用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD kids - how to do HW?
go

ADHD kids - how to do HW? [複製鏈接]

--it's terrible after long holidays. asked to do many times but still no action.

--almost flighting with the kid

--don't want to face him

-- i really want to run away
   0    0    0    0

Calm down first... how old for your kids ?

同佢制定一d 規則, 做到就有獎勵 (佢鐘意既野) , 做唔到就無, 咁睇下好唔好d ....

原帖由 Kellyaugust2004 於 11-1-5 19:00 發表
--it's terrible after long holidays. asked to do many times but still no action.

--almost flighting with the kid

thanks so much for your response

原帖由 ahpei 於 11-1-6 15:45 發表
Calm down first... how old for your kids ?

同佢制定一d 規則, 做到就有獎勵 (佢鐘意既野) , 做唔到就無, 咁睇下好唔好d ....

我的直覺告訴我你是一個專業的媽媽,其實我們已經出盡所有法寶了,疲累得很…你真需要一些喘氣時間。
有沒有人可以幫你,給你take 個break?若小朋友6歲以上,地區支援中心或許可以幫你,請看http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_dsc/
自閉症的小朋友可以有這類服務,我不知ADHD小朋友有沒有。

原帖由 Kellyaugust2004 於 11-1-5 19:00 發表

回復 4# pattsui11@yahoo 的帖子

dear pattsui11@yahoo
. thanks for your response. i've tried to private tutor this few days, it worked on the 1st day and not afterwards, will try to set some rules for him to follow. as if i handle myself. of coz i know , but the emotion . will hurt our relationshop. ..

醒目開學勳章 王國長老

你仔仔有食藥嗎?
我今日行出第一步了, 早+午食半粒RITALIN, 我仔情況唔算差, 不過PAIR, 踢一踢郁一郁, 明明數學好叻, 但堂課拎3分返黎俾我睇 (擺低張紙叫佢自己做, 佢就唔知做咩)
我都叫左我仔去功課班, 因為佢O係屋企真係咩都唔做, 個老師唔係咩勁料, 家庭式C9補習, 不過勝在夠耐性, 咁就夠了, 最多返去自己再執, 無左功課BURDEN, 返去FOCUS做其他專注力等訓練, 心理上輕鬆好多
尋日醫生都有讚我, 做左適當既訓練, 社交係要練返黎的(小童群益會, 保良局等都有課程, 幾十蚊堂唔貴的), 如果專注力唔夠, 根本都無去留意平時人地既反應, 無理人地鐘唔鐘意, 咩叫岩唔岩, 咁點會學到? (同"阿氏保加"唔同, 阿氏保加係唔識睇人"眉頭眼額", 講都唔明, ADHD係衝動, 自動JUMP左"考慮"果一PART, 所以係有得訓練的)
已經, 亦唔止一個專家話我知, 訓練呢類衝動型小朋友, 要將所有野SET PROGRAMME, 例如: 上完畫班執檯=1. 執顏色 2.放入書包 3.除圍裙 4.著褸, 而唔係續樣去催: 執左未, 著左未, 有無漏.....如果樣樣SET晒PROGRAMME俾小朋友, 生活會易D, 大家都試下丫
如果真係上課情況唔理想, 自己教又辛苦, 可以寫信要求加快排精神科條隊, 我都觀望緊, 希望仔仔食左藥會進步D
加油啦!
原帖由 Kellyaugust2004 於 11-1-10 11:39 AM 發表
dear pattsui11@yahoo
. thanks for your response. i've tried to private tutor this few days, it worked on the 1st day and not afterwards, will try to set some rules for him to follow. as if i handle m ...

Charlotte_mom,

點樣SET晒PROGRAMME?

我個囡係叫一樣, 做一樣, 有時仲要係叫幾次, 完全〝專注力不足〞

醒目開學勳章 王國長老

adhd既小朋友就係咁, 你叫一樣, 佢記起一樣, 做一樣, 跟住發夢等你下一個指令
set programme既意思, 即係一個號令, 就會令小朋友唸起一連串行動, 而行動係有固定先後次序, 減少佢地要"思考"既機會, 一開波就一連串進行
例如朝早起身, 一起身佢就知去廁所, 跟住刷牙, 跟住洗面, 跟住換衫, 跟住食早餐, 跟住著鞋.......而唔係要大人續樣續樣提
至於點落實去訓練, 就由你決定喇 -- 重點係, 要每次都用固定次序, 唔好今日刷牙先, 聽日去廁所先, 咁就唔係set programme既方法喇
原帖由 bb12345 於 11-1-28 05:51 PM 發表
Charlotte_mom,

點樣SET晒PROGRAMME?

我個囡係叫一樣, 做一樣, 有時仲要係叫幾次, 完全〝專注力不足〞
‹ 上一主題|下一主題