相反, 當日完全唔ENJOY之餘仲全程要痴住C6, 返到屋企, C6比左一條片我睇, 令我唔開心而且好嬲. 條片係老公拍的.
過程係學校X*MAS PARTY, 老師房內幫小朋友搞造型,  片內我囡自己攬住個公仔一個人企係角落頭喊到面紅哂, 兩位所謂老師唔好話安撫我囡囡, 就連一眼都望佢, 完全唔介意我囡係因咩事喊. 後來仲有另一個小朋友搶去囡囡手上既工仔, 老師全程冇望一眼, 只一心照顧班內既其他唔喊既小朋友, 睇到呢度好想喊, 自己一直以為對囡囡好好既安排, 原來如此, 呢日老師們明知所有家長係班房外有可能會裝到少少入面既情況都咁處理, 何況每日我地放低囡囡一人時情況肯定更甚.
同身邊既人去講呢件事, 大家都不約而同話可能只係我地兩個太緊張吧, 小朋友返學通常係咁. 當睇完條片之後, 大家既反廳係,,,,,有冇搞錯呀…真係望都唔望下….如果係夾親手指所以喊都冇人知0家啦….有冇搞錯呀…..
其實我地好明白, 學校有咁多學生, 老師可以完善照顧每個小朋友實在係無可能, 我亦唔係要求老師應該只照顧自己囡囡, 只係我有個好大既疑問, 囡囡係中途入班, 而且係全班入面最細, 情緒一定會比9月入學既學生波動, 老師其實係唔係要小心HANDLE呢, 而唔係只放我囡係角落頭由佢自生自滅既喊, 但呢條片同一直以來老師校長既表現比我地既感覺都係好表面的. 更提不上對小朋友有愛心.
放假過後, 我地冇再比囡囡返呢間了, 好好彩, 深水步呢間因為我地已交學費而仲可保留學位, 所以又一次爭擇過後幫囡囡去轉校. 今個星期一係囡囡第1日返呢間學校, 同期都有幾個同齡既BB入班, 而且放假過後好多小朋友又回到原本咁不停喊, 但湊放學時老師都主動同新入班家長交待返小朋友係校內既情況, 我地覺得好好, 而且我地偷望, 見到PLAY TIME時, 老師間唔中都會抱下我囡囡呵下佢.  未知以後如何, 不過現階段我同C6都覺得學校重視每一個小朋友, 老師有愛心, 感覺同黃埔0個間衰學校真好唔同.
可憐囡囡, 比第1次返學既陰影纏繞住, 依家一提返學就話唔好, 我真好心痛啊.
最奇怪係……每次係屋企….囡囡拎返起黃埔學校既HANDBOOK一定話唔要呀…NO呀…唔好呀….老師呀…小朋友…..比返佢問佢點解唔要呀…佢話唔要呀…仲定落地, 我同C6都覺得, 一定係學校入面發生過某樣野所以囡囡自有呢個反應同表現, 依家我兩個都慶幸幫囡囡轉校呢個決定……….
仲有……放假過後到今日已係第4日了, 學校冇打過電話來問點解囡囡冇返學…..真係奇怪, 我兩係雙職家長, 囡囡平日接送返學都係工人學校係知道的, 冇返到學學校都冇打來問一句原因……我真係未聽過學校對ABSENSE既學生會咁處理.
最後………..想同大家分享, 學校如何HARD SELL自己係國際, 硬件如何理想, 父母對校長老師既感覺完來係最真實的, 唔好以為呢種感覺係過份溺愛囝囡所出來既幻覺, 萬一有唔好既感覺, 父母就要盡快去作出判斷先係最重要呀.
仲有……..要大聲講 一句………..呢個學校真係不知所謂.

醒目開學勳章

我囝囝都係0811, 12月返N1, local班, 開頭個3日好鍾, 之後開始喊, 直到依家都係甘, 不過老師同校長都好好, 尋日見到校長抱住佢, 不過無去同佢講野, 自己上緊電腦, 我絕對讚同校長甘做, 因為理佢反而喊得總耐. 我好開心自己俾佢上呢間N1.

您好, klm402 ,等我都分享一下.
我囡囡9月細 b,9月中先開始返N 班, 但係我覺得我而家讀緊既學校安排得幾好,開始返既時候,大約有一個星期比囡囡適應,返短一d時間頭一兩天,囡囡在入門口時都有喊的,咁老師都好有耐性咁去氹囡囡,跟住就拖住囡囡入學校,返左大約4-5日學,囡囡已經無喊到啦~~問佢鐘唔鐘意返學,佢都表示鐘意.平時放學都係工人姐姐接放學,之前試過我有時間,去學校接放學,老師見到我,都立即同我講返囡囡既情況,同埋睇得出老師好關心學生,講得好詳細,因為試過囡囡有一日發燒,(當日係開生日會的)囡囡係當月生日的,老師都好緊張咁打電話給我,問我點解唔返學,我當時感覺好好,只係一日唔返學,已經會打電話畀家長,之後學校搞活動,我地同埋囡囡一齊返學校,囡囡都玩得好開心,同埋老師唔會只係掛住睇一兩個學生,都照顧得好全面.
所以睇到妳既分享,間學校真係有D過份,我囡囡之前都有黃埔德X既 offer,仲畀埋留位費的,後來因為有另一間更心儀既,而放棄左讀德x  ,我而家都好慶幸囡囡無讀到呢間.
希望妳囡囡轉左新學校,讀得開心啦~~

回復 5# klm402 的帖子

我睇完都覺得好心痛, 細路仔的感覺很直接, 唔會扮野, 而第一次返學就搞成咁, 全因為老師、學校所為。Absent 3日都無一個電話就更過份, 轉埋校佢地都唔知, 有無搞錯。

我阿女0911的, 一早已交了application form,  睇完你的case, 我諗我要重新計劃了!

順帶分享一下:

我朋友個女考入何文田維記k1, 一返學當然喊, 喊了幾日,
老師同我朋友講:"你女女日日都喊喎!"
我朋友問:"咁點算呀? 係唔係適應問題呀?"
老師說:"返學已幾天, 要適應架喇, 再唔適應, 就要轉校"

那時其實九月開學一星期都唔夠。

結果我朋友即刻幫阿女轉校, 轉校後佢個女雖然都有喊, 但好快, 已經唔再喊。

有愛心和無愛心的老師由此可見....

無錯,其實大家作為家長都明白老師一班有一個好兩個好,要全面分秒都照顧到班內每一個小朋友確係冇可能的,但今次呢間野老師既行為事實唔係理唔到,係選擇唔理,依家知道囡囡成個月入面既每日都係自己面對呢種冷皓既對待,身為媽咪既我竟然蒙然不知,感覺好難受,但佢唔想返學都從來冇樓計拒絕著校服,我覺得佢真係好乖好叻女。最諷刺既係,老師識係係手冊入面寫,dear parents, she is fine and sure she could be adjust soon, please encourage her more to go to school,我兩自問每日都努力幫小朋友去適應,但學校識得要求家長多鼓勵小朋友返學的同時,你地點樣對待新入學既小朋友呀。佢地打正旗號係國際班,標榜班內大多外藉小朋友,全英語, 佢地最care既其實只係呢d外藉小朋友, 所以對外藉既小朋友特別眷顧, 呢種情況係party當日亦都表露無遺.
冇選擇入讀呢間學校既家長, 恭喜你地, 為你地小朋友選擇左最正確的, 選擇左比小朋友入讀既家長, 請你地再三思一下我既情況, 會唔會同樣都將會發生係你地小朋友身上.
呢間學校, 唔止老師對小朋友(本地生)冇愛心, 連所謂校長既都係不知所謂的, 入讀前就sell到自己如何對小朋友同辦學有heart, 結果完全兩樣. 真係好失望.
依家囡囡轉左新既學校了, 老師有交帶而且有愛心, 不過每對囡囡提起返學, 佢都哂手擰頭say no, 朝早仲喊.....個心真極痛, 希望佢努力忘記之前唔好既experience, step by step enjoy佢既happy school life.

樓主: 希望新學校新嘅校園生活, 令你們和囡囡都有一個新開始, 開開心心過每一天, 你們要努力加油啊~

真好多謝大家既支持鼓勵, 希望囡囡快快adjust新既校園生活, 開開心心學習, 我就開心了.

o甘遲都重有位,估都估都乜事呢

因佢地點係黃埔, 唔係好似九龍塘咁熱門, 所以我唔覺得佢有位係因為本身學校唔好所以唔多人讀wor. 好似依家新轉既呢間, 都係同期申請而有位既學校, 好好啊, 老師有愛心而且有耐性. 所以我個人認為同遲左報名仲有位就係等於學校唔好冇人讀冇直接掛勾關係.

回復 5# klm402 的帖子

我睇完之後都眼濕濕, 為你難過.  但你也不要自責了, 祝福你囡囡盡快忘記不快的經歷, 日日返學開開心心!

原帖由 klm402 於 11-1-7 13:42 發表
因佢地點係黃埔, 唔係好似九龍塘咁熱門, 所以我唔覺得佢有位係因為本身學校唔好所以唔多人讀wor. 好似依家新轉既呢間, 都係同期申請而有位既學校, 好好啊, 老師有愛心而且有耐性. 所以我個人認為同遲左報名仲有位就 ...

x寶同威x都不當自己是村校,你試試問黃埔迦南現在有沒有位,附近Anfield學費很貴也不一定有位

原帖由 Cutemom0808 於 11-1-7 15:02 發表

x寶同威x都不當自己是村校,你試試問黃埔迦南現在有沒有位,附近Anfield學費很貴也不一定有位

呢一類本地式國際幼稚園非常牟利,非常sell自己學校係有幾多外籍老師,課程係全英語等等,但其實個d課程內部無監管,更加不受教育局管,d english teachers係無教育資格ga, 不過係請佢地返黎同小朋友講下英文, 不過而家d家長興一早比仔女學英文,所以呢類學校大受歡迎,無辨法.
所以我之前寧願比貴d讀真至既國際-anfield, 之後無唸佢一路讀國際所以出去考一條龍學校,而家學校雖然係中文幼稚園,課程淺d, 但有質數保證 , 又可直升其英小及英中,又平又好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

OH..... 你當佢係, 佢當你係

"德英文幼稚園"

oo, after u see this situation, i also want to cry, if that is my daughter, i think i must be very angry and heartbroken : <
add oil r, we all support u!!!

初為人母,好多時都唔知點簡先為之叫好,今次行錯左第一步,感覺好對唔住女女,不過呢個只係開始,作為父母要更堅強同決斷,今次唔好彩中好彩既係,轉校決定得快。而且新學校好好。我好感恩了。不過每想起曾將自己最錫既女女放係一個噤既境地,心仍作痛。

畢竟你地都及時轉校了,人向前望,囡囡有你倆的疼愛,好快唔記得不快事的了...放心
‹ 上一主題|下一主題