用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BOXHILL (MOS) 學生的中文及自律能力是怎樣? ...
go

BOXHILL (MOS) 學生的中文及自律能力是怎樣? [複製鏈接]

本人正在考慮孩子應否在BOXHILL (MOS) 讀K1-K3?
因為我諗住孩子會讀本地小學校。

想問BOXHILL出來的學生的中文及自律能力是怎樣? 可以跟上本地小學嗎?

我怕BOXHILL太輕鬆,上小學時孩子不適應。
   0    0    0    0

UP! UP! UP!

我都好想知道BOXHILL 依家仲收唔收 K1 ?

回復 3# lusciniafung 的帖子

我囝囝讀緊 TKO 分校 K1, 中文課程比我當初想像中深, e 家主要教認字, 佢地會用d 生動既方法教中文字, 唔會要小朋友死記, 每日都有中文堂 (隔日上 cantonese / PTH), so far 我都好滿意~~~

至於跟唔跟得上小學, 暫時我又唔係好擔心, BH 每星期都有功課, 暫時連下線, 認下字咁, 同埋佢地有個reading scheme, 每星期五會派一本中文書 & 一本英文書比小朋友返屋企同家長一齊睇, 之後由家長寫番底少少感想 (e.g. 小朋友鍾唔鍾意呢本書, 點解鍾意, etc.)... 我個仔暫時都好有興趣做功課 & 睇書!
當你見到天上星星,可有想起哥哥...
‹ 上一主題|下一主題