用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中/華英?
go

伊中/華英? [複製鏈接]

阿囡係油天讀,考3X/200(學校唔講實數),無乜公開特別獎,只係每年學校英文比賽都有頭三名,澳州大學嘅評估P4係credit (top 13%/全港參加P4生)P5係dist(top8%),剛考完KET score 100/100,P4上學期英文科名次1/200, 下學期8/200, 請問考邊間好呢?請比意見!
   1    0    0    0

兩間都差唔多, 但QES 自行收生只46個位, 比一般中學嘅54為少, 亦代表競爭 QES 競爭激烈。

有呢個成績, 當然選伊中啦~~

排名禁好, 點解唔揀St mary/ Heep Yuun?

去到全級三十幾就未必咁樂觀, 油天雖然成績好, 但咁排就明顯有博成份, 尤其是 St. Mary 有直屬小學, 自行收生得8 個位咋

原帖由 Yanamami 於 11-1-6 08:06 發表
排名禁好, 點解唔揀St mary/ Heep Yuun?

這兩間都是我心儀的好學校
純粹我個人感覺,聽完華英簡介會後添上多幾分好感。

多謝各位的意見!唔選協恩及St.Mary係我比較喜歡男女校,而且女校好似文科成績比較好又或要爭入理科班都難d,現階段唔肯定佢既興趣同能力,選男女校似乎比較平衡d。其實論成績伊中同華英都差不多,不過華英交通比較麻煩,但伊中係正旺角,lunch會唔會好易學壞?其實家住葵青區,都想博一博林護,但又好似太博,煩惱中!!!
p.s.其實華英真係唔錯 大女讀緊f.5,只係交通麻煩!

原帖由 ricetaster 於 11-1-6 09:14 發表
去到全級三十幾就未必咁樂觀, 油天雖然成績好, 但咁排就明顯有博成份, 尤其是 St. Mary 有直屬小學, 自行收生得8 個位咋

你鈎起我一個問題,以前聽人講,寧願響普通學校考頭幾名,都唔好去top學校排中間(當然樓主個女唔止中間),因為中學自行或者叩門,都只會見頭三名,係咪就係呢個意思呢﹖因為我會覺得,油天既30+,應該好過好多學校top 3啦,但你都話太摶。

樓主,如果係我,我會摶一間勁既,一間穩陣d既(即係qe呢類)。題外話,你囡d英文咁勁既﹖點train返黎架﹖

小兒成績屬於band 1,但學校不屬於名校。(嗰仔運動冇獎項,只有電腦、奧數、普通話有公開考試獎狀,學校合唱團比賽獎狀) 學校提議家長在第一輪要進取D
選喇沙,伊利沙伯中學,如果跟學校咁揀,會唔會太冒險,搵嗰仔嚟博。其實我想揀第一志願選伊利沙伯中學,第二志願選華英/迦密/旅港。但第一志願的學位名額又好少。嗰仔讀書和考試要跟貼住,不是自動自覺,
但是佢係迫到讀書,還取到好成績,每科都有九字頭,現在我非常煩惱,希望你能比D意見。

回復 1# aryee 的帖子

其實而家我煩緊都係點樣取得平衡,去名校(如果有幸的話)又怕追得辛苦,有朋友個仔係DBS讀,年年拉車邊升班,小學時家長還可以從旁協助,而佢都算合作,但上到中學真係幫佢唔倒,再者佢都唔想你幫,所以真係要靠佢自已。但如去中等學校,會唔會迫唔出佢嘅潛能呢?(如果佢有的話)。所以自行想揀林護(博一博),華英(有家姐),但兩間都誇區,如果fail哂,自行同抽獎要扣門的話,學校會點睇呢?我住葵青區,為林護轉區又捨得油尖旺區,人真係貪心
其實佢英文唔係話好叻,我覺佢有d考試運(只限英文),不過佢都鍾意睇英文故事書,每日放學回來唔做功課就睇咗書先。

如果小朋友係全級一至十名內, 最好係頭五名, 先報 La Salle 及 QES, 至於 華英及旅港就無問題。

就算你有得面試, 都要同 Band 1 中嘅 Band 1 比併, 部份重有學業以外特異功能! 因為唔係大抽獎, 所以無得博大巫。

原帖由 elisa 於 11-1-6 14:58 發表
小兒成績屬於band 1,但學校不屬於名校。(嗰仔運動冇獎項,只有電腦、奧數、普通話有公開考試獎狀,學校合唱團比賽獎狀) 學校提議家長在第一輪要進取D,
選喇沙,伊利沙伯中學,如果跟學校咁揀,會唔會太冒險,搵嗰仔嚟博。其實我想 ...

回復 10# dodo199906 的帖子

壓力要有, 但唔可以太大, 我自已認為做合適學校嘅中游成績學生, 好過做名校下游的一羣, 因為前者進可攻, 退可守。  後者(傳統名校)就幾慘, 因為好成績嘅好可能永遠都騎喺你頭, 無論你點努力都很難有大突破, 因為這些競爭者自小已被 train 做 superkid, 無論根底, 資源及自細嘅刻苦多元化訓練, 你都好難同佢哋鬥, 有時小朋友自己都幾 down !

伊中/華英

原帖由 dodo199906 於 11-1-5 23:08 發表
阿囡係油天讀,考3X/200(學校唔講實數),無乜公開特別獎,只係每年學校英文比賽都有頭三名,澳州大學嘅評估P4係credit (top 13%/全港參加P4生)P5係dist(top8%),剛考完KET score 100/100,P4上學期英文科名次1/200, 下學期8/2 ...

伊中自行收生只交小五已後成績及其它獎..我的囡囡上年小六考20幾/190 ,,,小五上學期考50幾, 下學期考30幾/190人 ,...沒有公開獎..只得piano 二級..都有得見..當日interview 我發現這間學校有很多不同地區的人來見..
他們是從750多人中選了240位約見..我想我的囡囡只是陪跑...但因為小學屬油尖旺區, 不是聯繫小學..大抽獎時就填了伊中..最後都入了..有些同學沒有得見都入了這間..所以只要是囡囡band 1 生..機會是均等..只是我的看法.

回復 2# ricetaster 的帖子

exactly 係我嘅想法,但作為家長係想比好既小朋友,希望環境同資源好d會有幫助,為什麽別人做到自已不能,是我沒有好好卉陪她嗎?有時會有d內疚 不過其實我都從無想過要入d頂級名校(當然佢嘅成績都差大節啦),所以都無安排d什麽補習,只係有學笛、劍擊同羽毛球(全係佢自已鍾意嘅),唉做家長真茅盾
長遠目標都係想入大學,唔一定要名校至入倒嘅 (阿Q想法),反而要比佢明白讀書的目的更重要,呢個係佢自動自覺的動力,大家一起努力吧!

回覆 2# mega_yi1 的文章

你好!請問囡囡喜歡伊中嗎?學習氣氛好嗎?午膳會外出嗎?

原帖由 mega_yi1 於 11-1-6 21:25 發表

伊中自行收生只交小五已後成績及其它獎..我的囡囡上年小六考20幾/190 ,,,小五上學期考50幾, 下學期考30幾/190人 ,...沒有公開獎..只得piano 二級..都有得見..當日interview 我發現這間學校有很多不同地區的人來見. ...

請問你小朋友係咪qe隔離果間小學﹖

回復 15# dodo199906 的帖子

囡囡頭一個月不習慣, 看她現在都喜歡伊中,.學習氣氛都OK,有很多同學會主動發問老師,午膳她和同學出外吃,這是她最開心的時侯.
小囡不是qe隔離果間小學

mega_yi1
請問你QES是否教完一課書後,便有小測﹑默書之類呢?
還是一學期只是一測一考呢?

回復 12# ricetaster 的帖子

我很同意ricetaster的看法.女兒上年小六考30幾/126.沒得見interview.是聯繫小學..甲部伊中.乙部丘中.本想中中地就心滿意足了.沒想到上伊中.一開始已覺得個個同學都好勁.樣樣好像都不如人.所以有時都幾 down !唯有幫她找補習先生補習盡快適應囉.

我個女今日要交form,最終為他揀了QES,佢係QE間離間小學讀,5年級考10x/185,6年級上學期老師話他是band1頭,學界拿個d奬,唔知會不會有in?
‹ 上一主題|下一主題