用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正1月13日發信通知結果
樓主: milkybb
go

培正1月13日發信通知結果 [複製鏈接]

其實並不是smart d, 只不過係老師比較喜歡收佢地心中的人選,但佢地作為教育工作者,當然有佢地獨有的眼光吧!

大仔大女也是決定性的影響。

另外,相信"自理能力"是一項比分最重的項目,如果您可以証名您小朋自理能力高,相信校方會優先取錄這一類的小朋友!

原帖由 Fabianne 於 11-1-14 12:34 發表

收左的小朋友,係唔係代表佢地SMART D 呢?

not yet got the letter from PC, hope can receive good news today.

i received the letter la~~

rejected!

恭喜獲取錄的小朋友,
多謝支持「母語教學」。

回復 224# apple8356 的帖子

唔好意思,可能我仔仔唔會讀啦!雖然我都喜歡『母語教學』!

原帖由 Fabianne 於 11-1-14 12:34 發表
收左的小朋友,係唔係代表佢地SMART D 呢?

收左的小朋友,老師是認為他們面試的表現很好。(^_^)

原帖由 vern99 於 11-1-15 14:06 發表
唔好意思,可能我仔仔唔會讀啦!雖然我都喜歡『母語教學』!

為什麼? 已經有更好的選擇?

回復 227# apple8356 的帖子

1. 現在仔仔讀得非常開心,非常熱愛學習,所以我自已都唔肯定佢讀培正會不會一樣開心,所以應該不會轉校。
2. 因為我仔仔係9月B,所以唔想佢重讀一年。
3. 現在仔仔間kg程度比較深,而我仔仔係熱愛學習的人,所以非常適合佢,而且由9月開學到現在我仔仔仍然非常喜歡發問,所以我相信仔仔學校是滿足到他的!
4. "個人觀點" :培幼是好學校,在坊間比較近似快樂學習型,但我相信有競爭才有進步,龍校不是不好,只不過會比較惰懶(我仔仔讀的話),另外,雖然培幼是全部直升,但培小是私校,學費貴,中文學校,又不是直升培中,到小學時先努力就比較遲啦!
題外話:   我鄰居有兩個讀培小的學生,他們說學校""教得淺,考得深""。

hoo..hoo.......rejected!!!!!

恭喜你, 可惜我細仔唔收 (waiting, 都冇機會架啦, 上年好似一個waiting 都冇call) , 我大仔都係pc 讀架, 可能細仔係超細b 啦 (0808) 佢對陌生人又較cool....

其實我原本都諗入既機會好大, 點之......而家好唔開心呀, 2個小朋友唔同學校真係好煩 !

原帖由 Eden_Chit 於 11-1-15 00:40 發表
DoDoMum,

你太客氣啦! 為人父母,能為兒女所為,皆為之!

因我相信"一分耕耘,一分收穫.",所以我真係好投入培正的一切,藉此惠及兒女! 其實多做家長義工,最初我只為多認識小兒的學校生活,但後來發覺當中真係獲益不少!
...

回復 197# buddaau 的帖子

hi, buddaau,

not include MS (MS is waitlisted)
‹ 上一主題|下一主題